News

Un fost ministru al Guvernului Ponta se reîntoarce la închisoare. Mai are de executat 3 ani şi jumătate

Un fostul ministru al energiei din Guvernul Ponta se întoarce la închisoare. El mai are de executat un rest de pedeapsă de 3 ani și jumătate închisoare pentru trafic de influență.
25.11.2022 | 17:06
Un fost ministru al Guvernului Ponta se reintoarce la inchisoare Mai are de executat 3 ani si jumatate
Constantin Niță, fost ministru al energiei, revine la închisoare. Mai are de executat 3 ani și jumătate. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Fostul ministru al energiei din Guvernul Victor Ponta III, Constantin Niţă, se întoarce după gratii, unde are de executat un rest de pedeapsă de 3 ani şi jumătate pentru trafic de influenţă.

Constantin Niță, fost ministru al energiei, revine la închisoare. Mai are de executat 3 ani și jumătate

În iunie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) l-a condamnat pe Constantin Niţă la 4 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

ADVERTISEMENT

Acesta a fost acuzat de Direcția Națională Anticorupție că ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu. Decizia a fost definitivă.

Fostul ministru a ajuns la penitenciar, unde a executat 6 luni. Niță a fost eliberat în decembrie 2018, imediat după ce Curtea Constituţională a decis rejudecarea unor dosare de corupţie, pe motiv de nelegalitate a compunerii completurilor de la instanţa supremă.

ADVERTISEMENT

Imediat după eliberare, Constantin Niţă a introdus o cale extraordinară de atac – contestaţia în anulare, obţinând rejudecarea apelului.

Vineri, 25 noiembrie, fostul membru al Guvernului Ponta a primit o importantă lovitură.

Un complet de cinci judecători de la instanţa supremă i-a admis apelul lui Niţă doar cu privire la confiscarea unor sume de bani şi interzicerea exercitării unor drepturi civile.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, magistrații au păstrat condamnarea de 4 ani, din care a fost scăzută perioada de 6 luni deja executată, scrie Știri TVR.

Decizia de vineri este definitivă. Constantin Niţă revine în penitenciar pentru a executa restul de pedeapsă de 3 ani şi jumătate.

ADVERTISEMENT

Decizia instanței, de vineri

”Admite apelul formulat de inculpatul Niţă Constantin împotriva sentinţei penale nr. 305 din data de 26 mai 2017 pronunţată de ICCJ în dosarul nr. 2312/1/2016. Desfiinţează, în parte, sentinţa atacată şi, rejudecând: Înlătură din conţinutul pedepselor complementare şi accesorii aplicate inculpatului interzicerea drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.g, k din Codul penal.

Înlătură dispoziţia privind confiscarea de la inculpat a sumei de 30.000 euro. Menţine măsura sechestrului asigurător, dispusă prin ordonanţa nr. 961/P/2015 din data de 09.06.2016 a DNA, până la concurenţa sumei de 303.118 lei. Înlătură dispoziţia privind plata cheltuielilor judiciare din cauţiunea în valoare de 150.000 lei, instituită prin ordonanţa nr. 961/P/2015 din 04.05.2016, cât şi dispoziţia privind restituirea sumei de 132.000 lei din cuantumul cauţiunii. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului Niţă Constantin perioada executată de la data de 28 iunie 2018 la 19 decembrie 2018.

Menţine restul dispoziţiilor din sentinţa apelată care nu sunt contrare prezentei decizii. II. Respinge, ca nefondat, apelul formulat de DNA împotriva aceleiaşi sentinţe. Definitivă”, se arată în minuta ICCJ.

Acuzațiile aduse de DNA fostului ministru

Procurorii DNA îl acuză pe fostul ministru al energiei că, în cursul anului 2013, i-a solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia, UTI, cu Primăria Iaşi, după ce a intermediat întâlnirea între primar și afacerist.

Niță ar fi pus la cale o întâlnire între Urdăreanu şi fostul primar Gheorghe Nichita în schimbul unui comision de 5% din valoarea contractului.

Acești bani din comision urmau să ajungă la Niţă în două forme: parţial în numerar şi parţial printr-un contract de consultanţă fictiv, încheiat cu o persoană de încredere din anturajul fostului ministru.

”În consecinţă, la data de 21 iulie 2013, Niţă Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri în incinta unui restaurant libanez dintr-un hotel din Bucureşti. De asemenea, la solicitarea lui Niţă Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia, care a propus încheierea unui contract de consultanţă cu o anumită firmă, la preţul de 5.000 euro + TVA/lună, care a şi fost semnat la data de 2 mai 2013.

În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de Niţă Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013 – iunie 2014”, susţineau procurorii DNA.

ADVERTISEMENT
Tags: