News

Un fost ministru al Educației critică închiderea școlilor: ”O eroare majoră. Efectele vor fi dezastruoase”

28.10.2020 | 11:14
Un fost ministru al Educatiei critica inchiderea scolilor O eroare majora Efectele vor fi dezastruoase
ADVERTISEMENT

Fostul ministru al Educației, Mircea Miclea, a declarat că închiderea școlilor în unele zone din România reprezintă o greșeală uriașă comisă de autorități.

În opinia acestuia, nu în unitățile de învățământ este riscul cel mai mare de transmitere a COVID-19. În acest sens, fostul demnitar prezintă un studiu OMS.

ADVERTISEMENT

Miclea mai spune că, după trimiterea elevilor exclusiv în online, riscul ca rezultatele modeste să apară este extrem de ridicat, iar amenințarea analfabetismului este și ea la nivel crescut.

Critici dure lansate de un fost ministru al Educației după închiderea școlilor

Mircea Miclea, ministru al Educației în perioada 2004-2005, este de părere că școlile ar trebui să fie ultimele instituții care să fie închise și primele care trebuie deschise în perioada pandemiei.

ADVERTISEMENT

Acesta afirmă că datele privind infecțiile provenite din acest mediu nu indică faptul că școlile ar fi un focar. Miclea avertizează că elevii vor avea mult de suferit și asta pentru că nu învață lucrurile la timpul lor.

”Consider că e o mare greșeală modul în care se procedează. Să ne uităm puțin la date. Acum câteva zile, OMS a publicat un studiu în care arăta că nu școlile sunt focare de infecție Covid.

ADVERTISEMENT

Anterior, studii din Germania, Spania, Norvegia, Elveția au arătat clar că începerea școlilor în varianta clasică nu crește numărul cazurilor de Covid.

Cifrele Ministerului Sănătății de la noi arată că înainte de 15 septembrie proporția copiilor si adolescenților până la 19 ani care aveau Covid era de 6,18%, iar acum e 6,53%.

ADVERTISEMENT

Deci proporția este extrem de mică raportat la totalul populației, iar începerea școlii și o lună de cursuri nu au avut niciun impact în răspândirea Covid la nivelul copiilor.

Puse toate la un loc, aceste date arată că școlile nu trebuiau închise. Eu văd însă că ministerul este mai degrabă preocupat să închidă școli în loc să fie preocupat de redeschiderea lor. O abordare care nu se bazează pe date, chiar e împotriva datelor.”, a spus Miclea pentru Spotmedia.

Miclea: ”Efectele vor fi dezastruoase”

Mircea Miclea mai spune că autoritățile trebuie să aibă mare grijă atunci când decid suspendarea sistemului educațional, întrucât pot pune în pericol evoluția și dezvoltarea unor generații de elevi.

În ceea ce privește situația actuală, fostul oficial al guvernului este de părere că vor urma efecte cu adevărat dezastruoase, având în vedere că și rata de analfabetism e ridicată.

”Nu putem să ne jucăm cu această generație! Dacă încă un an de zile se acumulează pierderi, din păcate, ele ar putea să atârne extrem de greu. Pentru că pierderile sunt cumulative.

Dacă nu înveți tabla înmulțirii anul acesta, nu poți înțelege extragerea rădăcinii pătrate mai târziu și nici rezolvarea ecuației de ordinul 2 peste alți ani.

Efectele vor fi dezastruoase mai ales în condițiile în care avem o rată de analfabetism atât de mare.

Sunt și pierderi majore la nivel socio-emoțional. Competențele socio-emoționale, de exemplu, capacitatea de a interacționa, de a comunica, de a argumenta, de a face față unui conflict și de a-l gestiona, de a fi empatic sunt esențiale pentru performanțele și bunul echilibru al vieții de adult.”, mai avertizează fostul ministru, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT