News

Un medicament pentru COVID duce la sinucidere. Britanicii se îndreaptă spre altă variantă de tratament

28.11.2020 | 07:00
Un medicament pentru COVID duce la sinucidere Britanicii se indreapta spre alta varianta de tratament
ADVERTISEMENT

Cursa pentru găsirea unui tratament eficient pentru COVID-19 este un proces presărat cu studii clinice care produc speranțe și dezamăgiri.

Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) avertizează asupra cazurilor de tulburări psihice și comportament suicidar legate de utilizarea clorochinei și hidroxiclorochinei în tratamentul pacienților COVID.

ADVERTISEMENT

În timp ce Africa mai are în desfășurare studii clinice în care utilizează hidroxiclorochina, Marea Britanie se orientează către colchicină în cadrul următoarei etape a studiului RECOVERY.

Ce riscuri are clorochina asupra sănătății psihice?

EMA a emis avertismente cu privire la clorochină și la compusul înrudit, hidroxiclorochina. Acestea au fost asociate cu cazuri de tulburări psihiatrice și comportament suicidar la pacienții COVID cărora le-au fost administrate.

ADVERTISEMENT

Cele două medicamente au fost unele dintre primele prezentate ca posibile tratamente pentru coronavirus și au fost promovate de către controversatul doctor francez Didier Raoult și președintele SUA Donald Trump. Cu toate acestea, de atunci, nu s-au dovedit a fi eficiente în studiile clinice.

Agenția Europeană pentru Medicamente a precizat că a inițiat o revizuire a medicamentelor după ce a primit o notificare de la autoritatea spaniolă pentru medicamente, AEMPS, cu privire la șase cazuri de tulburări mintale legate de pacienții cu coronavirus cărora li s-au administrat doze mai mari decât cele autorizate.

ADVERTISEMENT

În urma examinării, comitetul de siguranță al EMA a recomandat actualizarea informațiilor despre medicamente pentru a informa profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la aceste riscuri.

Ambele medicamente sunt utilizate în mod obișnuit pentru a preveni infecțiile cu malarie și sunt, de asemenea, aprobate pentru a trata o serie de boli autoimune. În anumite medicamente care conțin compușii, tulburările psihotice sunt listate ca un efect secundar rar, a remarcat EMA.

ADVERTISEMENT

Hidroxiclorochina utilizată în cel mai mare studiu clinic asupra tratamentului pentru COVID-19 din Africa în care sunt implicate 13 țări

Cel mai mare studiu clinic din Africa, care vizează identificarea tratamentelor care pot fi utilizate împotriva cazurilor ușoare și moderate de COVID-19, este în desfășurare, cu participarea a 13 țări africane și a unei echipe de cercetători internaționali. Studiul vine după ce a solicitat răspunsuri la coronavirus mai bine adaptate provocărilor unice din Africa în domeniul sănătății.

Studiul își propune să prevină vârfurile de spitalizare care ar putea copleși sistemele de sănătate deja fragile, subfinanțate și supraîncărcate ale continentului.

Studiul „Anticov”, care implică și Institutul de Medicină Tropicală din Anvers și instituții internaționale de cercetare, va fi realizat în 19 locații din 13 țări și condus de medici africani.

„Țările africane au organizat până acum un răspuns impresionant la COVID-19 și acum este momentul să ne pregătim pentru viitoarele valuri ale bolii. Va ajuta să răspundem la una dintre cele mai presante întrebări: cu facilități de terapie intensivă limitate în Africa – putem trata mai devreme oamenii pentru COVID-19 și să oprim spitalele noastre să fie copleșite?”, a declarat pentru The Guardian, dr. John Nkengasong, directorul Centrelor din Africa pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Studiul va fi unul deschis, randomizat, comparativ, cu platformă adaptivă (o metodă de studiu clinic utilizată pentru prima dată pentru medicamentele împotriva cancerului care permite testarea simultană a diferitelor tratamente) și va testa eficacitatea tratamentelor în 2.000 până la 3.000 de cazuri ușoare până la moderate din Burkina Faso, Camerun, Coasta de Fildeș, Republica Democrată Congo, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Ghana, Guineea, Kenya, Mali, Mozambic, Sudan și Uganda.

Ideea este de a identifica tratamente care pot preveni progresia coronavirusului la forme severe de boală și, de asemenea, pot limita transmiterea. Fiind un studiu de platformă adaptivă, oamenii de știință vor putea lua decizii rapide, inclusiv adăugarea, continuarea sau oprirea secțiunilor de tratament pe baza analizei continue a rezultatelor.

„Institutul de Medicină Tropicală din Anvers, Belgia, lucrează îndeaproape cu partenerii săi din Etiopia de mulți ani încoace. Împreună cu mai mult de alte 10 țări africane, suntem capabili să investigăm dacă pacienții cu COVID-19 cu simptome ușoare care primesc un tratament precoce prezintă complicații mai puțin grave. Această strategie este necesară pentru a nu suprasolicita sistemul fragil de sănătate, întrucât spitalele cu personal suficient și unități de terapie intensivă sunt rare în țările africane”, a spus Johan Van Griensven, de la Institutul de Medicină Tropicală din Anvers.

Studiile vor începe testarea pe un grup de control cu combinația antiretrovirală HIV lopinavir-ritonavir și hidroxiclorochina medicamentului împotriva malariei, care rămâne standardul de îngrijire pentru COVID-19 astăzi în numeroase țări africane.

Colchicina, un medicament pentru gută, va fi testat ca tratament COVID-19 în Marea Britanie

Antiinflamatorul colchicină va fi testat ca un posibil tratament COVID-19 într-unul dintre cele mai mari studii din lume, potrivit site-ului oficial al studiului clinic RECOVERY.

RECOVERY, cel mai mare studiu clinic din lume privind tratamentele pentru pacienții spitalizați cu COVID-19, va aloca aleatoriu cel puțin 2.500 de pacienți recrutați pentru a primi colchicină, care este utilizată ca tratament pentru gută.

„Colchicina este un medicament atractiv de evaluat în cadrul studiului RECOVERY, deoarece este foarte bine înțeles, ieftin și disponibil pe scară largă”, a spus profesorul Peter Horby de la Universitatea Oxford, care este co-anchetator șef al procesului.

Oamenii de știință implicați în studiul clinic au declarat că inflamația joacă un rol major în COVID-19 și tratamentul cu dexametazonă, un alt medicament antiinflamator, a demonstrat deja că poate reduce decesele la pacienții cu forme grave ale bolii.

La începutul acestei luni, unul dintre cele mai mari studii din Marea Britanie a evaluat, de asemenea, aspirina analgezică ca un posibil tratament pentru COVID-19, evaluând dacă ar putea reduce riscul formării cheagurilor de sânge la persoanele diagnosticate cu această boală.

Alte tratamente testate în cadrul studiului RECOVERY includ antibioticul azitromicină și cocktailul cu anticorpi produs de Regeneron care a fost utilizat pentru tratarea simptomelor COVID-19 ale președintelui SUA Donald Trump.

ADVERTISEMENT
Tags: