La o cifră de afaceri de aproape șapte milioane de lei în anul 2023, Institutul de Cercetări în Transporturi, Incertrans SA, a reușit să obțină un profit de nici 50.000 lei. Institutul, unde statul român prin Ministerul Digitalizării deține pachetul majoritar de acțiuni, a reușit să obțină un profit de peste 100.000 lei doar în anul 2022 în ultimii șapte ani. De altfel, în anul 2019, profitul declarat era de sub 5.000 lei, asta la o cifră de afaceri de 5,7 milioane lei. Din septembrie 2017, Incertrans SA este condusă de Flavius Cladoveanu, de profesie avocat.
Flavius Cladoveanu este de profesie avocat, obținându-și definitivatul în Baroul București în anul 2005, la 11 ani după ce a absolvit cursurile Facultății de Drept a Universității „Lucia Blaga”, din Sibiu. Aici a studiat între anii 1990 și 1994, iar în perioada ultimilor doi ani de studii a avut două locuri de muncă în paralel – este vorba de front office assistant la SC Ambasador SA, cel mai probabil este vorba de celebrul hotel din centrul Capitalei, și manager general al firmei S.C. Andreea’s S.R.L, o firmă despre care nu mai există azi informații.
Cu alte cuvinte, în timp ce studia Dreptul al Sibiu, Flavius Cladoveanu avea un job de entry-level în HoReCa, plus conducea o altă societate comercială. Ambele joburi le-a avut timp de trei ani, până în 1996, atunci când începe să lucreze la cabinetul de avocatură al tatălui său, Cladoveanu Nicolae, avocat care a reprezentat mai multe nume grele din fotbalul românesc. Așa se face că în anul 2003, timp de doi ani, până să intre în Barou, este purtătorul de cuvânt al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul FRF.
În avocatură activează timp de zece ani, până când brusc, în anul 2015, este angajat la una dintre companiile Ministerului Energiei, Electrocentrale București, chiar în fruntea departamentului juridic și achiziții. În anul următor, 2016, îl găsim pe listele ALDE, candidând pentru un mandat de consilier general. Nu reușește să intre în CGMB, însă este angajat consilier la Primăria Sectorului 1, condusă între 2016 și 2020 de Daniel Tudorache, cel care în prezent așteaptă o primă decizie a instanței într-unul din procesele sale de corupție. În CV-ul său scrie că a fost consilier al vice-primarului, funcție în care a fost numită Daniela Popa, și ea de la PSD, venită de la UNPR.
Potrivit declarației de avere din anul 2018, deci valabilă pentru veniturile realizate în anul 2017, Flavius Cladoveanu ocupa funcțiile de director general atât la Termocentrale București, cât și la Incertrans SA, în timp ce la ambele societăți cu capital majoritar de stat era angajat și consilier.
În anul 2017, an în care ajunge în fruntea Institutului pentru Transporturi, controlat de statul român prin Ministerul Educației la acea dată, face și un curs, organizat de același minister, „Manager de inovare”, iar patru ani mai târziu trece un nou curs, „Manager Transformare Digitală”. În același CV menționează la competențe de utilizare a calculatorului Internet Explorer, dar și „bune abilități de comunicare în mediul intelectual” și „capacitatea de a dezvolta abordări analitice și sintetice”.
În prezent, Flavius Cladoveanu este doar directorul general și președintele Consiliului de Administrație la Incertrans SA. Totuși, veniturile sale rămân în continuare un secret pentru opinia publică. Pe site-ul companiei de stat nu există decât declarațiile de avere și interese pentru anii 2021 și 2022, ani în care acesta își secretiza veniturile încasate, profitând astfel de o prevedere legală de care s-au prevalat ani la rândul o grămadă de oficiali din MAI, ASF și alte instituții ale statului.
Această prevedere a fost abrogată la finalul anului trecut, odată cu vara acestui an, oficialii fiind obligați să-și prezinte veniturile în declarațiile de avere, indiferent de locul de muncă. Totuși, pe noul site al Agenției Naționale de Integritate nu se regăsesc declarațiile de avere ale lui Flavius Cladoveanu, nici de anul acesta și nici de anul trecut.
Singura declarație care există pe site-ul ANI este o declarație de interese din anul 2022. În mod surprinzător aici apare trecut salariul încasat în anul 2021, care s-a ridicat la suma de 243.112 lei. Practic, salariul acestuia de acum trei ani era de aproape cinci ori cât întregul profit realizat de compania de stat. Spre exemplu, în anul 2017, salariul încasat în fruntea Incertrans SA a fost de 54.000 lei, și era cu 30.000 de lei mai mică decât cea încasată de la Electrocentrale București.
Potrivit declarației de avere din 2022, directorul general al Institutului de Cercetări în Transporturi nu deține active financiare, dar are credite la bănci în valoare de peste 150.000 lei și 80.000 euro. Pe de altă parte, în declarațiile de avere anterioare (2018) acesta menționa doar un cont la ING cu 5.000 lei și 18-20.000 de euro în numerar. De altfel, declarațiile sale de avere au rămas constante în privința bunurilor declarate în decursul ultimilor 9 ani: o casă de locuit în Otopeni de 420 mp, un apartament de 70 mp în Capitală și ceasuri, bijuterii și tablouri – estimate la aproape 200.000 euro.
Situația este similară și în cazul directorului științific al Incertrans SA, Miron Zapciu, și el membru în Consiliul de Administrația al companiei. Ultimele declarații de avere și interese publicate sunt din anul 2022, documente în care salariul de la Institut apare secretizat.
Opacitatea veniturilor pe anul trecut este răspândită și în rândul celorlalți administratori ai Incertrans SA. Singurul care face excepție este Marius Cristian Puiu, care din februarie 2021 este administratorul public al județului Argeș. Totuși, numirea sa în CA-ul institului s-a făcut abia în luna aprilie a acestui an.
Tot în Consiliul de Administrație al Incertrans SA mai face parte și Nicușor Marian Buică. Acesta este directorul general al SAI Muntenia Invest, administratorul fondului de investiții SIF Muntenia, care este și cel de-al doilea cel mai important acționar al institutului, deținând 22,7% din acțiuni. Statul român deține 64,5%.
Nicușor Marian Buică nu și-a publicat declarația de avere pe anul în curs, dar din declarația din 2023 aflăm că, în anul 2022 a încasat puțin peste 40.000 lei, indemnizația de administrator în CA-ul institutului. Suma nu este una semnificativă, ținând cont de faptul că acesta este administrator și al companiei din industria de energie, Conpet SA, unde indemnizația anuală a fost de peste 180.000 lei. Mai mult, ca administrator al companiei Biofarm, acolo unde acționarul majoritar este fondul de investiții pe care-l conduce, SAI Muntenia Invest. Indemnizația pentru această poziție depășește 250.000 lei.
Buică mai apare în alte două consilii de administrați, ICPE SA și Cocor SA. Acesta este absolvent al Politehnicii, cu studii în economie la Craiova și Washington, și până în anul 2012 lucrează la mai multe companii din mediu privat. Odată cu venirea USL la guvernare acesta este numit consilier de stat la Ministerul Mediului, iar între 2013 și 2014 ajunge la Ministerul Transporturilor cu susținerea PSD Olt.
În anul 2014 acesta își completează studiile cu un curs post-universitar la Academia de Informații, după ce anterior făcuse un master în „Diplomația Apărării” la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. În anul 2017 face și acesta cursul pentru manageri și inovare organizat de Ministerul Educației.
Odată cu finalul anului 2023, în Consiliul de Administrație al Incertrans SA o regăsim și pe Laura Mihaela Jurcuț, care este general în rezervă în cadrul STS. Avansată la gradul de general de brigadă cu o stea în noiembrie 2019 de către președintele Iohannis, aceasta a fost trecută în rezervă la 6 iunie 2023. De atunci a fost angajată pe postul de consilier la Ministerul Digitalizării.
Nici Laura Jurcuț nu și-a publicat declarația de avere pe anul în curs. Pe site-ul ANI există patru declarații de interese depuse la în acest an, însă niciuna privind averea sa. La fel, nici pe site-ul Ministerului Cercetării și Digitalizării nu există acest document. Știm doar, că în anul anterior, pentru rolul de administrator în CA-ul Institutului, generalul în rezervă a încasat puțin peste 12.000 lei.
Aproape întreaga carieră și-a petrecut-o în cadrul STS, întâi ca inginer la Direcția Comunicații Telefonice, apoi șef birou în cadrul Direcției Tehnologia Informației, de unde ajunge, în anul după 2016, șef al Direcției Calitate și Relații cu Beneficiari. Pe parcursul carierei militare a primit patru decorații, ultima fiind Ordinul „Bărbăție și Credință” în grad de Mare Ofițer, odată cu trecerea în rezervă.