World Football Summit a anunțat că Fernando Carro (60 de ani), CEO al Bayer 04 Leverkusen, a primit premiul pentru cel mai bun manager din industria fotbalului.
Prestigiosul premiu, acordat anual, recunoaște managerii care au făcut schimbări semnificative în beneficiul instituției lor, au utilizat resursele în mod eficient și au avut un impact substanțial în raport cu politica de fair-play.
Triumful lui Carro vine ca urmare a remarcabilului sezon al lui Bayer Leverkusen, care a dus la primul titlu din Bundesliga și la câștigarea Cupei Germaniei. O dovadă a leadership-ului său, considerat excepțional și a viziunii sale strategice.
„Sunt onorat și încântat să primesc acest titlu. Este rezultatul multor ani de muncă grea. Sunt recunoscător și fericit să împărtășesc acest lucru cu Simon Rolfes, colegul meu, cu antrenorul Xabi Alonso și cu echipa, precum și cu întreaga familie Bayer 04, pentru că toți cei de acolo au fost parte esențială a realizărilor noastre. Cum fotbalul începe de la zero în fiecare an, dorința noastră acum este să menținem nivelul atins anul trecut”, a declarat spaniolul. Între deciziile cruciale ale lui Carro se numără aducerea lui Xabi Alonso, ca antrenor la Leverkusen, în 2022.
Fernando Carro este CEO la Bayer 04 Leverkusen de la 1 iulie 2018. Fără origini germane, el a studiat la Școala Germană din Barcelona și, din inerție, a mers la Universitatea din Karlsruhe pentru a studia inginerie economică. Pasionat de fotbal încă din copilărie, relația sa cu sportul s-a intensificat în 1978, când l-a cunoscut pe fotbalistul austriac Hansi Krankl. Mama lui Fernando a fost profesoara de spaniolă a fotbalistului, atunci când acesta a ajuns la FC Barcelona.
Fernando a petrecut perioade îndelungate de timp la domiciliul austriacului, devenind prieten cu acesta. Fernando Carro a deprins de la el rigoarea germană și a decis să meargă la studii șa Karlsruhe. A terminat management industrial și are un masterat în afaceri și inginerie la Universitatea din Karlsruhe.
Cu puternice abilități de comunicare și relații publice, Fernando avea aptitudini de lider din studenție. A fost președinte al asociației studențești internaționale AIESEC, mai întâi în Germania și apoi în întreaga lume.
A început să lucreze în 1993, la Bertelsmann, compania media multinațională germană, unde a ocupat numeroase funcții de conducere în cei 24 de ani în care a lucrat acolo. A fost director general al Arvato și al Círculo de Lectores, printre alte funcții, până când a devenit președinte al companiei în Spania timp de 5 ani și membru al Fundației Bertelsmann.
Fernando a lucrat, de asemenea, ca jurnalist sportiv independent pentru diferite ziare din Spania, Austria și Germania, la începutul anilor 1980.
În 2018, în calitate de CEO al Arvato și membru al Consiliului de administrație al Bertelsman, a fost abordat în mod neașteptat de o firmă de recrutare cu o propunere atractivă: să conducă Bayer 04 Leverkusen.
Clubul de fotbal căuta o persoană implicată în sport cu experiență în management și conducere multinațională. Deși surprins, Fernando nu s-a gândit de două ori: „Îmi doream în mod deosebit să mă întorc la muncă în Germania, iar intrarea în lumea fotbalului a fost un vis devenit realitate”.
Așa a ajuns la Leverkusen, un oraș cu 160 000 de locuitori, care s-a dezvoltat sub umbrela așa-numitului Chempark, unul dintre cele mai mari parcuri din industria chimică, din Europa, aflat pe malul Rinului.
