Un medic de la Matei Balș anunță când se complică starea de sănătate a unui copil infectat cu COVID-19. Ce simptom trebuie să urmărească părinții

Robert Cristea   
în HotNews
01/10/2020, 08:54
Un medic de la Matei Balș anunță când se complică starea de sănătate a unui copil infectat cu COVID-19. Ce simptom trebuie să urmărească părinții
Un medic infecționist anunță când se complică starea de sănătate a unui copil infectat cu COVID-19.

De la începutul pandemiei copiii au fost feriți, în general, de formele grave ale virusului COVID-19.

Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balş” din Capitală spune că cei mai mulți copii nu prezintă complicații din cauza noului coronavirus. Parinții trebuie să se alarmeze atunci când cel mic începe să respire mai greu, susține medicul infecționist, conform mediafax.ro

Copiii diagnosticați cu Covid-19, care nu sunt internați în spital pentru că au forme uşoare sau asimptomatice de boală, trebuie să fie monitorizați cu atenție de familie.

Când un copil infectat cu COVID-19 respiră greu, parinții trebuie să sune la 112

Specialistul de la Matei Balș precizează că starea de sănătate pentru un copil se poate complica în decursul primelor 7 zile de la infectare.

 „Ei pot să nu fie asimptomatici, pot să fie presimptomatici, adică, atenţie, există un interval de urmărire, mai ales în prima săptămână, când există riscul să apară şi complicaţii. Ce contează foarte mult este dacă la un moment dat respiraţia începe să fie grea.

În gripă, debutul este de obicei brusc şi insuficienţa respiratorie apare mult mai repede, aici lucrurile se întâmplă pas cu pas, şi trebuie să vedem dacă la un moment dat se întâmplă o lipsă de oxigen”, a precizat Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul „Matei Balş” din Capitală.

România a ajuns pe locul 8 în Europa la numărul de infectări. Până astăzi, 4.825 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. Medicii nu recomandă ca părinții să le administreze copiilor antibiotice.

„Trebuie în mod evident să evităm tratamentul cu antibiotice, marea majoritate a infecţiilor respiratorii în cursul sezonului rece sunt infecţii virale, iar tratamentul antibiotic trebuie administrat numai în momentul în care este vorba despre o infecţie bacteriană”, a declarat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

 ”Pe teritoriul României, 10.677 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 7.348 de  persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 22.986 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 28 de persoane.”Grupul de Informare Strategică.

Închide ×