News

Un medicament folosit la Timișoara, eficient în lupta cu COVID-19. Poate fi utilizat doar în spital

20.11.2020 | 15:22
Un medicament folosit la Timisoara eficient in lupta cu COVID19 Poate fi utilizat doar in spital
ADVERTISEMENT

Un medicament din categoria antiviralelor, inhibitor al ARN-ului, este folosit la Timișoara în lupta cu COVID-19. Tratamentul este administrat de medicii de la spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș”.

Este vorba de Favipiravir care a fost utilizat, până acum, în tratamentul formelor severe de gripă sau împotriva unor virusuri foarte puternice.

ADVERTISEMENT

”Am observat că, la 24-48 de ore după ce am introdus acest tratament, inflamaţia pulmonară a scăzut semnificativ,” a precizat Maria Cerbu, medic la spitalul din Timișoara.

Favipiravir, medicament care luptă împotriva infecției cu COVID-19

Medicamentul folosit la Timișoara ajută la eliminarea mai rapidă a virusului şi reduce în acest fel perioada de spitalizare.

ADVERTISEMENT

“Medicamentul se administrează pacienţilor cu o formă medie de infecţie cu COVID-19, cu probele de inflamaţie modificate. Am observat că, la 24-48 de ore după ce am introdus acest tratament, inflamaţia pulmonară a scăzut semnificativ.

S-a redus durata de spitalizare a pacientului şi testele PCR s-au negativat mai repede, chiar cu câteva zile mai repede decât în mod obişnuit”, a spus Maria Cerbu, medic primar boli infecţioase în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara.

ADVERTISEMENT

Din cauza posibilităţii apariţiei unor efecte secundare, tratamentul se poate administra doar în spital sub supravegherea atentă a unui medic. Medicamentul este folosit timp de 5 zile. Pentru a da randament cât mai bun trebuie utilizat exact la momentul potrivit.

“Sunt 16 comprimate de înghiţit, opt dimineaţa, opt seara, în prima zi. Din ziua a doua de tratament, se iau trei dimineaţa şi trei seara, şi atunci se face sub supraveghere medicală, pentru că e complicat să îi pui unui pacient în mană opt comprimate şi să îi spui: înghiţiţi-le dumneavoastră! Trebuie să stai de vorbă cu pacientul şi să îi explici. Pentru că e important să fie aderent la tratament”, a mai declarat dr. Maria Cerbu.

ADVERTISEMENT

România va importa peste 700.000 de tablete de Favipiravir care vor fi distribuite spitalelor din țară care se luptă cu COVID-19.

ADVERTISEMENT