News

Un medicament banal, eficient împotriva Covid-19. Studiu realizat în Marea Britanie

06.11.2020 | 19:00
Un medicament banal, eficient împotriva Covid-19. Studiu realizat în Marea Britanie
Un medicament cunoscut s-a dovedit eficient împotriva Covid-19. Anunțul cercetătorilor canadieniSursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un medicament comun și utilizat la scară largă poate avea efecte benefice în tratarea SARS-COV-2. Cercetătorii evaluează aspirina ca posibil tratament pentru COVID-19. Totul se va desfășura în cadrul unuia dintre cele mai mari studii clinice din Marea Britanie.

Mai exact, se va analiza dacă acest medicament poate reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge la pacienții infectați cu Covid-19. Cercetătorii vor utiliza aspirina în studiul „Recovery”, pentru proprietatea de a subţia sângele.

ADVERTISEMENT

În cadrul aceluiași studiu vor fi testate mai multe medicamente cu potențial efect pozitiv în combaterea virusului respectiv.

Banala apirină poate ajuta în lupta anti-Covid-19

„Există o justificare clară pentru a crede că aceasta (aspirina) ar putea fi benefică, şi este sigură, ieftină şi disponibilă pe scară largă”, a declarat unui dintre cercetătorii din cadrul studiului clinic, Peter Horby, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Persoanele infectate cu noul coronavirus prezintă un risc ridicat de a forma cheaguri de sânge. Acest lucru se datorează trombocitelor (plachete sangvine) hiper-reactive, cu atribuții în coagularea sângelui şi oprirea sângerării. Aspirina, fiind un agent antiplachetar, poate ajuta în reducerea riscului de formare a coagulilor de sânge.

În cadrul studiului, aproximativ 2.000 de pacienţi vor primi, în mod aleatoriu, 150 de miligrame de aspirină zilnic, pe lângă tratametul obișnuit. Pe de altă parte, alți aproximativ 2000 de oameni infectați vor primi un tratament standard pentru COVID-19, urmând ca datele obținute de la ambele serii de pacienți să fie comparate.

Studii anterioare precizează că aspirina, administrată zilnic în doze mici, poate reduce riscul de apariţie a anumitor tipuri de cancer. În schimb, doze mari administate pentru o perioadă mai lungă pot afecta rinichii. În plus, datorită proprietății de a subţia sângele, aspirina creşte riscul de sângerare internă.

ADVERTISEMENT

Aspirina este un medicament generic și mult mai accesibil decât remdesivir. Acesta din urmă a fost aprobat ca tratament pentru COVID-19 în Statele Unite, dar, într-un studiu amplu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, nu a avut rezultatele scontate.

Studiul clinic RECOVERY testează și alte tratamente utilizate pentru combaterea infecției cu SARS-COV-2 și a reușit să demonstreze că dexametazona, un steroid ieftin și diponibil la scară largă ar putea fi foarte eficient pentru unele persoane infectate cu Covid-19.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri