News

Vești promițătoare pentru bolnavii de HIV. Un medicament destinat cancerului ar putea trata boala în stare latentă

Un medicament destinat cancerului ar putea trata HIV în stare latentă, adică atunci când boala este „ascunsă” în celule. Ce arată un studiu recent despre subiect.
28.01.2022 | 08:46
Vesti promitatoare pentru bolnavii de HIV Un medicament destinat cancerului ar putea trata boala in stare latenta
ADVERTISEMENT

Un medicament care este folosit pentru testarea cancerului s-a dovedit a fi eficient în tratarea persoanelor care sunt infectate cu HIV, arată un studiu de specialitate publicat joi.

Un medicament destinat cancerului ar putea trata HIV. În ce condiții se poate realiza acest lucru

Este vorba despre Keytruda, numit și Pembrolizumab, medicament care a fost conceput pentru ca sistem imunitar al organismului să se apere de cancer blocând proteina numită receptor Programmed Death (PD-1).

ADVERTISEMENT

„Este important faptul că în acest studiu efectuat pe pacienţi bolnavi de cancer infectaţi cu HIV, au observat că virusul a fost trezit la administrarea inhibitorului PD1, folosind tehnici moleculare de ultimă generaţie dezvoltate pentru a analiza rezervorul HIV la o sensibilitate ridicată şi la [un] nivel granular”, a precizat – Stuart Turville, profesor asociat şi virusolog în cadrul  Institutului Kirby de la Universitatea din New South Wales.

Medicamentul a fost aplicat pentru persoane care aveau și cancer, dar și HIV, iar rezultatele au arătat că acesta poate să contracareze HIV în stare latendă, adică acel stadiu al bolii în care „se ascunde” în celule, fără să poată fi depistat și fără ca boala să fie într-un stadiu avansat.

ADVERTISEMENT

Efectele adverse sunt destul de „semnificative”, avertizează cercetătorii

Cercetătorii au atras atenția asupra faptului că au descoperit că efectele adverse pot fi semnificative pentru cei care folosesc pembrolizumabul, iar acest lucru poate fi acceptat mai ușor de către cei care au cancer, o viață care le pune viața în pericol.

Nu același lucru se poate spune despre persoanele care au HIV, deoarece acestea pot avea o viață normală trăind cu boala, iar aceste efecte secundare menționate le-ar strica acest aspect.

ADVERTISEMENT

Tocmai de aceea, e important ca tratamentele de vindecare să fie cât mai sigure, să „aibă o toxicitate foarte scăzută”.

„Între 5 şi 10% dintre oameni vor avea un eveniment advers din cauza pembrolizumabului”, a declarat Lewin. „În contextul cancerului, acest lucru nu este o preocupare majoră, deoarece aveţi o boală care vă pune viaţa în pericol, dar în cazul HIV, situaţia este foarte diferită.

ADVERTISEMENT

Oamenii pot trăi acum o viaţă normală şi sănătoasă cu HIV, astfel încât orice intervenţie pentru vindecare trebuie să aibă o toxicitate foarte scăzută”, au arătat cercetătorii în studiul lor.

ADVERTISEMENT
Tags: