News

Un medic din Iași a dat în judecată Ministerul Sănătății și alte 5 instituții ale statului pe motiv că a fost internat cu forța, deși are coronavirus! Ce decizie au luat magistrații

09.07.2020 | 19:36
Un medic din Iasi a dat in judecata Ministerul Sanatatii si alte 5 institutii ale statului pe motiv ca a fost internat cu forta desi are coronavirus Ce decizie au luat magistratii
ADVERTISEMENT

De când cu decizia Curții Constituționale a României, tot mai mulți pacienți refuză să rămână în spital, deși sunt infectați cu noul coronavirus. Printre aceștia se numără chiar și un medic din Iași, care, nemulțumit de faptul că a fost internat „cu forța”, a decis să își caute dreptatea în instanță.

Așa se face că a dat în judecată nu mai puțin de 6 instituții ale statului român, printre care Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică (DSP), solicitând externarea de urgență. Decizia sa este cel puțin bizară, în condițiile în care de îndată ce a primit rezultatul testului a apelat de bunăvoie la Serviciul de Ambulanță pentru a fi transportat la spital.

ADVERTISEMENT

Medicul ginecolog a fost confirmat cu SARS-COV-2 la sfârşitul lunii iunie și tot atunci a avut loc o anchetă epidemiologică în spitalul în care își desfășura activitatea. Ulterior, un alt coleg a fost testat la rândul său pozitiv cu boala care continuă să afecteze întreaga lume.

Un medic infectat cu coronavirus a dat în judecată Ministerul Sănătății pe motiv că a fost internat cu forța

Potrivit Digi 24, după ce a primit confirmarea că este infectat, medicul a decis să sune la numărul unic de urgență 112 pentru a cere o ambulanță care să îl transporte la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, unde sunt tratate cazurile de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Trei zile mai târziu, însă, s-a răzgândit, impulsionat probabil de decizia CCR și a solicitat în instanță i se permită să rămână izolat la domiciliu sub supravegherea medicului curant.

A dat în judecată, pe rând,  Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, Ministerul Sănătăţii, ISU Iaşi, dar şi IGSU, Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Iaşi şi Spitalul de Boli Infecţioase. Demersul său, însă, nu a avut câștig de cauză, astfel că va trebui să continue tratamentul în spital.

ADVERTISEMENT

Spitalul de Boli Infecțioase Iași salută decizia instanței: „Au judecat în litera și spiritul legii”

O doctoriţă ne-a dat în judecată că a stat în spital având o formă cu noul coronavirus uşoară.

Spitalul a câştigat acest proces, de unde rezultă că magistraţii de la Judecătoria Iaşi au înţeles faptul că un pacient cu o astfel de infecţie poate fi o sursă de infecţie, deci, aş spune eu, au judecat în litera şi spiritul legii”, a declarat pentru sursa citată Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

ADVERTISEMENT

În urma deciziei magistraților, medicul se vede nevoit să îşi continue tratamentul în spital. Chiar dacă numeroşi pacienţi cu COVID-19 nu înţelegeau de ce este necesar să rămână internaţi, a fost pentru prima dată când unitatea medicală s-a confruntat cu un astfel de litigiu. La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi au fost tratate până acum peste 900 de persoane infectate.

ADVERTISEMENT