News

Un francez și-a câștigat în instanță dreptul de a fi plictisitor la serviciu. A primit și despăgubiri

Un angajat care nu participă la toate ieșirile organizate de angajator sau care critică consumul excesiv de alcool din timpul acestora nu poate fi concediat din acest motiv.
26.11.2022 | 13:59
Un francez sia castigat in instanta dreptul de a fi plictisitor la serviciu A primit si despagubiri
Instanța a decis că bărbatul a fost concediat pe nedrept Foto: Public Policy Institute of California

Aceasta a fost decizia Curții de Casație franceze într-o acțiune în justiție introdusă de un angajat concediat în 2015.

Un francez și-a câștigat în instanță dreptul de a fi plictisitor la serviciu

Astfel, instanța a decis că angajatorul său a greșit când l-a concediat pentru că nu ieșea suficient de des cu colegii.

Cubik Partners, o firmă de consultanță în management, spune că folosește o abordare “distractivă” pentru consolidarea echipei sale, încurajând personalul să meargă direct la pub după muncă.

Dar Domnul T, al cărui nume real nu a fost dezvăluit, nu a vrut să ia parte la exercițiile de teambuilding. El a declarat că are dreptul la “un comportament critic și la refuzul politicii companiei bazate pe incitarea la diverse excese”.

Compania a decis să îl concedieze în 2015 pentru ‘inadecvare profesională’, acuzându-l pe angajat că este plictisitor, potrivit The Daily Telegraph.

Cubik Partners a mai susținut că domnul T nu știa să asculte și era dificil de lucrat cu el.

Dar, într-o decizie dezvăluită săptămâna aceasta, Curtea de Casație din Paris a decis că bărbatul avea dreptul să refuze să petreacă – ordonând Cubik Partners să-i plătească 3.000 de euro fostului angajat.

În această hotărâre, judecătorii au considerat că “renunțarea la serviciile domnului T. a avut loc din cauza exercitării de către angajat a libertății sale de exprimare. Curtea de Apel a observat că domnului T. nu i se poate reproșa că nu a reușit să integreze valoarea ‘fun & pro’ a companiei”, relatează BFM Business.

Compania nu avea voie să-l oblige “să participe cu forța la seminarii și la ieșirile de sfârșit de săptămână, care se terminau frecvent cu un consum excesiv de alcool, încurajat de asociații care puneau la dispoziție cantități foarte mari de alcool, și de practicile susținute de asociați care includeau promiscuitatea, hărțuirea și incitarea la diverse excese și derapaje”, a mai precizat instanța.

Fostul angajat a primit și o despăgubire

Evenimentele “distractive” includeau uneori împărțirea patului cu colegii, alături de consumul excesiv de alcool. El avea dreptul fundamental la demnitate și la respectarea vieții private, a declarat instanța, adăugând că angajatul își exprima libertatea de exprimare prin faptul că nu participa.

În hotărâre se precizează, de asemenea, că au fost denunțate “practici umilitoare și intruzive”, cum ar fi “simularea de acte sexuale, obligația de a împărți patul cu un alt angajat în timpul seminariilor, utilizarea de porecle pentru a se referi la persoane și afișarea de fotografii distorsionate și inventate în birouri”.

Curtea de Casație a decis astfel că “singurul care face concedierea să fie nulă și neavenită este caracterul nelegal al motivului concedierii, chiar și parțial, datorat exercitării de către salariat a libertății sale de exprimare, o libertate fundamentală.

În temeiul articolului 700 din Codul de procedură civilă, respinge cererea formulată de Cubik Partners și o obligă să plătească domnului [T] suma de 3.000 de euro”, se arată în hotărâre.

În ceea ce privește cuantumul daunelor pe care trebuie să le plătească societatea (salariatul solicită 461.406 euro), acesta va fi examinat din nou de Curtea de Apel din Paris.

“Judecătorii secției sociale a Înaltei Curți au considerat, însă, că ‘repro;urile aduse salariatului pentru rigiditatea sa, lipsa de ascultare, tonul său uneori fragil și demotivant față de subordonații săi (…) nu reprezintă contestări ale opiniilor sale personale’ și, prin urmare, nu pot intra sub incidența aceleiași decizii”, mai precizează textul hotărârii.

Tags: