News

Licitații câştigate prin PNDL cu bani din proxenetism și cămătărie. DIICOT a reţinut 13 persoane în acest dosar. Update

Procurorii DIICOT și ofițeri de poliție judiciară au desfășurat 42 de percheziții la locuințe din București și din județele Giurgiu, Brăila și Argeș, pentru a destructura un important grup infracțional.
27.10.2021 | 12:03
Licitatii castigate prin PNDL cu bani din proxenetism si camatarie DIICOT a retinut 13 persoane in acest dosar Update
ADVERTISEMENT
27-10-2021
10:07

Au fost reținute 13 persoane timp de 24 de ore, cât și sume mari de bani și peste 10 mașini de lux

DIICOT a luat decizia de a reține 13 inculpați timp de 24 de ore pentru a fi audiați pentru comiterea de infracţiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, proxenetism, dar și spălare de bani.

Procurorii au descins în 44 de domicilii pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Dâmbovița, Iași și Constanța. Ca mai apoi să confiște ca și materiale de probă, înscrisuri bancare, precum și contracte de vânzare și cumpărare a unor imobile, dar și sume mari de bani. Astfel au fost confiscați 38.920 de euro, precum și 56.104 lei, dar și un număr de 13 automobile de lux de care se foloseau inculpații.

Grupul infracțional a profitat de tinere pe care le-au exploatat sexual în piețele de proxenetism din Germania, Danemarca, Austria, Elveția, Anglia, Olanda, Islanda, Italia și Scoția, precum și România. Conform anchetelor autorităților se crede că grupul a obținut venituri colosale în jur de 3 milioane de euro din activități de exploatare sexuală.

Miercuri dimineață, procurorii DIICOT și ofițeri de poliție judiciară au desfășurat 42 de percheziții la locuințe din București și din județele Giurgiu, Brăila și Argeș, pentru a destructura un important grup infracțional care opera cu preponderență în județul Giurgiu. Aceasta este una dintre cele mai mari descinderi ale DIICOT.

Care sunt acuzațiile aduse de DIICOT grupului infracțional care opera în locuințe din București și alte trei județe

Grupul este acuzat de o serie de infracțiuni, inclusiv câștigarea de licitații în sectorul lucrărilor de construcții publice, precum asfaltări, drumuri și poduri. Au realizat acest lucru prin PNDL cu bani obținuți prin proxenetism sau mită.

ADVERTISEMENT

Conform unui comunicat de presă al DIICOT, membrii grupării vizate de percheziții erau specializați în săvârșirea unor infracțiuni de practicare a jocurilor de noroc ilegale în sistem de organizare, de proxenetism, de trafic de persoane, raporturi sexuale cu un minor, tâlhărie calificată, complicitate la furt calificat, camătă, luare de mită, dare de mită, delapidare cu consecințe deosebit de grave, instigare la abuz în serviciu, uz de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals intelectual, uz de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, uz de fals informatic, uz de fals în declarații, încredințarea unui vehicul fără permis de conducere, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, înșelăciune și acces ilegal la un sistem informatic.

Potrivit procurorilor, datele obținute din anchete au arătat că, încă din anul 2018 și până în prezent, un grup infracțional s-a destructurat și activează pe raza municipiului Giurgiu.

ADVERTISEMENT

Gruparea are un grad ridicat de pericol pentru societate

Conform deciziilor publice gruparea infracțională are un grad ridicat de pericol pentru societate din perspectiva faptelor săvârșite, a numărului de afiliați, a capacității de influență exercitată la nivel local, a puterii de manevră și a marilor sume dobândite din activități ilegale.

În cursul anilor 2017 și 2018, o componentă a grupării a fost documentată de către procurorii DIICOT cu probe din care rezultă activitatea infracțională a circa 40 de indivizi în vederea constituirii unui grup infracțional organizat.

ADVERTISEMENT

Grupul avea ca scop comiterea de infracțiuni de proxenetism, luare de mită, spălare de bani, trafic de persoane, trafic de droguri de mare risc, dosarele regăsindu-se în stadii diverse de derulare în fața instanțelor de judecată.

 

După condamnare unii membri s-au reunit și și-au continuat practicile penale

Din probele din dosarul instrumentat în cauză a reieșit că, ulterior condamnării, anumiți membri s-au reunit și și-au reinițiat practicile penale. Aceștia au activat pe diferite nivele de criminalitate organizată în județul Giurgiu, precum și în alte părți din țară.

ADVERTISEMENT

Doar că cercetările arată că aceștia căutau să opereze și în afara României, în alte țări din Uniunea Europeană, în scopul de a obține în scurt timp din activități ilegale cantități uriașe de bani, care erau apoi trecute în circuitul financiar legal prin diferite metode. În plus, membrii săi săvârșeau practic orice fel de delicte, dacă exista o ocazie de a obține un câștig.

În cadrul perchezițiilor sunt implicați zeci de agenți ai forțelor și organizațiilor de ordine și justiție publică

În cadrul activităților de percheziție sunt implicați agenți de poliție din cadrul Poliției Capitalei, Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și Institutului Național de Criminalistică – Poliția Română.

În total, 51 de inși vor fi audiați la sediul DIICOT, fiind și Structura Centrală pentru audieri.

La acțiune contribuie jandarmi din subordinea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei din cadrul IGJR.

ADVERTISEMENT