News

Un jurnalist Reuters, câștigător al Premiului Pulitzer, a fost ucis în Afganistan, în timpul unui conflict

Un jurnalist Reuters a fost ucis în Afganistan. Acesta relata o confruntare dintre forțele de securitate afgane şi talibani.
16.07.2021 | 16:30
Un jurnalist Reuters castigator al Premiului Pulitzer a fost ucis in Afganistan in timpul unui conflict
ADVERTISEMENT

Este doliu în presa internațională. Un jurnalist al agenției Reuters a murit în Afganistan, în timp ce relata un conflict militar din zonă.

Danish Siddiqui, de profesie fotoreporter, și-a pierdut viața vineri. Acesta se afla la datorie și acoperea jurnalistic conflictele dintre forţele de securitate afgane şi talibani, în apropierea unui post de frontieră cu Pakistan.

ADVERTISEMENT

Doliu la Reuters. Un jurnalist al agenției fost ucis în Afganistan

Potrivit celor de la Reuters, tragedia s-a petrecut în momentul în care forţele de securitate afgane au încercat să recucerească localitatea strategică Spin Boldak, în sud, căzută miercuri în mâinile talibanilor.

În acel moment, Siddiqui şi un ofiţer afgan de grad înalt au fost ucişi de tirurile insurgenţilor, a declarat pentru sursa citată un comandant al armatei afgane.

ADVERTISEMENT

Ambasadorul Afganistanului în India, Farid Mamundzay, a declarat că este profund îndurerat de vestea ”uciderii unui prieten”.

Având locuința în Mumbai, Siddiqui a lucrat pentru agenția Reuters mai mult de un deceniu.

”Căutăm de urgență să aflăm mai multe informații, în colaborare cu autoritățile din regiune. Danish a fost un jurnalist remarcabil, un soț și un tată devotat și un coleg extrem de apreciat. Gândurile noastre sunt alături de familia sa în acest moment dureros”, a spus președintele Reuters, Michael Friedenberg, într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

În ultimii ani, acoperea jurnalistic războaiele din Afganistan şi Irak, criza refugiaţilor Rohingya, manifestaţiile din Hong Kong şi cutremurele din Nepal.

Danish Siddiqui, deținător al Premiului Pulitzer

În 2018, Siddiqui a câștigat Premiul Pulitzer la categoria ”Feature Photography”, pentru documentarea crizei refugiaților Rohingya. Distincția a primit-o alături de colegul Adnan Abidi.

ADVERTISEMENT

Ei au fost premiați pentru munca lor de documentare a violenței cu care se confruntă comunitatea Rohingya a minorității din Myanmar.

Recent, fotografiile sale cu înmormântări în masă organizate în perioada de apogeu al celui de-al doilea val al pandemiei Covid-19 din India au devenit virale și i-au adus laude și recunoaștere la nivel mondial.

În ultimele zile, Siddiqui se afla într-o misiune care acoperea conflictele din regiunea Kandahar. Înainte de a fi ucis, fotoreporterul anunţase agenţia că a fost rănit la un braţ de un şrapnel.

Jurnalistul fusese îngrijit şi se recupera în momentul în care talibani care se retrăgeau de la Spin Boldak au ajuns în locul în care se afla, a declarat comandantul citat de Reuters.

ADVERTISEMENT
Tags: