Într-o postare pe Facebook, Claudiu Năsui (USR) crede că majorarea salariului minim brut, măsură discutată în coaliția de guvernare, îl defavorizează pe cetățeanul obișnuit.
În acest context, fostul ministru al economiei a subliniat că odată cu majorarea salariilor la stat vor crește și pensiile speciale. ”(…) Domnii Ciolacu și Ciucă vor să crească salariul minim brut la 3.000 lei.
O idee mai bună este reducerea taxării muncii. (…) Creșterea salariului minim brut are următoarele efecte: 1) Creșterea veniturilor statului din cauza creșterii taxării muncii.
De fapt acesta este motivul principal pentru care se face. 2) Presiune asupra firmelor să facă concedieri pentru a contracara creșterea costului forței de muncă.
(…) Reducerea taxării muncii prin Zero Taxe pe 1.330 lei înseamnă, în concret 500 lei în plus pe lună pentru fiecare salariat. Aproape dublu față de cât vrea PSD-PNL să facă prin creșterea salariului minim brut”, a scris Claudiu Năsui pe Facebook.
În continuarea prezentării celor 5 motive pentru care reducerea taxării muncii este o idee mai bună decât creșterea salariului minim brut, Năsui s-a oprit la creșterea salariilor angajaților la stat.
În acest punct, deputatul USR a scris că salariile la stat sunt exprimate în multipli din salariu minim. Astfel, el a dat un exemplu care l-a avut în prim-plan pe Marcel Ciolacu, despre care a precizat că 11,5 salarii minime.
Claudiu Năsui a afirmat că dacă ar crește salariul minim brut cu 450 de lei, salariul președintelui PSD ar crește cu 5.175 de lei pe lună. Și la fel s-ar întâmpla în tot sectorul bugetar. Practic, fostul ministru al economiei a mai spus că este doar o chestiune de timp până când salariile vor ajunge la nivelul grilei în toate sectoarele.
La punctele 4 și 5, Năsui a notat că odată cu salariile de la stat vor crește și pensiile speciale, care sunt indexate cu creșterea salariilor; de asemenea, ele distorsionează grila salarială în întreprinderi.