Sport

Un grup ce apără drepturile femeilor vrea Iranul exclus de la Cupa Mondială. Care sunt solicitările adresate FIFA

Gruparea Open Stadiums a trimis o scrisoare către FIFA prin care solicită excluderea naționalei Iranului de la Cupa Mondială din Qatar.
30.09.2022 | 22:13
Un grup ce apara drepturile femeilor vrea Iranul exclus de la Cupa Mondiala Care sunt solicitarile adresate FIFA
Cupa Mondială din Qatar stârnește cele mai multe controverse din întreaga istorie a turneelor finale. sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Gruparea Open Stadiums care apără respectarea drepturilor femeilor a cerut Federației Internaționale de Fotbal să excludă naționala Iranului de la Cupa Mondială din Qatar.

“Federația Iraniană e o amenințare pentru siguranța femeilor suporteri din Iran”

Motivul invocat de respectiva organizație este legat de faptul că autoritățile iraniene interzic în continuare prezența femeilor pe stadioane la meciurile de fotbal.

ADVERTISEMENT

“Federaţia Iraniană de Fotbal nu este doar un complice al crimelor regimului. Este o ameninţare directă pentru siguranţa femeilor suporteri din Iran şi de oriunde echipa noastră naţională joacă în lume. Fotbalul ar trebui să fie un loc sigur pentru noi toţi”, au scris cei de la Open Stadiums în documentul înaintat către FIFA.

“De aceea, ca iubitori ai fotbalului iranieni, cu durere în suflet trebuie să ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la participarea Iranului la Cupa Mondială.

ADVERTISEMENT

“Unde sunt principiile FIFA?”

De ce să le ofere FIFA statului iranian şi reprezentanţilor săi o scenă globală când nu doar că refuză să respecte drepturile de bază ale omului, ci şi torturează şi ucide oamenii?

Unde sunt principiile FIFA? Drept urmare, cerem FIFA, în baza articolelor 3 şi 4 din statutele sale, să excludă imediat Iranul de la Cupa Mondială din Qatar”a fost încheiat comunicatul transmis de Open Stadiums.

ADVERTISEMENT

Articolele citate acoperă problemele privind drepturile omului și nediscriminarea pe criterii de sex, rasă, religie și alte chestiuni, încălcările fiind pedepsite cu suspendarea sau expulzarea din forul mondial de specialitate.

Anglia, SUA și Țara Galilor, adversarele Iranului la Cupa Mondială

Momentan, nici FIFA și nici Federația Iraniană nu au oferit o reacție la această solicitare din partea grupării Open Stadiums.

ADVERTISEMENT

Naționala Iranului este repartizată în grupa B la Cupa Mondială din Qatar, alături de Anglia, Statele Unite și Țara Galilor. Primul meci al iranienilor la turneul final este programat pe 21 noiembrie la Al Rayyan împotriva Angliei.

ADVERTISEMENT