Doi medici de la secția ATI a Spitalului de Urgență Sfântul Pantelimon au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, printr-o decizie a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul București, sub acuzaţia de omor calificat cu premeditare după moartea unui pacient în vârstă de 54 de ani căruia i-ar fi fost scăzută doza de noradrenalină.
Ancheta s-a derulat începând cu aprilie 2024, după ce o asistentă din cadrul secției a semnalat că în perioada 4-7 aprilie, la ATI s-au înregistrat numai puțin de 17 decese. Managerul spitalului, Bogdan Socea, și-a dat demisia după izbucnirea scandalului. Un alt control a fost efectuat în octombrie 2023 de către Serviciul Control în Sănătatea Publică, instituție subordonată DGSP București.
Aceasta stabilește și sancționează contravenții la normele din domeniul sănătății publice în baza hotărârii nr. 857/2011. Astfel, se aplică amenzi persoanelor fizice și juridice care nu respectă aceste norme. În urma controlului de la Spitalul Pantelimon, T.C., medic primar ATI, a fost amendată cu 5.000 de lei. T.C. lucrează și în prezent la Pantelimon.
Pe 14 noiembrie 2023, T.C. a formulat plângere contravențională împotriva amenzii date de serviciul de control al DGSP, iar dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Sectorului 2, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Dosarul a avut două termene amânate, pe 27 mai și 10 iunie 2024.
Pe 25 iunie 2024, instanța a admis în parte plângerea contravențională și a dispus înlocuirea amenzii în cuantum de 5.000 de lei aplicate petentei T.C. prin procesul-verbal seria DSP nr. 0001017/31.10.2023 cu sancțiunea contravențională a avertismentului. În rest, a respins plângerea contravențională, ca neîntemeiată.
DGSP București a formulat apel pe 15 iulie 2024, astfel că dosarul va ajunge la Curtea de Apel București. Medicul din secția ATI de la Spitalul Pantelimon a fost amendat, cel mai probabil, în baza articolului 34 al hotărârii nr. 857/2011, cel care prevede amenzi între 5.000 lei și 10.000 lei pentru persoanele fizice, în cazul în care se constată contravenții.
Astfel, sunt mai multe fapte care sunt amendate, precum neînregistrarea şi neraportarea cazurilor de boli transmisibile, dar şi nenotificarea reacţiilor adverse prin sistemele de alertă şi vigilenţă la autoritatea de sănătate publică teritorială, în conformitate cu reglementările legale în vigoare; neizolarea bolnavilor de boli transmisibile cu internare obligatorie şi neinstituirea măsurilor de prevenire şi combatere a extinderii procesului epidemiologic.
Se mai dau amenzi pentru neefectuarea de către personalul medico-sanitar a anchetei epidemiologice în focarele de boli transmisibile, în scopul depistării de noi cazuri de bolnavi contacţi, convalescenţi şi purtători sănătoşi de germeni; neaplicarea de către personalul medico-sanitar şi conducerea unităţilor sanitare a măsurilor antiepidemice de prevenire şi control al răspândirii infecţiilor.
DGSP mai aplică amenzi pentru neaplicarea prevederilor programului naţional de imunizări de către personalul medico-sanitar cu atribuţii specifice în această activitate, indiferent de forma de organizare în cadrul sistemului sanitar, precum şi a metodologiei supravegherii accidentelor expunerii la produse biologice a personalului medical, conform datelor consultate de FANATIK.
În Hotărâre se mai arată că se amendează neavertizarea de către personalul medico-sanitar a persoanelor cu risc epidemiologic în legătură cu consecinţele medicale şi penale ale nerespectării măsurilor antiepidemice, precum şi neprecizarea acestor măsuri; neinstituirea sau neaplicarea de către personalul medico-sanitar şi administrativ al unităţilor sanitare a măsurilor care să prevină apariţia sau răspândirea de boli transmisibile la persoanele care beneficiază de asistenţă medicală în aceste unităţi.
În fine, se mai dă amendă pentru neraportarea vaccinărilor şi revaccinărilor efectuate de unităţile sanitare; neîntreţinerea permanentă a stării de curăţenie în unităţile sanitare şi neînregistrarea operaţiunilor de curăţenie şi dezinfecţie în fiecare încăpere în care se desfăşoară aceste operaţiuni, precum şi nemonitorizarea acestor activităţi de către personalul cu atribuţii în acest sens; nerespectarea instrucţiunilor Ministerului Sănătăţii privind imunizările obligatorii, măsurile de luptă în focar, izolarea bolnavilor cu boli transmisibile şi eliberarea avizului epidemiologic.