News

Un israelian de 75 de ani a făcut infarct la scurtă vreme după ce s-a vaccinat împotriva COVID-19

28.12.2020 | 20:33
ADVERTISEMENT

Un bărbat de 75 de ani din nordul Israelului a decedat după un infarct suferit la circa două ore după ce s-a vaccinat împotriva COVID-19. Bărbatul suferise atacuri de cord și în trecut, informează stirileprotv.ro, citând The Jerusalem Post.

Directorul general din Ministerul Sănătății, Chezy Levy, a anunțat că va fi demarată o anchetă în acest caz, precizând că datele preliminare nu indică o legătură între decesul bărbatului și vaccinare.

ADVERTISEMENT

Bărbatul a fost injectat la o clinică, după care a rămas acolo o scurtă perioadă de timp pentru a se vedea dacă sunt efecte secundare, potrivit procedurilor standard. În lipsa unor reacții adverse vizibile, bărbatul a plecat apoi acasă.

Israelul a vaccinat deja 380.000 de oameni

Până luni dimineață, în Israel se vaccinaseră 380.000 de persoane, dintre care 99.000 numai duminică, potrivit ministrului Sănătății, Yuli Edelstein.

ADVERTISEMENT

În momentul de față, în Israel sunt vaccinați membrii personalului medical, persoanele peste 60 de ani și cei cu afecțiuni cronice. La sfârșitul săptămânii se estimează că va începe și vaccinarea personalului din sistemul de educație.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat, sâmbătă seara, că speră să se ajungă la 150.000 de persoane vaccinate pe zi, astfel încât 2.500.000 de israelieni să fie vaccinați în următoarea lună și jumătate.

ADVERTISEMENT

Pfizer, compania producătoare a anunțat la începutul lunii decembrie că, în timpul studiilor clinice, două persoane au murit, dintre care unul era ”imunocompromis”, adică avea un sistem imunitar slăbit.

Atunci Asociația Midaat din Israel comenta că raportul arată că pot exista și „cazuri nefericite”. „Asta nu ar trebui să inducă nesiguranță în privința vaccinului, ci să ne facă să salutăm transparența companiilor farmaceutice în procesul de aprobare a medicamentelor”, aprecia Midaat menționând că în cazul unor studii de amploare în care sunt implicații zeci de mii de oameni pot apare decese care să nu aibă legătură că vaccinarea.

ADVERTISEMENT

Conform datelor publicate, șase dintre participanții la experiment au murit, dintre care doi au primit vaccinul și patru din grupul de control”, a preciza dr. Uri Lerner, directorul științific de la Midaat. „După o examinare aprofundată, nu s-a găsit nicio legătură între experiment și cauza morții”.

Reacțiile adverse anunțate de companiile producătoare de vaccinuri împotriva COVID-19, Pfizer și Moderna, sunt durerea, umflarea și roșeața la locul injectării, frisoanele, oboseala și cefaleea, reacții care dispar în cel mult câteva zile. Efectrele secundare pe termen lung sunt încă necunoscute pentru că vaccinul este prea nou pentru a fi trase concluzii din acest punct de vedere.

ADVERTISEMENT