News

Un medicament antiparaziți, rezultate încurajatoare contra COVID. Specialiștii americani cer aprobarea autorităților

18.12.2020 | 12:19
Un medicament antiparaziti rezultate incurajatoare contra COVID Specialistii americani cer aprobarea autoritatilor
ADVERTISEMENT

Ivermectina, un medicament antiparazitar, este noua speranță în tratamentul COVID-19, potrivit rezultatelor celor mai recente studii.

Medicamentul s-a dovedit a dovedit o eficiență semnificativă în tratarea pacienților infectați cu noul cu coronavirus din Bangladesh.

ADVERTISEMENT

Specialiștii în îngrijiri critice din SUA au solicitat revizuirea imediată a medicamentului care, spun ei, ar putea fi utilizat la pacienții COVID tratați în ambulatoriu pentru a preveni agravarea bolii.

Rezultate încurajatoare la pacienții COVID tratați doar cu ivermectină

Potrivit studiului, realizat în perioada iunie – septembrie, pacienții cu COVID-19 care au participat voluntar la studiul clinic și au luat doar ivermectină timp de cinci zile au fost cu 77% mai predispuși să aibă clearance-ul viral precoce după 14 zile, comparativ cu cei care au primit o combinație de ivermectină și doxiciclină (61%) și cei care au luat un placebo (39%).

ADVERTISEMENT

Studiul a arătat, de asemenea, că în a treia zi, 18% dintre pacienții din grupul tratat numai cu ivermectină au început să prezinte clearance-ul viral, comparativ cu 3% fiecare pentru cei tratați cu ivermectină plus doxiciclină și placebo. În a șaptea zi, a fost la 50%, 30% și, respectiv, 13%.

72 de pacienți au luat parte ca voluntari la studiul clinic.

Cu toate acestea, realizatorii studiului îndeamnă pacienții să nu utilizeze medicamentul fără sfatul medicului și descurajează utilizarea în masă a medicamentului până la efectuarea mai multor studii clinice pentru a obține un rezultat clinic final cu privire la eficacitatea acestuia în tratarea COVID-19.

ADVERTISEMENT

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, ivermectina a fost un medicament revoluționar în anii 1980 și precursorul unui nou grup de agenți antiparazitari cu activitate atât împotriva nematodelor parazite, cât și a artropodelor.

Medicamentul este utilizat pentru tratarea anumitor infecții cu viermi rotunzi paraziți. La persoanele cu sistem imunitar slăbit, vindecarea infecțiilor cu viermi rotunzi poate reduce riscul de a dezvolta o infecție severă sau care pune viața în pericol. Medicamentul funcționează prin paralizarea și uciderea paraziților.

ADVERTISEMENT

Alte rapoarte de cercetare în domeniul sănătății avertizează cu privire la unele efecte secundare ale ivermectinei, inclusiv dureri de cap, amețeli, dureri musculare, greață sau diaree.

Îndemnând oamenii să nu utilizeze medicamentul fără prescripția medicului, rapoartele avertizează de asemenea asupra durerilor articulare, ganglionilor limfatici sensibili/umflați, umflarea ochilor/roșeață/durere, slăbiciune, modificări ale vederii, mâncărime, erupții cutanate și febră.

Bangladesh, țara din Asia de Sud, cu 165 de milioane de oameni, are un total de 6.874 de decese confirmate de COVID-19 și un număr total de infecții de 479.743.

Specialiștii în îngrijiri critice din SUA, apel la autorități pentru revizuirea imediată a medicamentului

Specialiștii în îngrijiri critice din SUA au solicitat o revizuire imediată a ivermectinei, care, spun ei, ar putea fi utilizat la pacienții COVID tratați în ambulatoriu pentru a preveni agravarea bolii.

Medicamentul este un antiparazitar care are și activitate antivirală. Ieftin și disponibil pe scară largă, are un profil de siguranță bun.

În aprilie, cercetătorii de la Monash Biomedicine Discovery Institute și Doherty Institute din Melbourne au devenit primii din lume care i-au identificat potențialul împotriva COVID-19.

Cauza a fost preluată de Frontline COVID-19 Critical Care Alliance din SUA, care a fost formată pentru cercetarea și dezvoltarea protocoalelor de salvare a vieții pentru prevenirea și tratamentul acestei boli.

În august, apelul alianței pentru recunoașterea eficacității ivermectinei a fost respins.

Marți, unul dintre cofondatorii săi, Pierre Kory, a apărut în fața unui comitet pentru securitate internă și afaceri guvernamentale din Senatul SUA, spunând că există mai multe dovezi.

El a reamintit că, în luna mai, împotriva opoziției pe scară largă, a recomandat utilizarea corticosteroizilor pentru tratarea COVID-19. „Aceasta s-a dovedit a fi o recomandare care salvează vieți”, a declarat Kory. „Sunt aici astăzi cu o nouă recomandare”, relatează FINANCIAL REVIEW.

El a spus că patru mari studii randomizate controlate care au implicat peste 1.500 de pacienți au demonstrat eficacitatea ivermectinei ca agent profilactic sigur în COVID 19, atunci când este utilizat în tratamentul ambulatoriu timpuriu.

„Tot ce cer este ca Institutele Naționale de Sănătate să analizeze datele noastre”, a spus el.

În aprilie, studiul Monash și Doherty a indicat că ivermectina a dus la pierderea aproape în întregime a materialului viral în cel mult 48 de ore, fără toxicitate, în celulele non-umane.

Dar, în mai, un alt studiu a constatat că proiectarea acestui studiu a făcut dificilă extrapolarea la oameni.

„Ivermectina funcționează prin interferența cu ciclul de viață al agenților patogeni, perturbând o anumită biologie celulară de bază. Deci, trebuie utilizat la doze suficient de mici pentru a minimiza efectele secundare la pacienți ”, spune Stephen Turner, șeful Departamentului de Microbiologie de la Monash.

Acum, cercetătorii se uita la dozarea sigură, care ar putea obține în continuare efect protector, limitând în același timp efectele secundare. Studiile lor sunt în curs de desfășurare.

Frontline COVID-19 Critical Care Alliance a alcătuit un raport care detaliază rezultatele a mai mult de 20 de studii pe acest subiect, mai mult de 10 dintre acestea fiind studii randomizate controlate.

ADVERTISEMENT
Tags: