Sport

Un medic infecționist îl contrazice pe Gigi Becali: „Cineva asimptomatic nu ar avea probleme”

Adrian Marinescu, medic infecționist și director medical al Institutului Matei Balș din Capitală, îl contrazice pe Gigi Becali. Patronul FCSB insista asupra modificării protocolului medical din Liga 1.
15.10.2021 | 17:09
Un medic infectionist il contrazice pe Gigi Becali Cineva asimptomatic nu ar avea probleme
ADVERTISEMENT

Convins că jucătorii asimptomatici infectați cu virusul SARS-COV-2 ar putea avea de suferit din cauza efortului depus pe teren, Gigi Becali militează pentru schimbarea protocolului medical, astfel încât vaccinații să fie la rândul lor testați înaintea meciurilor. Un medic infecționist contrazice, însă, această teorie.

E altceva dacă ne testăm la un interval de timp mai redus și mai ales dacă vorbim despre un test PCR. Când ești asimptomatic, ar trebui să fii fără nicio problemă, cel puțin la acel moment”, susține directorul medical al Institului Matei Balș din Capitală, Adrian Marinescu.

ADVERTISEMENT

FCSB se confruntă în această perioadă cu un nou focar de Covid, în condițiile în care atât Edi Iordănescu, membrii staff-ului său, dar și jucătorii Cătălin Straton, Sorin Şerban, Andrei Cordea, Iulian Cristea şi Răzvan Oaidă au fost testați pozitiv. În plus, pentru că au dezvoltat simptome asociate bolii, Constantin Budescu și Adrian Șut s-au autoizolat, chiar dacă în cazul lor testele sunt negative.

Un medic infecționist contrazice teoria lansată de Gigi Becali

Testele rapide pot fi orientative în momentul când vorbim despre cineva cu simptome. Dacă cel vaccinat este pozitiv și este asimptomatic, testul va ieși fals negativ. E un aspect de la care trebuie să plecăm, dar cu siguranță mă orientează. Sigur că este utilă. Sportivii interacționează destul de mult. Se întâmplă și în afara terenului, la vestiare.

ADVERTISEMENT

Nu poartă mască. Sunt niște lucruri pe care trebuie să le gândim ca fiind total diferite față de alte categorii profesionale. E clar că la testarea la două săptămâni, capacitatea de a mă orienta e limitată.

Pot fi infectat și dacă am făcut un test PCR acum 72 de ore. Mă pot infecta imediat după sau poate fi într-o perioadă de incubație. E altceva dacă ne testăm la un interval de timp mai redus și mai ales dacă vorbim despre un test PCR.

ADVERTISEMENT

Nu aș spune acest lucru (n.r. dacă se pot întâmpla tragedii în cazul jucătorilor asimptomatici). Când ești asimptomatic, ar trebui să fii fără nicio problemă, cel puțin la acel moment.

Cineva asimptomatic în momentul în care intră pe teren nu ar avea probleme, dar poate fi asimptomatic la început și apoi poate apărea o simptomatologie. Trebuie să fim atenți înaintea meciului, dacă sportivul are febră sau alte simptome, pentru că, din acel moment, este simptomatic”, a declarat Adrian Marinescu la Digi Sport.

ADVERTISEMENT

„Toată lumea trebuie să plece de la ideea că riscul de infectare rămâne”

În altă ordine de idei, acesta a atras atenția asupra riscului de infectare, care continuă să-și facă simțită prezența. Drept dovadă, în ultimele 24 de ore au fost raportate 15.828 de cazuri și 365 de decese, iar la ATI se află 1.729 de pacienți, cel mai mare număr raportat de la începutul pandemiei.

A fost evident că nu se poate desfășura o activitate fizică intensă cu mască. S-a discutat de la început. Pe de altă parte, suntem într-o perioadă complicată. Cred că toată lumea trebuie să plece de la ideea că riscul de infectare rămâne, chiar dacă vorbim despre persoane sănătoase care în teorie ar face o formă ușoară. Depinde de forma de boală. Reprezintă o problemă reală.

Dacă un sportiv face o formă medie, va fi un interval de timp în care desfășurarea activității sportive va fi restricționată. Cel care a trecut prin boală și a fost spitalizat, își va putea desfășura activitatea în lunile care urmează. Sportivii au nevoie să fie în cea mai bună formă. Să ai o perioadă de 3 luni sau 6 luni în care să nu îți desfășori activitatea este o problemă”, a mai spus Adrian Marinescu.


(P) Cota BETANO pentru FCSB – CS Mioveni: 2,12 este cota pentru „peste 2,5”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT