News

Un medicament revoluţionar pentru HIV a fost aprobat în SUA. Când ajunge pe piaţă

22.01.2021 | 16:58
Un medicament revolutionar pentru HIV a fost aprobat in SUA Cand ajunge pe piata
Un medicament revoluţionar pentru HIV a fost aprobat în SUA. Când ajunge pe piaţă Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Un medicament revoluționar pentru tratarea HIV a fost aprobat de către Administraţia pentru Medicamente şi Alimente (FDA) în Statele Unite ale Americii. Tratamentul injectabil este lunar și menit să concureze cu cel al pastilelor care necesită administrare zilnică.

Noul medicament aprobat se numește Cabenuva și reprezintă un progres semnificativ în tratarea uneia dintre bolile ce continuă să fie extrem de infecțioase. Compania producătoare, ViiV Healthcare, se bazează pe confortul sporit al unei vaccinări lunare, chiar dacă trebuie administrat de un furnizor de servicii medicale.

ADVERTISEMENT

Deși există mai multe tratamente pentru HIV, studiile efectuate de producători arată că nouă din zece pacienți din au afirmat că preferă vaccinul în loc să ia pastile în fiecare zi. Analizele provizorii au arătat încă de anul trecut o eficiență mai mare a tratamentului injectabil.

Un medicament revoluţionar pentru HIV a fost aprobat în SUA. Când ajunge pe piaţă

„Aceast tratament și aprobarea lui le va acorda unor pacienți opțiunea de a primi injecții o dată pe lună în locul unui regim zilnic de medicamente administrate oral”, a spus John Farley, șeful Biroului de Boli Infecțioase din Centrul FDA pentru Evaluarea și Cercetarea Medicamentelor, scrie Stat News. „Acest tratament ofera o alternativa pentru gestionarea acestei afectiuni cronice pentru unii pacienți”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Au fost efectuate două studii clinice pe mai mult de 1.100 de pacienți din 1.600 de țări. În urma acestora s-a constatat că nout tratament, Cabenuva, a fost la fel de eficient în suprimarea virusului ca regimurile zilnice, orale, cu trei medicamente, care au fost luate de pacienți pe parcursul perioadei de studiu de 48 de săptămâni.

Cu toate acestea, pacienții trebuie să ia mai întâi o versiune orală a medicamentului injectabil și o altă pastilă în prima lună, înainte de a trece la injecții, anunță Administraţia pentru Medicamente şi Alimente (FDA), potrivit sursei citate mai sus. Până la momentul actual, nu există un tratament care să elimine virusul HIV.

ADVERTISEMENT

Prețul tratamentului este unul ridicat, de 3.960 USD pe lună sau mai mult de 47.500 USD pe an. Prima doză, cea de inițiere, este de 5.490 USD. În schimb, o purtătoare de cuvânt a ViiV a explicat că acest medicamentul va fi disponibil gratuit pacienților. Ea a menționat, de asemenea, că nu este o diferență prea mare între prețul tratamentelor actuale și a celui nou.

Între timp, ViiV dezvoltă un produs injectabil cu administrare la fiecare două luni, în speranța că va capta o cotă de piață mai substanțială. În noiembrie anul trecut, o analiză intermediară a constatat că Cabenuva a fost cu 89% mai eficient în prevenirea infecției în rândul femeilor decât pastilele cu administrare zilnică, care reprezintă standardul actual de tratare.

ADVERTISEMENT

„Vedem Cabenuva ca fiind începutul erei unor tratamente cu acțiune îndelungată pentru HIV”, a spus Kimberly Smith, persoana însărcinată cu cercetarea globală și strategia medicală la ViiV. Aprobarea pentru varianta care se administrează la două luni a tratamentului urmează să fie cerută în săptămânile următoare. „Deschidem ușa cu Cabenuva și vom deschide apetitul oamenilor pentru alte terapii cu acțiune îndelungată. Devine un fel de ancoră”, a adăugat ea.

ADVERTISEMENT
Tags: