ADVERTISEMENT
News

Un medicament folosit la Timișoara, eficient în lupta cu COVID-19. Poate fi utilizat doar în spital

Autor: Robert Cristea | 20.11.2020 | 15:22
Un medicament folosit la Timișoara, eficient în lupta cu COVID-19. Poate fi utilizat doar în spital
Un medicament cunoscut s-a dovedit eficient împotriva Covid-19. Anunțul cercetătorilor canadieni Sursa foto: hepta.ro

Un medicament din categoria antiviralelor, inhibitor al ARN-ului, este folosit la Timișoara în lupta cu COVID-19. Tratamentul este administrat de medicii de la spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș”.

ADVERTISEMENT

Este vorba de Favipiravir care a fost utilizat, până acum, în tratamentul formelor severe de gripă sau împotriva unor virusuri foarte puternice.

”Am observat că, la 24-48 de ore după ce am introdus acest tratament, inflamaţia pulmonară a scăzut semnificativ,” a precizat Maria Cerbu, medic la spitalul din Timișoara.

Favipiravir, medicament care luptă împotriva infecției cu COVID-19

Medicamentul folosit la Timișoara ajută la eliminarea mai rapidă a virusului şi reduce în acest fel perioada de spitalizare.

ADVERTISEMENT

“Medicamentul se administrează pacienţilor cu o formă medie de infecţie cu COVID-19, cu probele de inflamaţie modificate. Am observat că, la 24-48 de ore după ce am introdus acest tratament, inflamaţia pulmonară a scăzut semnificativ.

S-a redus durata de spitalizare a pacientului şi testele PCR s-au negativat mai repede, chiar cu câteva zile mai repede decât în mod obişnuit”, a spus Maria Cerbu, medic primar boli infecţioase în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara.

Din cauza posibilităţii apariţiei unor efecte secundare, tratamentul se poate administra doar în spital sub supravegherea atentă a unui medic. Medicamentul este folosit timp de 5 zile. Pentru a da randament cât mai bun trebuie utilizat exact la momentul potrivit.

ADVERTISEMENT

“Sunt 16 comprimate de înghiţit, opt dimineaţa, opt seara, în prima zi. Din ziua a doua de tratament, se iau trei dimineaţa şi trei seara, şi atunci se face sub supraveghere medicală, pentru că e complicat să îi pui unui pacient în mană opt comprimate şi să îi spui: înghiţiţi-le dumneavoastră! Trebuie să stai de vorbă cu pacientul şi să îi explici. Pentru că e important să fie aderent la tratament”, a mai declarat dr. Maria Cerbu.

România va importa peste 700.000 de tablete de Favipiravir care vor fi distribuite spitalelor din țară care se luptă cu COVID-19.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!