News

Un medicament esenţial pentru bolnavii de COVID-19 nu există în farmacii. Medic: „Noi nu l-am putut găsi”

Un medicament care ar fi putut ajuta la tratarea COVID nu se găsește deloc în farmacii.
20.09.2021 | 13:16
Un medicament esential pentru bolnavii de COVID19 nu exista in farmacii Medic Noi nu lam putut gasi
ADVERTISEMENT

Este vorba despre Favipiravir, un medicament care poate trata pacienții sunt tratați la domiciliu și au forme ușoare, dar și medii de Covid-19.

Medicament esențial pentru infecția cu coronavirus, de negăsit. Nu a existat niciodată în farmacii

Problema este că acest medicament nu poate fi prescris de medici în aceste momente deoarece el nu se găsește deloc în farmacii și nici nu s-a găsit vreodată, scrie News.ro.

ADVERTISEMENT

Acest lucru se întâmplă deși el este prezent în protocolul de tratament pentru pacienții de coronavirus, care a fost revizuit din aprilie 2021.

Tot medicii de familie spun că acest medicament ar putea fi o soluție foarte bună pentru a scăpa de supraaglomerarea din spitale și, mai mult decât atât, pentru că el ar putea să îi trateze pe acei bolnavi de coronavirus care au forme mai ușoare și ar putea împiedica înrăutățirea stării lor, dar și faptul că ei ar putea ajunge la spital.

ADVERTISEMENT

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Sanda Alexiu, a precizat că medicamentul poate fi prescris persoanelor care prezintă anumite riscuri în primele zile ale bolii și de către medicii de familie.

Totuși, specialistul precizează faptul că Favipiravir figurează în protocol din aprilie 2021, însă el nu a fost niciodată găsit în farmacii.

ADVERTISEMENT

„Din păcate, cu toate că el a figurat în protocol încă din aprilie, noi nu l-am putut găsi.

În protocol figurează două antivirale, Remdesivir şi Favipiravir, Remdesivirul însă se administrează intravenos şi este imperios necesar să fie pacientul vizitat la domiciliu, ori asta este destul de puţin probabil în cazul unui pacient pozitiv, să fie văzut zilnic la domiciliu, pentru că sunt nişte probleme inclusiv la felul în care trebuie să ne echipăm, la tot echipamentul necesar. El se dă în spital”, a spus medicul.

Favipiravir, doar în spitale. Distribuirea în farmacii ar fi benefică pentru bolnavi

Astfel, Favipiravir poate fi distribuit doar în spitale, deși găsirea lui în farmacie ar face lucrurile mult mai ușoare pentru că bolnavii, sau respectiv rudele acestora, ar putea să îl cumpere și ei să ia aceste pastile.

ADVERTISEMENT

Celălalt medicament care mai figurează în protocol este Remdesivir, dar acesta se administrează intravenos.

În spitale acest medicament a reprezentat „un mare pas înainte”, așa cum îl numește medicul Sanda Alexiu, dar el nu a apărut în farmacii și medicii de familie nu îl pot prescrie.

Astfel, s-a ajuns tot la o mulțime de medicamente pe care bolnavii ar trebui să le cumpere, cheltuind și mai mulți bani.

„Din păcate, medicamentul nu a apărut în farmacii, el a fost distribuit numai cu circuit închis în spitale, nu a mai ajuns în farmacii şi nici nu am mai putut noi să-l prescriem, aşa încât a trebuit să recurgem tot doar la medicamentele simptomatice”, a mai precizat medicul.

ADVERTISEMENT