ADVERTISEMENT
Fotbal intern

Un fost jucător al Barcelonei a rememorat finala cu Steaua, din 1986: ”Cel mai mare regret al meu”

Autor: Patrice Podina | 01.05.2021 | 20:07
Un fost jucător al Barcelonei a rememorat finala cu Steaua, din 1986: ”Cel mai mare regret al meu”
Sursa foto: The Scotsman

Pe 7 mai se împlinesc 35 de ani de la cel mai glorios moment al fotbalului românesc, câștigarea Cupei Campionilor Europeni de către Steaua, după o finală cu Barcelona, decisă la lovituri de departajare.

ADVERTISEMENT

Unul dintre eroii ”nopții de la Sevilla” a fost scoțianul Steve Archibald. Într-un interviu acordat publicației The Guardian, fostul fotbalist a rememorat finala cu Steaua despre care a spus că este cel mai mare regret al său.

7 mai 1986 a fost o seară magică pentru sportul românesc și una de coșmar pentru Steve Archibald și Barcelona. Steaua București devenea atunci prima echipă din Estul Europei care câștiga Cupa Campionilor Europeni.

Steve Archibald: ”Ar fi trebuit să fie o victorie istorică”

Steve Archibald este unul dintre cei mai mari fotbaliști scoțieni. A câștigat titlul cu Aberdeen, Cupa și Supercupa Angliei, plus Cupa UEFA cu Tottenham Hotspur, iar la 28 de ani era achiziționat de Barcelona, care tocmai se despărțise de Diego Maradona.

ADVERTISEMENT

În Spania, Archibald a cucerit titlul încă din primul sezon (1984/1985). A urmat campania europeană fără cusur în Cupa Campionilor. Totul s-a năruit în finala de la Sevilla, unde Barcelona era învinsă, la lovituri de departajare, de Steaua, prin golurile lui Marius Lăcătuș și Gabi Balint.

”Sevilla e cel mai mare regret al meu. Ar fi trebuit să fie o victorie istorică, prima, dar a fost o traumă. Nu-ți poți imagina cum te arde stomacul după ce pierzi o asemenea finală. Sentimentul rămâne în fiecare dintre noi. Și nu a fost fiindcă ne-am fi pierdut concentrarea”, a povestit Steve Archibald, pentru The Guardian.

Ce spune despre Leo Messi

Steve Archibald a povestit pentru sursa citată că a fost deranjat de ideea că a semnat cu Barcelona pentru a-l înlocui pe Maradona.

ADVERTISEMENT

”Era imposibil să-l înlocuiesc. Știam că Maradona e un personaj uriaș. Nu poți spera să fii la fel, așa că trebuie să faci ce faci tu. Mă tot numeau înlocuitorul lui Maradona, dar am spus mereu: ’Eu nu sunt înlocuitorul nimănui!’”, a spus Archibald.

Scoțianul a vorbit și despre posibilitatea ca Lionel Messi să plece în această vară de la Barcelona și a menționat că acest lucru trebuie să fie unul normal, nicidecum o tragedie pentru clubul catalan.

ADVERTISEMENT

”Viața merge înainte. Messi e ca un autobuz, încă unul va veni. Poate nu va fi același autobuz, dar e tot un autobuz. Ar putea să apară un Messi nou într-un an sau peste cinci ani, nu știu, dar acum nu există niciunul. Dacă Messi pleacă, clubul trebuie să se reorganizeze, dar există suficientă calitate acolo”, a explicat Steve Archibald.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!