News

Un medic plecat la muncă în străinătate, despre efectele ordonanței care îi trimite acasă pe doctorii pensionari: „Pacientul e cel care suferă cel mai mult”

Efectele ordonanței care îi trimite acasă pe medicii pensionari se simt și peste hotare. Un medic român spune cum privește situația
13.03.2025 | 17:19
Un medic plecat la munca in strainatate despre efectele ordonantei care ii trimite acasa pe doctorii pensionari Pacientul e cel care sufera cel mai mult
Ordonanța medicilor pensionari supără cadrele medicale din străinătate / sursa: colaj Fanatik, Freepik, Pixabay
ADVERTISEMENT

O ordonanță emisă la începutul lunii martie prevedere eliminarea din funcții a medicilor și a celorlalți angajați din spitale care sunt, de fapt, pensionari. Această lege ar fi urmat să își producă efectele imediat, lucru care ar fi lăsat spitale întregi fără medici și asistente. Ulterior nemulțumirilor apărute, Guvernul a revizuit ordonanța în cauză, iar efectele sale se vor produce până în decembrie 2025.

Medicii pensionari, trimiși acasă de ordonanță

Multe spitale din România nu dispun de suficienți angajați care să asigure tratarea zilnică a numărului mare de pacienți. Dacă ordonanța ar fi fost lăsată în forma inițială, riscul ca multe unități medicale să fie închise ar fi fost mare. După revizuire, aceasta produce mai multe efecte, atât pozitive, cât și negative. Vestea bună este că posturile ocupate ani buni de medici pensionari vor fi eliberate. Vestea proastă este că unele spitale vor rămâne pustii până la angajarea noilor medici.

ADVERTISEMENT

FANATIK a luat legătura cu un medic român plecat din țară de aproape un deceniu. Acesta lucrează în Germania, într-un spital modern, pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă. El susține că situația de acasă este „de-a râsu’-plânsu’” și că trebuie luate măsuri mai concrete pentru a fi evitată o criză sanitară.

„În România avem de a face cu un sistem care, oarecum, se împiedică singur. Pe de o parte, țipă disperat că nu mai are medici și că spitalele sunt subpopulate, iar pe cealaltă parte, închide ușa în nas exact celor care ar putea să aducă o gură de aer proaspăt. Dacă ne uităm la ce se întâmplă în țară, prin ochii mei, ai unui medic român plecat din 2016 din țară, tabloul ăsta este ca o tragi-comedie. Există spitale care nu pot asigura gărzi, secții unde un singur specialist acoperă tot județul.

ADVERTISEMENT

Cine suferă cel mai mult e clar pacientul. Un sistem medical care funcționează pe principiul ăsta, cine prinde un post acolo rămâne până când îl zidești ca pe Ana lui Manole, în zidurile clădirii, nu poate să fie nici eficient și nici performant. Vârsta începe să își spună cuvântul. Problema e că România nu duce lipsă de medici capabili, ci duce mare lipsă de voința de a-i păstra și de un sistem în care să își facă meseria așa cum trebuie. Până când acest lucru se va întâmpla, exodul medicilor va continua, iar spitalele vor rămâne exact la fel de goale. Apoi lumea se întreabă, într-un mod absolut ipocrit, de ce ne pleacă medicii?”, afirmă Iuliu Torje, medic român din Germania.

Cât de riscantă este continuarea activității medicilor pensionari

Medicul vorbește și despre eficacitatea medicilor pensionari. Vârsta face ca mobilitatea și viteza de reacție să scadă, astfel că unele cazuri pot fi rezolvate cu întârziere, deși necesită o intervenție imediată. Acest lucru este, poate, mai important decât experiența acumulată de-a lungul timpului. Specialistul român atrage atenția și asupra unei practici des întâlnite. Angajările pe baza „cunoștințelor” sau rezervarea locurilor în spitalele de stat ori chiar ocuparea unor posturi mult după vârsta pensionării.

ADVERTISEMENT

„Pe undeva, e firesc ca astfel de medici să fie respectați, să aibă un rol esențial în sistem, poate chiar să fie consultanți. Problema este cu menținerea acestora în posturi cheie fără să se facă o evaluare obiectivă a competențelor lor actuale. Asta poate să devină o problemă mare, mai ales dacă împiedică avansarea generațiilor noi. Să fim serioși! Un medic care la 70 de ani lucrează într-un institut de chirurgie cardiovasculară nu putem să avem așteptări ca el să mai aibă resursele fizice și psihice ale unui specialist de 40 de ani. E imposibil. De multe ori nu mai sunt updatați și asta poate fi un pericol pentru pacient”, continuă doctorul.

