Un ghid de fantasy fotbal pentru campioana Premier League, Manchester City

13.05.2019 | 12:55
Un ghid de fantasy fotbal pentru campioana Premier League Manchester City

Este greu de descifrat succesul lui Manchester City din perspectiva fotbalului modern. City tocmai a devenit prima echipă din istoria English Premier League care să își apere cu succes trofeul. Ambele victorii au venit la finalul unor sezoane în care echipa lui Guardiola a obținut aproape 100 de puncte în cea mai competitivă ligă din Europa. Cu toate acestea, City a ratat pentru încă un an gloria cupelor europene, în timp ce următoarele patru clasate din EPL se pregătesc pentru finale. Precum United 99 sau Arsenal’s Invincibles, Guardiola’s City este o echipă cum, probabil, nu vom mai întâlni.

Folosind statisticile FootballCoin, astăzi căutăm motivele principale pentru victoria lui Manchester City pentru încă un an.

– Mijlocași laterali imposibil de marcat

Planul tactic al lui Guardiola nu a suferit uriașe modificări față de sezonul trecut. De fapt, multe dintre metodele folosite de spaniol au fost elaborate încă  perioada în care conducea FC Barcelona. Pep Guardiola nu folosește un lot pentru a-i scoate în valoare punctele forte. El construiește un lot care să poată față cerințelor sale specifice.

Una dintre cele mai bune metode prin care City ajunge în situația de a marca este prin a folosi spațiul dintre fundașul central și cel lateral al adversarilor. Viteza și tehnica lui Raheem Sterling (2620 puncte FootballCoin) sau a Leroy Sane (1700 puncte) sunt folosite pentru a scoate din poziție, în mod ideal, patru jucători adverși. Asta lasă spații, în centru, pentru Aguero sau cei doi Silva. Având în vedere cele 21 de goluri marcate de Aguero în EPL, concludem că această tactică este în continuare de efect.

– Un singur striker, mulți marcatori

Sergio Aguero (2100 puncte) a fost pentru mare parte a sezonului singurul striker pe care Pep Guardiola s-a putut baza. Concurentul său, Gabriel Jesus, a fost al doilea cel mai puțin folosit jucător din lot.

City, însă, nu trebuie să depindă de inspirația unui singur atacant. Sterling a marcat 17 goluri, Sane a punctat de 10 ori și Bernardo Silva a avut 7 reușite. Golurile lui City pot veni de oriunde, în special din partea mijlocașilor laterali. Că tot veni vorba…

– Absența lui De Bruyne a fost suplinită cu succes

Kevin De Bruyne este, tradițional, jucătorul căruia Pep Guardiola îi acordă cea mai mare libertate de mișcare pe teren. Rolul său este de a face incursiuni periculoase venind dinspre banda terenului, de a scoate din joc cel puțin doi dintre fundașii adverși, de a pasa decisiv.

O accidentare l-a ținut pe belgian departe de gazon pentru mare parte a sezonului. Însă, o absență care pentru alte echipe ar fi fost imposibil de depășit, a reprezentat o șansa bună pentru Leroy Sane sau Riyad Mahrez de a câștiga minute în EPL. Împreună au avut 14 assisturi. În afară de asta, în fiecare meci jucat, oricare dintre cei doi a oferit peste 80% pase reușite și în jurul a două șuturi pe poartă. Nu e de mirare că Sane termină sezonul cu 1700 de puncte în FootballCoin, iar Mahrez cu 1465 de puncte. Așa da rezerve de lux!

– Neutralizarea punctelor slabe ale defensivei

Calitatea jucătorilor din apărarea lui City ridica un semn de întrebare la începutul sezonului. Defensiva este singurul capitol la care Liverpool, ocupanta locului 2 la sfârșitul campaniei, deține în mod clar superioritatea.

Chiar și așa, cu toate că Zinchenko nu a fost adus pentru a juca fundaș stânga, iar Kompany a lipsit pentru mare parte a anului, City a încheie cu a doua cea mai bună defensivă a campionatului. La această realizare au contribuit prestațiile lui Ederson (1860 de puncte), un sweeper keeper, pe gustul lui Guardiola, și ale lui Fernandinho (1960 de puncte), unul dintre cei mai buni mijlocași defensivi din lume

– O mașinărie de fotbal

Jucătorii lui City sunt în general absenți din cursa pentru premii individuale în Premier League. Mane, Salah și Aubameyang au împărțit premiul pentru Golgheter EPL. Van Dijk a fost desemnat jucătorul sezonului. Hazard este cel mai bun mijlocaș, iar, până și premiul Golden Glove, pentru cel mai sigur portar, îi revine lui Alisson.

Jucătorii lui City evoluează după alt plan. Fiecare dintre ei reprezintă o piesă a unui mecanism care rareori dă greș. Lotul lui City a fost unul extrem de echilibrat, în care accidentarea unui titular a putut fi compensată cu ușurință.

Să luăm evoluțiile lui Phil Foden drept exemplu. Mijlocașul de 18 ani a avut parte de cele mai puține minute jucate în EPL dintre toți jucătorii lui City. Însă, în 330 de minute jucate, Foden a completat 9/10 pase, a creat șanse de gol și a contribuit cu un assist, statistici demne de un titular al echipei.

City câștigă titlul EPL la capătul unei serii de 14 victorii consecutive. Istoria Premier League rezervă un loc special pentru echipa lui Guardiola, favorită și pentru sezonul 2019/20. În UK urmează o pauză la fotbal și o luptă purtată mutată piața transferurilor. City va căuta să își întărească lotul, iar tu poți face la fel pentru echipa ta FootballCoin, în cadrul marketului jocului.

FootballCoin nu își ia vacanță pe timpul verii. Înregistrează-ți echipele pentru finalele UCL, UEL, cât și pentru restul sezonului în MLS și CSL.