News

Un lac s-a făcut roz, iar experții nu au idee cum s-a întâmplat acest lucru. Fenomenul a avut loc în doar câteva zile

12.06.2020 | 15:04
Un lac sa facut roz iar expertii nu au idee cum sa intamplat acest lucru Fenomenul a avut loc in doar cateva zile
ADVERTISEMENT

Un lac și-a schimbat culoarea în doar câteva zile și s-a făcut roz, iar acum experții încearcă să-și dea seama ce a cauzat această transformare ciudată.

Un lac de 50.000 de ani tocmai s-a făcut roz

Un lac din India a devenit centrul atenției pentru mai mulți experți, după ce și-a schimbat culoarea în doar câteva zile și s-a făcut roz, informează CNN.

ADVERTISEMENT

Ce a cauzat schimbarea culorii lacului? Aceasta este întrebarea la care încearcă să găsească un răspuns mai mulți specialiști din India, după ce lacul Lonar din Maharashtra și-a schimbat culoarea în ultimele zile.

Experții cred că schimbarea este cauzată de creșterea salinității apei, prezența algelor sau o combinație între cele două, la fel cum s-a întâmplat cu Marele Lac Sărat din Utah, SUA, sau lacul Hillier din Australia.

ADVERTISEMENT

Gajanan Kharat, un geolog local, a spus în cadrul unui videoclip postat pe contul de Twitter Maharashtra Tourism că acest fenomen a mai avut loc și în trecut, dar nu atât de accentuat.

Ce ar fi putut cauza schimbarea uimitoare

„Arată mai roșu anul acesta pentru că salinitatea din acest an a crescut. Cantitatea de apă din lac a scăzut, la fel și adâncimea, astfel că salinitatea a crescut și s-a ridicat spre suprafață, fapt ce a cauzat astfel de schimbări”, spune specialistul.

ADVERTISEMENT

Kharat a mai declarat că cercetătorii verifică și dacă prezența algelor din lac a dus la schimarea culorii apei.

Între timp, mai mult mostre de apă au fost recoltate pentru analiză, iar geologul spune că „odată ce acestea vor fi studiate, vom cunoaaște cu siguranță de ce apa lacului s-a făcut roșiatică”.

ADVERTISEMENT

Lacul se află la aproximativ 500 de kilometri est de Mumbai și s-a format după ce un meteorit a căzut aici în urmă cu aproape 50.000 de ani.

Zona este o atracție turistică populară și a fost studiată de oameni de știință din toată lumea, mai notează CNN.

 

ADVERTISEMENT
Tags: