Life

Un laureat al premiului Nobel a spus adevărul despre secretul longevității extreme. Ce ar ascunde, de fapt, “zonele albastre”

Care este adevărul despre secretul longevității extreme, de fapt. Un laureat al premiului Nobel a spus ce ar ascunde “zonele albastre”.
06.02.2025 | 18:12
Un laureat al premiului Nobel a spus adevarul despre secretul longevitatii extreme Ce ar ascunde de fapt zonele albastre
Care ar fi adevărul despre secretul longevității extreme, conform unui laureat Nobel. Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care ar fi adevărul despre secretul longevității extreme, de fapt? Există numeroase studii în acest sens, dar fără prea multe dovezi clare. Un laureat al premiului Nobel a vorbit și despre “zonele albastre”.

Adevărul despre secretul longevității extreme, dezvăluit de un laureat Nobel

Până acum, au apărut numeroase studii despre longevitate. Mulți cercetători susțin că persoanele care au un stil de viață sănătos pot trăi chiar și peste 105 ani. Este, însă, posibil acest lucru pentru multe persoane?

ADVERTISEMENT

Saul Justin Newman, cercetător principal la University College London Centre for Longitudinal Studies, dar și câștigător al premiului Nobel, a vorbit despre longevitatea umană. Expertul susține că multe dintre informațiile despre acest subiect sunt greșite.

Potrivit studiilor lui Saul Justin Newman, multe dintre revendicările unor vârste extreme, adică peste 105 ani, ar fi eronate sau nefondate.

ADVERTISEMENT

Din peste 500 de oameni despre care s-a spus că au trăit până la 110 ani sau mai mult, în SUA, numai 7 au certificat de naștere. În plus, 10% dintre acești oameni au certificat de deces. Nu există, astfel, dovezi clare că au ajuns la o vârstă foarte înaintată.

Erorile de arhivare, interpretările greșite ale datelor și fraudele cu pensii au dus la încurajarea acestui fenomen.

ADVERTISEMENT

“Cel mai bun predictor pentru zonele cu cei mai mulți centenari este locul unde arhivele au fost distruse de bombardamente sau de conflicte politice”, a explicat cercetătorul, potrivit dcmedical.ro.

ADVERTISEMENT

Există regiuni care sunt cunoscute drept “zone albastre” (Blue Zones), unde mulți oameni ar trăi mai mult de 100 de ani. Mai multe studii și documentare, precum și cărți de dietă fac referire la regiunile respective.

Ce se întâmplă, de fapt, în “zonele albastre”

Datele despre longevitate din acele zone nu sunt foarte detaliate. În 2010, în urma unui audit al guvernului japonez, s-a descoperit că 82% dintre persoanele cu vârste de peste 100 de ani, înregistrate oficial, erau decedate. În alte zone albastre, situația este asemănătoare.

De multe ori, zonele cu cele mai multe persoane trecute de 100 de ani au, de multe ori, cele mai slabe sisteme administrative.

Sardinia și Ikaria, două regiuni cunoscute pentru longevitate, erau clasate modest la statisticile în privința speranței de viață la vârsta a treia, potrivit Eurostat. Aceste regiuni nu reprezentau, astfel, excepții remarcabile.

În plus, peste 9.000 de persoane din Grecia primeau pensii, cu toate că erau decedate, potrivit Ministerului Muncii. Un audit din 1997 a descoperit, în Italia, că mai bine de 30.000 de persoane nu mai trăiau, de fapt, deși încasau pensii.

În Marea Britanie, zonele unde cei mai mulți oameni au peste 105 ani sunt Tower Hamlets, Manchester și Liverpool. Acestea sunt regiuni unde ratele sărăciei sunt destul de ridicate, iar condițiile de trai precare.

Având în vedere aceste informații, există îndoieli privind credibilitatea datelor folosite pentru estimarea speranței de viață, dar și pentru calcularea fondurilor de pensii.

Atunci când vine vorba despre estimările pentru viitorul sistemelor de pensii, dar și al serviciilor medicale, se ia în calcul longevitatea. Din cauza proiecțiilor eronate, resursele se pot aloca greșit. Acest lucru are un impact asupra investițiilor din spitale, a asigurărilor de sănătate și planurilor de pensii.

“Dacă datele sunt eronate, atunci toate aceste decizii economice sunt la fel de greșite”, a mai spus Newman.

Cât de mult putem trăi. Factorii care pot influența longevitatea

Saul Justin Newman este de părere că longevitatea umană ar putea fi legată de anumiți factori. Nivelul de trai, accesul la servicii medicale de calitate, dar și educația pot influența longevitatea.

Toate informațiile în legătură cu recordurile extreme de vârstă ar trebui să fie văzute, totuși, cu scepticism. Nu există, momentan, date mai clare pentru a măsura adevărata vârstă a oamenilor, în afară de documente.

Cercetătorul a spus că secretul longevității este “să nu ai un certificat de naștere și să nu-ți înregistrezi moartea”, conform Australian National University.

Așadar, fără informații științifice concrete, nu se poate vorbi despre conceptul de longevitate excepțională.