Omul de afaceri Sergiu Băhăian, care s-a îmbogățit la mijlocul anilor ’90, când a creat un joc piramidal prin intermediul firmei Sabina Product, încearcă să forțeze ieșirea din închisoare printr-un mod original. Băhăian a fost și patron al clublui de fotbal, Gloria Buzău.
Condamnat pentru fraude economice dar și pentru că a ordonat uciderea a patru oameni ai străzii, ”regizorul morții” cere judecătorilor să aibă parte de același statut pe care-l au cei care au primit pedepse pe viață. Paradoxal, o astfel de poziționare l-ar ajuta să iasă mai repede de închisoare.
La finalul lunii septembrie, Curtea de Apel București trebuie să judece contestația depusă de Sergiu Băhăian împotriva unei decizii a Tribunalului București, prin care acesta solicită ”comutarea pedepsei închisorii de 30 de ani la pedeapsa de 25 de ani de închisoare”, în condițiile în care a împlinit 60 de ani și ”poate beneficia de clemență din partea instanței”.
Problema este că articolul din Codul Penal, la care Băhăian a făcut referire, se aplică doar în cazul condamnaților pe viață, lucru observat și de procurorul de ședință.
”Reprezentantul ministerului public având cuvântul, din actele dosarului rezultă că petentul solicită comutarea pedepsei detenţiunii pe viaţă în închisoare de 25 ani, solicită respingerea cererii”, se arată în minuta ședinței de la Tribunalul București.
În plus, Băhăian a invocat un articol de lege care a fost modificat. Astfel, în noul cod penal, detențiunea pe viață poate fi înlocuită cu pedeapsa închisorii pentru 30 de ani (față de 25 de ani, cum era în vechiul Cod Penal), după împlinirea vârstei de 65 de ani (față de 60 de ani, în vechiul CP).
”Examinând cererea formulată de petent în raport de prevederile art.58 Cod penal, tribunalul reţine că în speţă nu sunt întrunite condiţiile cerute de art. 58 Cod penal pentru a se dispune comutarea pedepsei de 30 de ani închisoare la care petentul a fost condamnat, cu pedeapsa închisorii pe timp de 25 de ani, petentul nefiind condamnat la pedepasa detenții pe viață”, se arată în decizia Tribunalului București, contestată de Băhăian.
Nu este prima dată când Sergiu Băhăian invocă aplicarea Codului Penal din 1969, ca lege ”mai favorabilă”. În 2020, el obținut descontopirea a patru pedepse cuprinse între 10 și 26 de ani, rezultând o condamnare totală de 30 de ani.
Dacă va reuși să convingă judecătorii să aplice și acum legea mai favorabilă, Băhăian ar putea cere și eliberarea din închisoare. În legea veche, condamnații trecuți de 60 de ani pot fi liberați condiționat după executarea efectivă a 15 ani de detenție, dacă au fost stăruitori în muncă și au dat dovezi temeinice de îndreptare. Sergiu Băhăian este închis din ianuarie 2010, și ar putea scăpa de închisoare peste doi ani, dacă ar obține statut de condamnat pe viață.
Sergiu Băhăian a fost un controversat om de afaceri, care, începând cu anii 2000, a format o rețea infracțională ce se ocupa cu infracțiuni financiare, acoperite cu crime în serie. Mai exact, afaceristul se folosea de oameni ai străzii, cărora le cumpăra haine și le oferea hrană. Ulterior, aceștia contractau credite bancare mari, după care ”dispăreau” fără urmă.
Procurorii DIICOT au obținut probe că ”boschetarii” erau uciși la comanda lui Sergiu Băhăian. Primul cadavru, aparținând lui Lucian Cernat, a fost găsit în 2006, plutind în Dunăre, după ce a fost aruncat de pe podul rutier de la Cernavodă.
Al doilea, Emil Leonte, a fost ucis cu lovituri de ciocan, iar trupul său a fost aruncat în canalul Dunăre-Marea Neagră. Ionel Ulezu, un alt om al străzii, a fost sedat și îmbătat, după care îngropat de viu, într-o curte din satul Măgura, județul Constanța.
Cadavrul său a fost găsit într-o groapă de doi metri, peste care se turnase o placă de beton, peste care se construise o toaletă. În fine, în 2008, a mai fost găsit un cadavru, cel al lui Petrică Catalan, îngropat tot sub o placă de beton.