News

Un fost ministru al apărării aruncă „grenada” în „cazarma” lui Putin: „Desconsiderarea adversarului, gafa Armatei Roșii!”

Armata Roșie s-a prăbușit la Harkov, iar fostul ministru român al apărării, Ioan Mircea Pașcu, dezvăluie motivul: Desconsiderarea adversarului!
14.09.2022 | 13:27
Un fost ministru al apararii arunca grenada in cazarma lui Putin Desconsiderarea adversarului gafa Armatei Rosii
Ioan Mircea Pașcu, fostul Ministru al Apărării, dezvăluie secretele căderii frontului rusesc, la Harkov (sursa Hepta/ montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

„Inespugnabila” Armată Roșie, condusă de „Țarul” Putin de la Kremlin, s-a făcut de râs în apropiere de Harkov. Predarea orașelor aproape fără luptă, abandonarea vastelor rezerve de armament și de muniții, întregul haos culminând cu prăbușirea moralului forțelor Kremlinului din regiune au dus la o situație pe care Moscova nu o luase în calcul. Acesta este, potrivit experților, și principalul motiv pentru care rușii sunt bătuți „măr” în Ucraina.

Ioan Mircea Pașcu: „Desconsiderarea adversarului, motivul pentru care rușii s-au trezit în această situație. Atitudinea lor superioară se menține și acum!”

Ioan Mircea Pașcu, un specialist în privința politicii și a strategiilor rusești, este o autoritate în domeniul militar și nu numai. Fost ministru al apărării și ex-vicepreședinte al Parlamentului European, demnitarul român a comentat, în exclusivitate pentru FANATIK, cauzele care au dus la prăbușirea frontului rusesc, în regiunea Harkov.

ADVERTISEMENT

„Una dintre cele mai importante cauze pentru care rușii au ajuns în situația actuală este desconsiderarea adversarului. În luna februarie, când Vladimir Putin a inițiat această campanie, rușii au afirmat că Ucraina nu este un stat și că oamenii de acolo sunt incapabili să se autoguverneze. Această atitudine de superioritate s-a menținut tot timpul, inclusiv acum”, ne-a declarat expertul în domeniul militar.

Interlocutorul nostru este de părere că „rușii nu-i credeau capabili pe ucraineni nici de o asemenea strategie, grație căreia adversarii i-au ținut departe, într-o anumită zonă, în stare de alertă, timp în care au lovit în cealaltă zonă. După părerea mea, acesta este primul motiv pentru care rușii s-au trezit în această situație. Nu s-au așteptat la asemenea mișcări din partea ucrainenilor, pe care i-au desconsiderat”.

ADVERTISEMENT

De altfel, cercetătorul independent Chris Owen, într-o postare pe Twitter, preluată ulterior de Hotnews, a amintit câteva dintre cauzele care au adus armata „Țarului” Putin în această situație deloc de invidiat: prăbușirea moralului, crescătorii de reni înrolați din pricina sărăciei, recruții luați cu arcanul, ofițerii FSB împușcați de soldați beți, etc.

„Armata rusă a fost prinsă nepregătită, și restul evenimentelor pe care le-ați amintit au dus la această situație”, a replicat fostul ministru român al apărării.

ADVERTISEMENT
Ioan Mircea Pașcu
Fostul ministru al apărării, Ioan Mircea Pașcu, „înarmat” cu argumente (sursa hepta.ro)

 

Forțele speciale au ratat începutul războiului

Dincolo de „rezultatele din teren”, un asemenea recul al forțelor rusești pe frontul din Ucraina pare, la prima vedere, „rupt” din filmele SF. Cel puțin pentru neprofesioniști. Oare, dincolo de superioritatea mândru afișată de „Ursul” de la Răsărit, nu există și alte cauze ale cărui substrat trebuie căutat în adâncime… ?

 „Aici, avem de-a face cu un dublu aspect. Pe de o parte, rușii i-au desconsiderat pe ucraineni și au fost convinși că inclusiv soldații neinstruiți sunt mai puternici decât adversarii lor. Au manifestat tot timpul acest aer de superioritate. Pe de altă parte, Moscova nici nu a avut alte forțe. Într-adevăr, au beneficiat de aportul trupelor speciale, însă acestea nu pot ține locul unei armate. Chiar și aceste forțe speciale au suferit pierderi și nu au izbutit să ocupe obiective în primele momente ale invaziei”, a răspuns interlocutorul nostru.

ADVERTISEMENT

„Poate părea ciudat, dar așa au stat lucrurile. În general vorbind, aceasta este oglinda nivelului de pregătire al armatei ruse…”, a „detonat bomba” fostul șef al forțelor armate românești.

Ei cei… din linia întâi. Fără acoperire…

FANATIK a relatat faptul că începutul toamnei le-a adus roade ostașilor ucraineni. După 200 de zile de război, armata „comicului” Zelenski n-a glumit deloc cu invadatorii și a recuperat 2.500 de kilometri pătrați, un spațiu uriaș, atât în contextul unui conflict militar, cât și al duratei în care rușii se chinuiseră să-și așeze vremelnic steagurile în respectivele  regiuni.

Ioan Mircea Pașcu a încercat să dezlege și enigma recuceririi Harkovului de către forțele ucrainene, un moment considerat esențial în „economia” conflictului.

„Probabil că, tot din pricina desconsiderării adversarului, apărarea rușilor a fost consistentă doar în prima linie. Odată străpunsă această primă linie, ucrainenii s-au mișcat în voie, pentru că rușii nu mai aveau nimic construit în spate. Au crezut că-i vor respinge pe adversari și că aceștia nu vor contraataca”, a explicat specialistul român.

