News

Un medic acuză secțiile ATI: „Aceste decese trebuie răzbunate prin aflarea adevărului.” Ministrul Sănătății trimite Corpul de control. Update

08.03.2021 | 17:10
Un medic acuză secțiile ATI: „Aceste decese trebuie răzbunate prin aflarea adevărului.” Ministrul Sănătății trimite Corpul de control. Update
Previziune sumbră: când ar putea atinge România vârful valului 3 al pandemiei de Covid-19. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un medic face afirmații șocante despre secțiile ATI. Acesta a lucrat pe secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Sibiu și a relatat, sub anonimat, că toți pacienții care ajung la Terapie Intensivă, deși suferă de insuficiență respiratorie, sunt sedați încă din primele ore. 


Ministrul Sănătății trimite Corpul de control la Sibiu

UPDATE, ora 17:10 / Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a decis, luni, să trimită Corpul de control la Spitalul Judeţean Sibiu, după acuzațiile în cazul pacienților în stare gravă de la Secţia ATI Covid.

ADVERTISEMENT

”Ministerul Sănătății informează că, în urma relatărilor apărute în spațiul public privind nereguli în tratamentul pacienților internați în cadrul Secției ATI a Spitalului Clinic Județean de Urgenţă Sibiu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a solicitat demararea unei anchete de către o echipă formată din reprezentanți ai Corpului de Control al ministrului și Inspecției Sanitare de Stat”, a anunțat ministerul într-un comunicat de presă.


UPDATE, ora 16:30/ Șeful secției ATI de la Spitalul Județean Sibiu a reacționat după ce un medic a dezvăluit tratamentul la care sunt supuși bolnavii. Mihai Sava, medic-șef secție ATI, a explicat pentru Libertatea că legarea de pat a pacienților „se practică în toate secțiile de terapie intensivă, fiind utilă la pacienții agitați până când se instalează efectul sedativelor administrate sau atunci când creșterea dozelor de sedative pot duce la instalarea unor reacții adverse amenințătoare de viață.”

ADVERTISEMENT

„Un pacient agitat poate să se autolezeze prin smulgerea cateterelor, abordului venos sau chiar a sondei necesare ventilației mecanice. Pentru această practică există un protocol intern al SCJU Sibiu”, a explicat doctorul.

„Fotografiile publicate în presă evidențiază flictene la nivelul mâinii unui pacient, flictene care pot apărea în multiple situații chiar dacă acesta nu a fost contenționat mecanic. Contenția se realizează cu centuri de contemție, care sunt echipamente medicale speciale pentru această procedură”, a adăugat acesta.

În plus, într-un alt comunicat, conducerea instituției sanitare a anunțat deschiderea unei anchete: „Conducerea SCJU Sibiu s-a autosesizat și va demara o anchetă cu privire la activitatea secției ATI-Covid, pentru a identifica și remedia eventualele probleme.”

ADVERTISEMENT

„Acuzațiile prin care se afirmă că decesele unor pacienți au fost cauzate de deficiențe terapeutice trebuie dovedite prin probe și analizate de către persoanele care înțeleg procedurile medicale de specialitate și nu prin prisma unor sesizări anonime”, au adăugat reprezentanții Spitalului Județean din Sibiu, pentru sursa citată anterior.

Totodată, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a precizat că declarațiile cu privire la situația de la Sibiu sunt șocante și că va încerca să afle ce s-a întâmplat: „vom încerca să vedem ce s-a întâmplat, de fapt, acolo. Am citit şi eu parte din articolul din publicaţia din Sibiu, este absolut şocant. Nu am primit sesizări că s-ar întâmpla ceva măcar asemănător în alte secţii. În momentul acesta vorbim despre o relatare dintr-un articol de presă, lucru care trebuie verificat”, a spus deminitarul, potrivit Antena 3.


UPDATE, ora 15:15/ Potrivit www.turnulsfatului.ro, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu au demarat, luni, o anchetă in rem pentru omor, după ce un fost angajat al Spitalului Judeţean a acuzat că pacienţii din Secţia ATI Covid sunt sedaţi şi legaţi de paturi, ceea ce duce la deces.

ADVERTISEMENT

”Acum am ieşit din biroul procurorului, l-am pus în temă cu informaţiile şi va face sesizarea din oficiu. Suntem în faza incipientă, însă este cert că ne vom sesiza din oficiu în acest caz”, a declarat, pentru Turnul Sfatului, Ion Veştemean, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.


Știrea inițială/ ”Oamenii sunt legați de mâini de picioare când nu mai pot respira”, a spus medicul pentru presa locală, potrivit Antena3.

”Nu vreau să crezi că vreau să salvez lumea. Nu vreau, pentru că nu pot. Dar am nevoie de ajutor, pentru că am fost acolo, am văzut și mă doare. Nu-mi poate spune nimeni că nu e așa și vor mai fi și alții care vor intra și nu vor mai ieși în viață. Acești oameni trebuie răzbunați. Aceste decese trebuie răzbunate prin aflarea adevărului. Măcar alții și alții să nu pățească la fel. De undeva trebuie să se înceapă”, își începe medicul mărturisirea doctorul

ADVERTISEMENT

Acuzații șocante despre secțiile ATI. Medic: ”Într-o lună, la câți bolnavi au ajuns acolo, doar trei au plecat”

Medicul din Sibiu povestește că pacienții sunt puși pe poziția pe spate, care „poate fi letală pe insuficiență respiratorie poate fi letală”

”Se întâmplă. Din cauza CPAP-ului, inspirul și expirul omului nu se activează, nu mai are aer și omul se asfixiază și devine agitat. Când devine agitat, îl sedează. Au fost cazuri când din disperare că rămân fără aer, au devenit agitați și și-au rupt branulele, legăturile. Dar de aici, să-i sedezi până la moarte, să-i răstignești ca pe vite și să-i legi de paturi e cale lungă. În plus, pe toți îi pun pe poziția pe spate, care poziție pe insuficiență respiratorie poate fi letală”, spune medicul, conform sursei citate.

Doctorul susține că nu există niciun bolnav care a fost intubat și a plecat în viață de pe secția ATI. Oamenii mor, pur și simplu, asfixiați.

Medic, despre secțiile ATI: ”Te agiți, dar ei tot nu-ți dau aer, îți dau sedative”

”Evoluția COVID asta e: oamenii stau acasă, ajung la spital când e destul de târziu, cu penumonie. Dar dacă ajungi la boli infecțioase și ei te trimit în modulare, dacă se constată că de azi pe mâine e posibil să ai nevoie de altfel de suport de oxigen. Ei au o mască simplă, tratează cazuri ușoare. Tu nu intri în ATI să mori, intri acolo să poți fi intubat, dacă e cazul, să poți lua altfel de tratamente, un CPAP.

Dar dacă nici aceste aparate nu sunt setate, atunci tot nu primești nimic, începi să te desaturezi. Te agiți, dar ei tot nu-ți dau aer, îți dau sedative. Iar de acolo nu și-a mai revenit nimeni. Când văd sacul ăla negru cu fermoar îmi crește pulsul și tensiunea, brusc. Într-o lună, la câți bolnavi au ajuns acolo, doar trei au plecat. Au avut aparținători și s-au interesat de ei”, mai povestește el, potrivit presei locale.

Ce spune managerul spitalului din Sibiu

Florin Neag, managerul Spitalului Județean din Sibiu, a transmis că nimic nu este adevărat și se declară șocat de informațiile apărute în presă.

”Sunt surprins că, într-o astfel de perioadă, în care noi toți ar trebui să avem încredere în tot ceea ce înseamnă instituție din sistemul sanitar, analizăm astfel de apariții în presă, în sensul de declarații și acuzații expuse în anonimat. 

Vreau să vă spun că am fost personal costumat și îmbrăcat cu protecția necesară în zona roșie a ATI-ului din Spitalul Județean și dotarea și modul în care oamenii se comportă în această secție a spitalului mi s-a părut una peste limitele la care te-ai aștepta în sistemul sanitar din România. 

Bănuiesc că este în acord cu procedurile medicale să existe și o stare de sedare în momentul în care ai acele tuburi introduse în plămâni pentru a asigura necesitatea de oxigenare respectivă dar cei care au măști de oxigen, ei nu sunt sedați”, a spus Florin Neag, managerul Spitalului Județean din Sibiu, la Antena 3.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri