News

Un medic din România dezvăluie halul în care unii vârstnici ajung la spital: ”Mâncați de viermi”

Cunoscutul chirurg Paul Ichim a tras recent un semnal de alarmă cu privire la situația abandonării vârstnicilor din România.
24.09.2022 | 18:11
Un medic din Romania dezvaluie halul in care unii varstnici ajung la spital Mancati de viermi
Medicul Paul Ichim a dezvăluit câteva aspecte neștiute despre viața bătrânilor din România. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Într-o postare pe Facebook, medicul care activează la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Apostol Andrei (Galați) a pornit de la cazul unei bătrâne care a fost internată după ce a căzut în casă.

Bătrâni mâncați de viermi într-un mare spital din România

Pacienta a fost însoțită la unitatea medicală de nora ei, având în vedere că fiul muncea în străinătate când s-a întâmplat accidentul. Cel care este și profesor universitar a rămas șocat de atitudinea tinerei.

ADVERTISEMENT

Practic, ea nu era interesată decât de modalitatea prin care bătrâna putea fi internată cât mai repede într-un azil, fără să fie preocupată câtuși de puțin de starea ei de sănătate. Nora dorea să profite de faptul că bătrâna suferea de demență și să scape cât mai repede de îngrijirea acesteia.

Mai departe, pacienta a fost evaluată multidisciplinar și s-a constatat că din cauza deteriorării severe neuropsihice, are nevoie să fie asistată permanent. Din acel moment, nora și nepotul nu au mai dat niciun semn, dar absența acestora nu l-a mirat pe chirurg.

ADVERTISEMENT

Când a fost informată că medicii de la urgențe au terminat inventarierea și că bătrâna poate fi preluată într-o instituție de asistență medicală, nora a închis telefonul. Înainte de a face asta, a transmis că medicii pot face ce vor cu pacienta.

Vârstnicii, neglijați din ce în ce mai des

Pus în fața acestei situații, Paul Ichim a rememorat că a mai întâlnit cazuri de neglijență crasă față de vârstnici, dar nu și de abandonare a lor. Drept urmare, el a făcut demersurile necesare pe lângă autorități.

ADVERTISEMENT

Totuși, nimeni nu a dorit să se implice într-o astfel de situație. Mai departe, chirurgul a aflat că familia care abandonase bătrâna locuia în centrul Galațiului, în apartamentul celei care fusese cazată într-o garsonieră din port.

Despre bătrâni aduși de acasă cu viermi în plăgi și cu stare de mizerie fiziologică greu de descris, v-am mai povestit, dar despre abandonul bătrânilor nu”, a mai scris medicul care a studiat la Institutul de Medicină şi Farmacie Iaşi, Facultatea de Medicină Generală.

ADVERTISEMENT

”(…) Era să uit, așa o să ajungem la autoritățile locale ce au un serviciu specializat, ce trebuie să facă o anchetă socială și să vadă unde poate fi găzduită bătrâna.

Sunt curios în ce stil se vor implică cei de la primărie? Înțeleg că pe undeva trebuie umblat și pe la legislație, ca să se poată sancționa dur un astfel de abandon. Credeți că se va găsi măcar un singur parlamentar să preia problema?”, a completat Paul Ichim pe Facebook.

 

 

 

ADVERTISEMENT