Pe o suprafață de 11 km pătrați, acesta găzduiește peste 70 de întreprinderi, precum Bayer, Currenta, Lanxess și Covestro, care angajează 50 000 de persoane. Este foarte bine conectat, la numai o jumătate de oră de aeroporturile din Köln și Düsseldorf. De asemenea, e deservit de cele mai circulate două autostrăzi din țară.
Toate acestea permit acestui mic oraș să se bucure de o calitate excelentă a vieții, cu un număr mare de locuri de muncă și o rată scăzută a șomajului.
Compania farmaceutică Bayer s-a stabilit în oraș în 1891, când a cumpărat o fabrică de vopsele. Multinaționala are sediul aici și în prezent are peste 100.000 de angajați, dintre care aproape 20.000 locuiesc în oraș sau în împrejurimi.
Bayer Leverkusen este echipa fanion a regiunii. Doar că, în 119 ani de existență nu câștigase niciun titlu național. Până anul acesta, Bayer terminase de cinci ori pe locul doi. Din 1979, de când a promovat în Bundesliga, n-a mai retrogradat.
Înaintea titlului de anul acesta, echipa mai câștigase o Cupă a Germaniei în 1993 și a mai jucat trei finale. Are în palmares și o finală de Liga Campionilor, dar și o Cupă UEFA câștigată în 1988.
Ionuț Lupescu este singurul fotbalist român din istoria lui Bayern Leverkusen, echipă la care a jucat între 1990 și 1996. Kaizerul a fost la un moment dat și căpitanul echipei. Românul a rămas unul dintre cei mai iubiți străini dintre cei care au trecut pe acolo. Cu el în echipă, clubul a luat primul trofeu intern din istorie, Cupa Germaniei în 1993, după 1-0 în finală cu Hertha Berlin.
Marian Otamendi, CEO la World Football Summit, a comentat premiul acordat lui Carro. „Ambiția, reziliența și concentrarea sunt trăsături pe care el le-a demonstrat ca lider al Bayer Leverkusen, iar acestea sunt esențiale pentru orice lider de afaceri din fotbal care dorește ca industria să atingă un potențial neexploatat”, a afirmat Otamendi pentru cel mai bun conducător de club al anului.
Fernando Carro îi succede lui Ferran Soriano, de la Manchester City, în calitate de câștigător al acestui prestigios titlu. Cei doi confirmă că școala spaniolă de manageri este cea mai valoroasă în acest moment. Ambii s-au format la Barcelona, dar s-au consacrat ca manageri în străinătate, în Anglia, respectiv Germania.
Timp de mulți ani, socios al FC Barcelona, Fernando Carro are acum alt motto: „Bayer în loc de Barca”.
· „Scopul meu nu este să fac bani, ci să optimizez rezultatele sportive cu resursele pe care le avem”
· “Vreau lucru în echipă, pragmatic, rațional și uneori emoțional. Încerc să aplic ceea ce este necesar în fiecare moment, în fiecare caz și în fiecare persoană. Încerc să am o gamă largă de instrumente și să le folosesc pe cele de care am nevoie de fiecare dată”
· “Am două direcții clare: 1. numai prin implicarea oamenilor obții angajamentul lor și 2. toate comportamentele sunt co-create”.
· “Cer proactivitate și o viziune strategică, cunoașterea tuturor detaliilor și, mai presus de toate, capacitatea de a lucra în echipă și de a-și uni forțele. De asemenea, vreau loialitate și opinii sincere. Nu mă deranjează să fiu contrazis, deoarece cred că un conflict bine gestionat mai degrabă ajută decât dăunează”
· “Aștept sprijin necondiționat, transparență și o comunicare în direcții foarte clare. Încurajez dezbaterile, deoarece opiniile diferite pot duce la cele mai bune soluții”
· “Teza mea finală a fost despre leadership, într-o comparație între Spania și Germania. Din prima evidențiez pasiunea, iar din a doua rigoarea. Deși este dificil să insufli ambele calități, încerc să fac acest lucru, deoarece este amestecul perfect”