ADVERTISEMENT

Posturile tinerilor medici, blocate de stat de aproape un an

Ordonanța 9/2025 spune clar că cei ajunși la vârsta pensionării și au primit decizia în acest sens, deși au renunțat la indemnizația primită din partea statului, vor fi obligați să plece din funcție. Ceea ce îi deranjează pe unii este faptul că, în timp ce specialiștii în vârstă pleacă, tinerii medici sunt ținuți la ușă, posturile fiind blocate din 2024.

„În orice țară normală, soluția ar fi foarte simplă. Să formezi specialiști tineri pe care să îi angajezi și să îi lași să își facă treaba. Problema mare în România este că o anumită categorie de medici e ținută acolo în poziții comode. Inclusiv după ce au împlinit o vârstă respectabilă, chiar de pensionare. Toate angajările pentru tinerii specialiști sunt blocate.

Ăsta e paradoxul la tot ce se întâmplă în România. E multă birocrație, sunt multe decizii politice, sunt mulți colegi tineri care ajung în spitale pe bază de pile. Oricum posturile astea se dau cu dedicație. Meteahna asta e cunoscută. Într-un spital universitar, cum e C.C. Iliescu, 20 de locuri sunt ocupate de pensionari. Este inadmisibil. Într-un centru care se recomandă, absolut gogoman, cel mai unicat pe plai românesc”, mai susține specialistul pentru FANATIK.

Sindicatele, împotriva ordonanței inițiale

Deși ordonanța, publicată deja în Monitorul Oficial, prevede scoaterea din sistem a angajaților pensionari din toate instituțiile publice, de departe cel mai afectat sector este cel sanitar. Mulți sunt de acord că specialiștii din spitale au un rol important în menținerea unui act medical la cel mai înalt nivel. Totuși, nevoia aducerii a noi medici în sistem, mai tineri și mai deschiși la provocări, este mult mai acută.

„Aplicarea instantă a unei astfel de prevederi este absurdă. Nu poți să eliberezi din funcție o grămadă de oameni fără să ai cu cine să îi înlocuiești. Într-un fel, este de salutat această ordonanță. Să muncești peste vârsta de pensionare, să pui niște pensionari să muncească, nu e în regulă. Eu sprijin ideea ca atunci când oamenii au ieșit la pensie, să poată sta la pensie.

Pe de altă parte, nici nu poți să trimiți acasă dintr-o unitate fără să te gândești ce se întâmplă cu unitatea respectivă și în cât timp o să îi înlocuiești cu alți angajați. E clar că poți să îi lași pe oamenii aceștia să se odihnească, că de aia au atins vârsta pensionării, dar să găsești o soluție să îi înlocuiești cu oameni tineri și proaspeți. Noi pregătim o grămadă de tineri specialiști pe care nu avem unde să îi angajăm. Dacă apar locurile astea libere, da, e nemaipomenit, dar trebuie o trecere mult mai lină dintr-o parte în alta”, susține dr. Victor Mărcușanu, vicepreședinte al sindicatului Promedica, pentru FANATIK.

Cum va fi modificată ordonanța concedierii medicilor pensionari

În acest sens, sindicatele s-au adresat Ministerului Sănătății condus de Alexandru Rafila. Acestea au solicitat modificări serioase în așa fel încât tranziția de la medicii pensionari la cei tineri să se poată face cât mai eficient posibil și fără a provoca efecte negative pentru nicio categorie.

„Am cerut clarificări, pentru că să dai o ordonanță care să intre în vigoare a doua zi nu e o chestie prea ușor de îndeplinit și de surmontat pentru cei care rămân în activitate. Procentul ar fi între 5 și 10% de oameni care ar ieși din activitate. Acest procent ar trebui acoperit cel puțin o lună de cei rămași, dacă nu și mai bine. Sunt spitale sau zone în care numai doctori pensionați asigură continuitatea actului medical. Sunt zone care se vor închide complet. Lucru care va fi în detrimentul pacienților, în primul rând. Nu am primit o rezolvare. Dar am înțeles că se va pune în discuție o reformulare a acestei ordonanțe. Nu știm cum se va modifica, dar se va întârzia aplicarea ei, totuși. Până se va găsit o soluție fezabilă”, a mai declarat medicul ortoped.

Potrivit declarațiilor primului ministru, aplicarea măsurii de eliberare din funcție a angajaților aflați la vârsta pensionării va fi prorogată până la sfârșitul anului. Astfel, până în decembrie 2025, se vor găsi soluții fiabile pentru ca medicii să elibereze posturile, lăsând locul tinerilor specialiști.

„În acest interval de timp, toată lumea va fi obligată să organizeze concursuri pentru posturile contractuale din administrația centrală și locală. În niciun caz nu lăsăm spitale fără medici și școli fără dascăli”, a transmis Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.