Sport

Un jucător din NHL, vicecampion olimpic la hochei, arestat în Rusia! Ivan Fedotov este acuzat că a vrut să fugă din armată!

Ivan Fedotov, portarul naționalei Rusiei, semnase un contract cu Philadelphia Flyers, dar autoritățile l-au reținut sub acuzația de a fi încercat să fugă de responsabilitățile militare.
05.07.2022 | 09:09
Un jucator din NHL vicecampion olimpic la hochei arestat in Rusia Ivan Fedotov este acuzat ca a vrut sa fuga din armata
Ivan Fedotov, portarul lui CSKA Moscova, a fost arestat de autorități, pentru sustragere de la îndeplinirea obligațiilor militare, după ce a semnat un contract cu Philadelphia Flyers. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Pentru Ivan Fedotov, prestațiile de la Jocurile Olimpice de iarnă, la care a obținut argintul cu echipa Comitetului Olimpic Rus, i-au deschis calea către cel mai puternic campionat al lumii NHL. Viața i-a fost însă dată peste cap de autoritățile din țara sa natală.

Arestat de autoritățile militare, Ivan Fedotov a ajuns în spital!

Născut în Finlanda, la Lappeenranta, din părinți ruși, Ivan Fedotov, a jucat hochei, ca portar, doar în Rusia. A fost cooptat mai întâi, la 18 ani, de HC Neftekhimik Nizhnekamsk, în sezonul 2014-15. La finalul căruia a fost ales în draft și de echipa din NHL Philadelphia Flyers.

ADVERTISEMENT

Aceasta l-a lăsat însă să-și continue cariera în Rusia. A trecut la Salavat Yulaev Ufa, evoluând pentru echipa secundă. A urmat un nou transfer, la Traktor Chelyabinsk, iar după alte două sezoane, la CSKA Moscova. Cea mai titrată echipă de hochei a Rusiei.

În ultima stagiune a fost titular, ajutându-și formația de club să obțină, pentru a doua oară în istorie, Cupa Gagarin. Trofeu care recompensează câștigătoarea KHL, echivalentul european al întrecerii din SUA și Canada. În plus, așa cum aminteam, a apărat și pentru echipa olimpică, obținând argintul la Beijing.

ADVERTISEMENT

Prestațiile sale au atras atenția celor de la Philadelphia Flyers. Și, pe 7 mai, Ivan Fedotov primea un contract pe un an. ”Ivan Fedotov este un jucător pe care l-am urmărit îndeaproape și suntem foarte mulțumiți de dezvoltarea lui”, spunea Chuck Fletcher, președintele operațiunilor de hochei și director general la Philadelphia Flyers.

Urma, așadar să plece în SUA, și să încerce să-și câștige, în presezon, un loc în lotul formației din NHL. Dar totul s-a schimbat. Conflictul din Ucraina este cauza.

ADVERTISEMENT

Reținut la St.Petersburg, pentru a nu părăsi țara

Vineri, Ivan Fedotov a fost arestat pe când se afla într-un patinoar din St. Petersburg. Acuzații: încercarea de a se sustrage de la îndatoririle militare. În contextul în care tinerii ruși sunt obligați în acest moment să efectueze un serviciu militar de un an.

A fost dus imediat la un centru de înrolare. Iar după ce i s-a făcut rău, la un spital militar. ”Din câte am înțeles, din cauza stresului, a avut o criză de gastrită. Se simte rău. El spune că nu i se oferă asistență medicală completă”, a declarat, pentru Reuters, avocatul lui Fedotov, Alexei Ponomaryev.

ADVERTISEMENT

În momentul de față, cazul este urmărit de oficialii echipei din NHL. Însă, nici aceștia, și nici jurnaliștii de la Reuters nu au reușit să obțină o poziție oficială a autorităților. În timp ce jucătorul, care nu a putut fi contactat telefonic, nu a răspuns nici solicitărilor primite pe rețelele sociale.

ADVERTISEMENT

Astfel, pentru moment, doar se speculează. Și se vorbește despre faptul că evoluând la CSKA, una dintre echipele armatei, Fedotov este asimilat drept personal militar. Și, în consecință, țara sa fiind în plin conflict armat, nu-și putea încheia contractul cu clubul.

Numai că, un purtător de cuvânt al lui CSKA Moscova, a precizat pentru Reuters că ”Ivan Fedotov nu are obligații contractuale cu clubul nostru”. Și a menționat că așteaptă informații oficiale de la organismele relevante.