Vladimir Putin Serghei Șoigu
Se pregătesc, oare, Vladimir Putin și Serghei Șoigu să spună „adio”? (sursa hepta.ro)

„Poporul rus va întreba de ce i s-a ascuns adevărul!”

Apar tot mai multe voci potrivit cărora Vladimir Putin nu mai este atât de sigur de susținere, de la apropiații săi la analiști, și chiar până la proletarul de rând. Inevitabil, a apărut în multe cercuri, mai mult sau mai puțin avizate, varianta trădării „Țarului” chiar de către „camarila” sa, dacă ne permitem această sintagmă.

Ioan Mircea Pașcu a „marșat” și a comentat și respectiva ipoteză la modă: „Categoric, nu este cazul să ne hazardăm într-o asemenea supoziție. Nu există date disponibile decât pentru a face speculații, care nu-și au rostul. Există nemulțumire în sânul populației ruse și apar semne în acest sens. Dar aici apare o problemă de principiu. Cum spuneam, încă de la bun început rușii i-au desconsiderat pe ucraineni și le-au explicat cetățenilor că este vorba despre o operațune specială, care va fi încununată foarte rapid de succes”.

„Prin această tactică, Moscova a indus în rândul populației o stare de dezinteres față de acest conflict. Acum, când confruntarea solicită o implicare mult mai serioasă și cu forțe mult mai puternice, Kremlinul nu-și poate permite să anunțe populația că… „e război și că este necesară mobilizarea”, etc. În acel moment, poporul va întreba, pe bună dreptate, de ce până acum nu i s-a spus adevărul…”, a subliniat partenerul nostru de dialog.

În acest timp, la Moscova, lațul se strânge în jurul gâtului lui Vladimir Putin. Cei mai duri contestatari ai momentului sunt Dmitri Palyuga, vicepreședintele Consiliului Municipal din Sankt Petersburg, și deputatul Nikita Yuferev. Se pare că ambii au primit, deja, amenințări, dar lista adversarilor „la vedere” ai regimului putinist se lărgește. „Problemele lui Putin nu se află doar pe câmpul de luptă”, scria recent publicația Politico. „Eforturile Kremlinului de a crea o narațiune de propagandă strălucitoare despre război sunt zdrențuite, pe măsură ce bloggerii loiali, think – tankerii și chiar politicienii încep să pună întrebări incomode despre înfrângere”.

„Deocamdată, furia lor vizează exclusiv comandamentul militar superior al Rusiei, dar Putin trebuie să se dovedească foarte prudent în fața acestui val neobișnuit de disidență”, a continuat sursa citată, preluată de rfi.ro.

Tanc rusesc capturat
Tancurile rusești capturate sau distruse de ucraineni au devenit un fel de… muzee în aer liber (sursa hepta.ro)

Civilii plătesc cu viața bravele eșecuri ale „Armatei Roșii”

Revenind la motivele care au condus la această stare de fapt, Ioan Mircea Pașcu a continuat: „Rușii au devenit prizonierii propriei lor atitudini inițiale. Este o situație din care nu pot ieși, iar acum sunt nevoiți să-i facă față, în condițiile în care nu-și permit să recurgă la anumite opțiuni. Probabil, până la urmă o vor face, dar vor plăti costuri uriașe. Mă refer la faptul că, foarte probabil, populația va reacționa…”

„Discutăm despre oameni tineri, luați de lângă familiile lor și chemați sub steagurile armatei. Acest fenomen nu este deloc fericit pentru nimeni…”, a subliniat intervievatul FANATIK.

Potrivit expertului român, Vladimir Putin a fost convins că va rezolva problema ucraineană în câteva zile, iar Kievul se va prăbuși până să apuce Occidentul să impună sancțiunile necesare. „Cred că acesta a fost calculul inițial”, ne-a mărturisit Pașcu.

Referindu-se la contraofensiva „roșie”, partenerul nostru de discuție consideră că „armata rusă ripostează, însă o face de la mare distanță și cu lovituri care nu fac discriminare între cetățeni. Altfel spus, lucrează în stilul obișnuit, în care populația civilă devine prizonieră, iar rușii se răzbună pe ea pentru ce n-au reușit să facă ei, în plan militar”.

„Rușii critică sărbătoarea de la Moscova, organizată în timp ce oamenii lor mureau în Ucraina”

Propaganda rusă rămâne unul dintre subiectele de bază. Așa cum s-au petrecut lucrurile și în Germania lui Hitler, atunci când „operațiunea specială” (scuzați gluma macabră!) a Führerului se pregătea să-și dea obștescul sfârșit, dar „vuvuzelele” ministrului propagandei, Joseph Goebbels, încă mai trâmbițau victoria, la fel se petrec evenimentele și la Moscova.

Întrebarea pertinentă este dacă pe ruși îi mai poate salva cumva acel tip de propagandă ce a ținut, până acum, „trena” acțiunilor lui Vladimir Putin…

„Propaganda va trebui să reflecte situația de pe front. Or, dacă rușii nu corectează această problemă – iar în situația actuală este greu de presupus că vor putea s-o facă, decât dacă escaladează major acest conflict –  le va fi dificil. În condițiile în care propaganda va reflecta situația de pe front, mi-e greu să cred că vor izbuti să împiedice populația să vadă adevărul”, a detaliat fostul oficial român.

„Există deja comentatori ruși care încep să vorbească deschis despre pierderile de pe front și despre greșelile făcute. Ne referim la persoane care critică inclusiv recenta sărbătorire majoră de la Moscova, organizată în timp ce oamenii lor mureau în Ucraina”, a încheiat, cumva premonitoriu, Ioan Mircea Pașcu.

ADVERTISEMENT