Sport

Un matematician de la Oxford tranșează „disputa” Messi – Ronaldo. Cine e cel mai bun jucător din lume

Matematicianul Tom Crawford a încercat, printr-un algoritm conceput chiar de el, să tranșeze duelul pentru supremație al celor mai buni jucători din lume.
09.09.2021 | 09:41
Un matematician de la Oxford transeaza disputa Messi  Ronaldo Cine e cel mai bun jucator din lume
Un matematician de la Oxford a încercat să tranșeze cea mai aprigă „dispută” din istoria fotbalului. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cine este cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor? Această întrebare a stat decenii la rând pe buzele microbiștilor fără ca un specialist să dea verdictul final. Până acum.

Dr. Tom Crawford – unul dintre cei mai importanți matematicieni de la Oxford – susține că este foarte aproape să deslușească în sfârșit misterul, grație algoritmului pe care l-a conceput recent, în funcție de 8 criterii, dintre care unul eliminatoriu.

ADVERTISEMENT

Mai exact, luând în calcul doar jucătorii cu minimum două Baloane de Aur în palmares și cei care au scris istorie înainte de apariția mult râvnitei distincții, lista se reduce automat la 10 nume: Pele, Maradona, Marco van Basten, Johan Cruyff, Puskas, Di Stefano, Michel Platini, Ronaldo, Cristiano Ronaldo și Lionel Messi.

Un matematician de la Oxford susține că Ronaldo e cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor

De îndată ce principalii candidați sunt identificați, nu mai rămâne decât ca matematica să preia controlul. Pentru a da verdictul mult așteptat, Tom Crawford a analizat 7 parametri esențiali, după cum urmează:

ADVERTISEMENT
  1. Titluri (interne și internaționale) la nivel de club
  2. Trofee la nivel internațional (cu bonusuri pentru titlul de golgeter)
  3. Goluri marcate la echipa de club
  4.  Goluri înscrise la națională
  5. Voturi primite de-a lungul timpului în clasamentul pentru Balonul de Aur
  6.  Recorduri individuale
  7.  Sezoane sau turnee finale în care respectivii jucători au scris istorie pentru echipele lor, contribuind decisiv la performanțele importante

Datorită celor cinci trofee ale Ligii Campionilor din palmaresul său, precum și recordului de goluri înscrise în tricoul echipei naționale, doborât chiar săptămâna trecută, Cristiano Ronaldo se detașează în fața rivalului Messi. Cu toate acestea, Crawford rămâne rezervat în privința verdictului.

ADVERTISEMENT

Sunt un iubitor al fotbalului și am dezbătut de multe ori cu prietenii mei cine este cel mai bun jucător din toate timpurile. Chiar dacă Cristiano Ronaldo a ieșit primul pe baza algoritmului meu, realizările celorlați jucători sunt incredibile și cred că dezbaterea va continua”, a declarat matematicianul de la Oxford pentru Daily Mail.

Așa arată clasamentul final, conform algoritmului său:

  1. Cristiano Ronaldo: 537
  2. Leo Messi: 503
  3. Pele: 459
  4. Ferenc Puskas: 305
  5. Ronaldo: 281
  6. Marco Van Basten: 237
  7. Alfredo Di Stefano: 201
  8. Michel Platini: 177
  9. Diego Maradona: 169
  10. Johan Cruyff: 163
ADVERTISEMENT

„Cine a fost cel mai bun adversar din cariera ta?” Răspunsul lui CR7

Într-un interviu acordat chiar înainte să revină la Manchester United, Cristiano Ronaldo a dezvăluit numele celui mai bun jucător cu care s-a confruntat de-a lungul carierei. Surprinzător sau nu, este vorba despre Lionel Messi.

Era 1 dimineața pe terasa restaurantului său preferat din Torino, când încă mai juca pentru Juventus, chiar înainte de decizia senzațională de a reveni la Manchester United.

L-am întrebat ”Cine este cel mai bun fotbalist împotriva căruia ai jucat?” ”Messi”, a răspuns imediat. ”Serios?”, i-am spus, mirat că l-a numit pe cel mai mare rival al său.

”Sigur că da. Este cel mai bun fotbalist împotriva căruia am jucat vreodată. Dar îmi pui întrebarea greșită. Ar trebui să mă întrebi cine este cel mai bun fotbalist și atât”.

Cred că deja știu răspunsul”, i-am replicat, râzând. Ronaldo mi-a făcut cu ochiul și am ciocnit paharele. Crede că este cel mai bun din istoria acestui sport, iar eu sunt de acord cu el”, a relatat jurnalistul Piers Morgan, unul dintre prietenii cei mai buni ai starului portughez.

ADVERTISEMENT