News

Un fost milionar român cere să fie condamnat pe viață. Strategia ”călăului de boschetari”, Sergiu Băhăian

Fostul milionar Sergiu Băhăian, supranumit ”călăul de boschetari”, condamnat la 30 de ani de închisoare, vrea să scape de temniță într-un mod inedit.
17.07.2023 | 08:04
Un fost milionar roman cere sa fie condamnat pe viata Strategia calaului de boschetari Sergiu Bahaian
Sergiu Băhăian a fost închis în anul 2010, fiind condamnat pentru omor și infracțiuni financiare / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Sergiu Băhăian Facebook
ADVERTISEMENT

Omul de afaceri Sergiu Băhăian, care s-a îmbogățit la mijlocul anilor ’90, când a creat un joc piramidal prin intermediul firmei Sabina Product, încearcă să forțeze ieșirea din închisoare printr-un mod original. Băhăian a fost și patron al clublui de fotbal, Gloria Buzău.

Cum a ajuns Sergiu Băhăian să ceară să fie tratat ca un condamnat pe viață

Condamnat pentru fraude economice dar și pentru că a ordonat uciderea a patru oameni ai străzii, ”regizorul morții” cere judecătorilor să aibă parte de același statut pe care-l au cei care au primit pedepse pe viață. Paradoxal, o astfel de poziționare l-ar ajuta să iasă mai repede de închisoare.

ADVERTISEMENT

La finalul lunii septembrie, Curtea de Apel București trebuie să judece contestația depusă de Sergiu Băhăian împotriva unei decizii a Tribunalului București, prin care acesta solicită ”comutarea pedepsei închisorii de 30 de ani la pedeapsa de 25 de ani de închisoare”, în condițiile în care a împlinit 60 de ani și ”poate beneficia de clemență din partea instanței”.

Problema este că articolul din Codul Penal, la care Băhăian a făcut referire, se aplică doar în cazul condamnaților pe viață, lucru observat și de procurorul de ședință.

ADVERTISEMENT

”Reprezentantul ministerului public având cuvântul, din actele dosarului rezultă că petentul solicită comutarea pedepsei detenţiunii pe viaţă în închisoare de 25 ani, solicită respingerea cererii”, se arată în minuta ședinței de la Tribunalul București.

”Călăul de boschetari”, judecat după o lege din 1969

În plus, Băhăian a invocat un articol de lege care a fost modificat. Astfel, în noul cod penal, detențiunea pe viață poate fi înlocuită cu pedeapsa închisorii pentru 30 de ani (față de 25 de ani, cum era în vechiul Cod Penal), după împlinirea vârstei de 65 de ani (față de 60 de ani, în vechiul CP).

ADVERTISEMENT

”Examinând cererea formulată de petent în raport de prevederile art.58 Cod penal, tribunalul reţine că în speţă nu sunt întrunite condiţiile cerute de art. 58 Cod penal pentru a se dispune comutarea pedepsei de 30 de ani închisoare la care petentul a fost condamnat, cu pedeapsa închisorii pe timp de 25 de ani, petentul nefiind condamnat la pedepasa detenții pe viață”, se arată în decizia Tribunalului București, contestată de Băhăian.

Nu este prima dată când Sergiu Băhăian invocă aplicarea Codului Penal din 1969, ca lege ”mai favorabilă”. În 2020, el obținut descontopirea a patru pedepse cuprinse între 10 și 26 de ani, rezultând o condamnare totală de 30 de ani.

ADVERTISEMENT

Dacă va reuși să convingă judecătorii să aplice și acum legea mai favorabilă, Băhăian ar putea cere și eliberarea din închisoare. În legea veche, condamnații trecuți de 60 de ani pot fi liberați condiționat după executarea efectivă a 15 ani de detenție, dacă au fost stăruitori în muncă și au dat dovezi temeinice de îndreptare. Sergiu Băhăian este închis din ianuarie 2010, și ar putea scăpa de închisoare peste doi ani, dacă ar obține statut de condamnat pe viață.

Băhăian punea oamenii străzii să ia credite, după care comanda uciderea lor

Sergiu Băhăian a fost un controversat om de afaceri, care, începând cu anii 2000, a format o rețea infracțională ce se ocupa cu infracțiuni financiare, acoperite cu crime în serie. Mai exact, afaceristul se folosea de oameni ai străzii, cărora le cumpăra haine și le oferea hrană. Ulterior, aceștia contractau credite bancare mari, după care ”dispăreau” fără urmă.

Procurorii DIICOT au obținut probe că ”boschetarii” erau uciși la comanda lui Sergiu Băhăian. Primul cadavru, aparținând lui Lucian Cernat, a fost găsit în 2006, plutind în Dunăre, după ce a fost aruncat de pe podul rutier de la Cernavodă.

Al doilea, Emil Leonte, a fost ucis cu lovituri de ciocan, iar trupul său a fost aruncat în canalul Dunăre-Marea Neagră. Ionel Ulezu, un alt om al străzii, a fost sedat și îmbătat, după care îngropat de viu, într-o curte din satul Măgura, județul Constanța.

Cadavrul său a fost găsit într-o groapă de doi metri, peste care se turnase o placă de beton, peste care se construise o toaletă. În fine, în 2008, a mai fost găsit un cadavru, cel al lui Petrică Catalan, îngropat tot sub o placă de beton.

ADVERTISEMENT
Tags:
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră...
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră şi jumătate de Bucureşti, iar intrarea costă doar 45 de lei
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România:...
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România: ”Uitați-vă la mine, din cauza voastră sunt așa”
Polițista din stadion devenită virală și-a vopsit sânii în culorile echipei favorite și...
Polițista din stadion devenită virală și-a vopsit sânii în culorile echipei favorite și a pozat așa pe Instagram: „Oamenii mei frumoși, a ieșit soarele!”
Presupusa amantă a lui Lionel Messi a rupt tăcerea despre relaţia cu starul...
Presupusa amantă a lui Lionel Messi a rupt tăcerea despre relaţia cu starul argentinian. Jurnalista este de o frumuseţe uimitoare
Moștenirea controversată a lui Henry Kissinger: Lovituri de stat și genocide, de la...
Moștenirea controversată a lui Henry Kissinger: Lovituri de stat și genocide, de la khmerii roșii și Vietnam la războiul din Ucraina
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se...
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se odihnește și tatăl artistei GALERIE FOTO
PUTIN CUTREMURĂ toată planeta! Decizie ISTORICĂ pe final de an
PUTIN CUTREMURĂ toată planeta! Decizie ISTORICĂ pe final de an
Meghan, provocare urâtă pentru Regele Charles. Ce urmează pentru cuplul rebel
Meghan, provocare urâtă pentru Regele Charles. Ce urmează pentru cuplul rebel
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care...
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care trece după lupta cu cancerul
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de...
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de propagandă cu patru milioane de exemplare în trei luni
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a...
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a și înjurat lumea pe Facebook”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!