Fotbal international

Fotbalul olandez plânge iar! Fost coleg al lui Johan Cruyff, diagnostic dur!

Johan Cruyff a murit în martie 2016 din cauza cancerului la plămâni. Recent, un alt mare jucător olandez a anunţat că suferă de aceeaşi boală.
17.01.2018 | 18:23
Fotbalul olandez plange iar Fost coleg al lui Johan Cruyff diagnostic dur

Ajuns la 73 de ani, fosta legendă a „Portocalei Mecanice” şi a celor de la Feyenoord Rotterdam, mijlocaşul Willem van Hanegem, a anunţat că suferă de cancer la prostată. El va începe un tratament de chimioterapie, urmând să facă 35 de şedinţe în următoarele şapte săptămâni. Van Hanegem a fost unul dintre titularii marii naţionale a Olandei în anii ’70. 

Fostul internaţional a fost unul dintre cei mai buni mijlocaşi centrali ai generaţiei sale. El a devenit recunoscut pentru pasele sale extrem de precise şi pentru felul în care lovea mingea cu exteriorul piciorului stâng. Cei mai buni ani ai carierei i-a petrecut în tricoul lui Feyenoord Rotterdam, pentru care a câştigat de trei ori campionatul (1969, 1971, 1974), o Cupă a Olandei (1969), o Cupă a Campionilor Europeni (1970) dar şi Cupa UEFA, în 1974. De asemenea, van Hanegem a fost şi antrenor la Feyenoord, alături de care a câştigat titlul din postura de antrenor în sezonul 1992-1993. 

Coleg cu Johan Cruyff la „Portocala Mecanică” 

Willem van Hanegem a fost titular în echipa Olandei lui Johan Cruyff care a jucat finala Campionatului Mondial din 1974, desfăşurată în Germania de Vest. Willem este supravieţuitor al celui de-al Război Mondial, în care însă şi-a pierdut tatăl şi trei fraţi. Din cauza acestui lucru, internaţionalul olandez a declarat înaintea finalei din 1974, jucată împotriva gazdelor, că doreşte să îi „umilească” pe germani întrucât îi „urăşte”. La finalul meciului, soldat cu înfrângerea în faţa „Panzerelor” cu scorul de 2-1, van Hanegem a părăsit terenul plângând. 

Considerat unul dintre cei mai mari fotbalişti din istorie, Johan Cruyff  a murit pe 24 martie 2016. Cel mai cunoscut exponent al „Fotbalului Total” al antrenorului Rinus Michels, Cruyff a primit Balonul de Aur de trei ori, în anii 1971, 1973, 1974. Cu Johan Cruyff pe teren, Olanda a ajuns în finalele Campionatelor Mondiale din 1974 şi 1978, ambele pierdute în faţa gazdelor competiţiei, Germania şi Argentina. 

52 de meciuri şi 6 goluri a strâns van Hanegem în naţionala Olandei

Tags: