Sport

Un fost selecționer al României U21 rămâne optimist după Italia U19 – România U19 2-1: „Putem să obținem un rezultat pozitiv cu Franța” Exclusiv

Emil Săndoi, fost selecționer al naționalei de tineret, a vorbit în exclusivitate pentru FANATIK despre șansele României U19 de calificare din grupe la Campionatul European U19 din Slovacia.
20.06.2022 | 11:25
Un fost selectioner al Romaniei U21 ramane optimist dupa Italia U19  Romania U19 21 Putem sa obtinem un rezultat pozitiv cu Franta Exclusiv
România U19 are nevoie de 6 puncte în meciurile cu Franța și Slovacia pentru a se califica în fazele superioare ale Campionatului European. Sursă foto: frf.ro
ADVERTISEMENT

Ion Marin, selecționerul U16 al României, a declarat în exclusivitate pentru FANATIK că „micii tricolori” au șanse mici să se califice. Emil Săndoi a încercat să găsească explicațiile pentru faptul că jucătorii tineri de perspectivă nu pot face trecerea la naționala de seniori.

Emil Săndoi știe care e avantajul jucătorilor români față de naționale puternice din Europa: „Asta ajută foarte mult”

Emil Săndoi a declarat în exclusivitate pentru FANATIK că regula U21 ajută foarte mult naționalele de tineret ale României: „Am pierdut greu cu Italia. Haideți să vedem și meciurile următoare. În celălalt meci, Franța a avut un galop de sănătate cu Slovacia. Dar la această vârstă, precum și la U21, unde am fost 7 ani antrenor, pot apărea sincope permanent pentru că nu există constanță și maturitate sportivă.

ADVERTISEMENT

Să îi urmărim. Ne-am pus speranțe și în ultimele două generații U21 care au făcut figuri frumoase la turneele finale. Noi avem un avantaj față de alte țări datorită sistemului pe care îl avem noi cu jucători U21 care trebuie să joace obligatoriu titulari în Liga 1. Asta ajută foarte mult”.

Emil Săndoi a mărturusit că în perioada în care a fost selecționerul naționalei de tineret nu avea niciun jucător cu meciuri în Casa Pariurilor Liga 1: „În perioada 2006-2013 când am fost eu selecționer, aproape că nu am avut niciun jucător care a evoluat la Liga 1! Eram nevoit să chem de la echipe din liga a doua. Din punctul ăsta de vedere suntem ajutați de acest aspect.

ADVERTISEMENT

Aici am compensat plusul de valoare pe care îl au naționalele puternice din Europa, care au jucători la echipe importante dar care joacă foarte puțin. Nu au atâtea minute câte au jucătorii noștri care sunt folosiți meci de meci”.

De ce jucătorii tineri nu pot face pasul la naționala de seniori a României

Emil Săndoi a explicat de ce jucătorii tineri de perspectivă nu au reușit să impresioneze la naționala mare: „E diferență totuși între competițiile de tineret și cele de seniori, de aceea trecerea de la U21 la naționala mare nu s-a făcut cu foarte mare succes. Acest atuu despre care vorbeam dispare însă când jucătorii fac pasul la naționala de seniori.

ADVERTISEMENT

Asta este problema noastră și de aceea nu pot urca rapid jucătorii și în grup masiv. Și restul apoi se distanțează de noi. Progresul se forțează un pic când joci cu U21 într-un campionat de seniori. Această trecere este mult mai ușoară pentru jucătorii tineri ai echipelor puternice”.

Fostul selecționer consideră că România U19 poate câștiga cu Slovacia, iar calificarea la următorul turneu final ar trebui să fie principalul obiectiv: „Putem să obținem un rezultat pozitiv cu Franța, dar va fi foarte greu să ieșim din grupă. Cred că decisiv este meciul cu Slovacia, pentru că dacă vom câștiga avem posibilitatea să jucăm un baraj cu echipa de pe locul trei din altă grupă. Astfel putem obține calificarea la Campionatul Mondial U20, deci încă o competiție de anvergură pentru jucătorii noștri, ceea ce e foarte important”.

ADVERTISEMENT

Emil Săndoi, resemnat în privința naționalei lui Edi Iordănescu: „Suntem la un nivel pe care nu putem să-l depășim”

Emil Săndoi este de părere că naționala României trece printr-un moment extrem de delicat, din care nu va putea ieși prea ușor: „Noi speram în niște rezultate pozitive pentru că adversarii pe care i-am întâlnit nu sunt nici din prima nici din a doua categorie valorică. Dar trebuie să fim conștienți că nu trecem deloc printr-o perioada bună la echipa națională și din punctul meu de vedere ar putea să mai dureze.

Nu e un lucru rău că ne dorim mai mult de fiecare dată, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne pierdem realismul. Suntem la un nivel pe care nu putem să-l depășim sau poate doar la câteva meciuri. Nu trebuie să avem așteptări foarte mari pentru că nu e cazul”, a declarat fostul antrenor al Chindiei Târgoviște, în exclusivitate pentru FANATIK.

  • 2 meciuri mai are de disputat România U19 la Campionatul European, cu Franța și Slovacia
ADVERTISEMENT