News

Un fost deputat le reproșează parlamentarilor USR sumele forfetare cheltuite: „Ar trebui să fie un exemplu și să renunțe să ia bani astfel”

Fostul deputat USR Cornel Zainea le impută parlamentarilor acestui partid că profită de banii din suma forfetară în aceeași măsură ca și aleșii celorlalte partide.
09.10.2021 | 18:10
Un fost deputat le reproseaza parlamentarilor USR sumele forfetare cheltuite Ar trebui sa fie un exemplu si sa renunte sa ia bani astfel
Cornel Zainea a fost deputat USR în legislatura 2016-2020/ Foto: Facebook - Cornel Zainea
ADVERTISEMENT

Potrivit unui calcul realizat de către Cornel Zainea, parlamentarii USR-PLUS au încasat 1,3 milioane de euro în numai șase luni ca sume forfetare de care beneficiază lunar fiecare deputat sau senator pentru cheltuielile legate de funcționarea biroului parlamentar.

Deși sumele forfetare sunt ceva mai mici decât în cazul celorlalte partide, Zainea este nemulțumit că parlamentarii USR nu fac nimic pentru a elimina o formă netransparentă de cheltuire a banului public.

ADVERTISEMENT

În octombrie 2020, Cornel Zainea și-a anunțat demisia din Parlament și din USR după ce nu a mai prins un loc eligibil la alegerile parlamentare pe lista din Ilfov a acestui partid.

USR, la fel de cheltuitor ca și celelalte partide

Legislația permite ca fiecare parlamentar să solicite până la 28.080 de lei ca sumă forfetară pentru funcționarea cabinetului parlamentar. Din acești bani trebuie plătiți angajații de la cabinet, însă există posibilitatea ca jumătate din această să fie utilizată pentru cheltuieli cu dotarea și utilitățile respectivului cabinet, doar pe baza unei declarații de propria răspunde a parlamentarului.

ADVERTISEMENT

Potrivit calculelor lui Cornel Zainea pentru perioada septembrie 2019-februarie 2020, media sumelor forfetare solicitate lunar, defalcate pe fiecare partid, era următoarea:
USR – 12.597 lei
UDMR – 13.193 lei
PSD – 13.615 lei
ALDE – 13.487 lei
PNL – 13.339 lei
PMP – 13.565 lei
Minorități – 14.186 lei

Pentru primele șase luni din 2021, media sumelor forfetare încasate de către USR a scăzut, însă foarte puțin, ajungând la 11.856 lei, ceea ce reprezintă un total de 1,3 milioane de euro. Cornel Zainea crede că fostul său partid ar fi trebuit să dea tonul discuției  pentru eliminarea acestor privilegii, în loc să profite din plin de ele.

ADVERTISEMENT

USR PLUS și-a asumat să facă reforme reale și să dea dovadă de responsabilitate, eliminând aceste privilegii. Să fie un partid altfel, care înțelege nevoia de schimbare. Din păcate, trebuie să constat că una zic și alta fac”, a scris Cornel Zainea pe Facebook.

Claudiu Năsui și Cosette Chichirău, dați ca exemplu negativ

El a dat exemplul unor parlamentari care au încasat sumele forfetare la nivelul maxim permis de lege:

ADVERTISEMENT

La Camera Deputaților, sunt foarte dezamăgit de Claudiu Năsui. El a fost și ministru și a trimis repetat mesaje prin care a pledat pentru eliminarea sinecurilor celor de la stat. Cu toate astea, a luat lunar, cu o precizie de metronom, 14.000 de lei pe lună, bani fără justificare (în condițiile în care avea oricum și supliment de venit ca ministru). Silviu Dehelean de asemenea este un parlamentar cu mare influență (este și președintele USR PLUS Bihor, membru în Biroul Național) și ar putea fi un exemplu dacă ar dori. Tot 14.000 lei pe lună ia și el. Filip Hăvărnean, cel mai tânăr parlamentar, deputat de Iași, nu este deloc un exemplu, luând și el lunar 14.000 de lei la plic, la fel ca deputata Cosette Chichirău. Oana Cambera, deputat de Ilfov, s-a îndestulat de asemenea cu 13,983 de lei pe lună. Dar cum ar putea fi parlamentarii altfel, dacă până și Dan Barna, fostul președinte al partidului, a luat în medie 11.295 lei pe lună!

Și la grupul USR de la Senat situația este asemănătoare, cu membri ai USR care încasează suma la nivelul maxim sau aproape de acesta: Marius Bodea, Sebastian Cernic, Dan Ivan, Ion Mircescu, Alexandru Zob.

Pe de altă parte, Zainea a menționat și deputați care au încasat mult mai puțin: Diana Buzoianu – 243 lei pe lună, Tudor Benga – 4.690 sau Oana Murariu – 4.734 lei.

La Senat, Irineu Darău este un caz excepțional (și din păcate singular). ZERO lei luați pe declarație în primele 6 luni. Ce președinte ar fi fost pentru USR! Cosmin Poteraș (Dolj), un parlamentar aflat la primul mandat, 2,667 lei pe lună. Radu Mihail, senatorul din Diaspora și liderul de grup, 4,813 lei pe lună”, a precizat Zainea.

Facturi pentru sumele cheltuite

Acesta le cere foștilor colegi să ceară schimbareea normelor de aplicare a legii astfel încât pentru toate sumele cheltuite să se solicite facturi justificative.

Știu că vor întâmpina o opoziție atroce din partea PNL și PSD, dar e un lucru care trebuie făcut. Tăierea risipei trebuie să înceapă de undeva. Dacă nu ar reuși să schimbe regulamentul, tot ar trebui să fie un exemplu și să renunțe să mai ia bani în acest fel. Odată creată această presiune, printr-o campanie de comunicare agresivă, toate celelalte partide ar fi obligate să cedeze”, crede Cornel Zainea.

USR PLUS are un Birou Național dominat de parlamentari (14 din 25). Niciunul din cei 14 nu stă bine la modul în care își ia forfetara. Cum să își taie singuri, de bunăvoie, privilegiile? Așa că merg pe burtă și lasă și restul partidelor să le umple buzunarele aleșilor”, a încheiat fostul deputat.

ADVERTISEMENT
Tags: