News

Un meteorit a căzut la Iași provocând o bubuitură puternică: „Efectul a fost al unui mic cutremur”

11.07.2019 | 16:09
Un meteorit a cazut la Iasi provocand o bubuitura puternica Efectul a fost al unui mic cutremur

Un meteorit ar fi căzut marți la Iași provocând o bubuitură puternică, pentru care nimeni nu a avut o explicație până acum. Un profesor de Fizică de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza a confirmat că este vorba despre un meteorit, deși inițial nimeni nu știa să explice fenomenul de care au aflat toți românii.

Un meteorit de mici dimensiuni a căzut la Iași provocând o undă de șoc

Profesorul Silviu Gurlui de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza susține că bubuitura asurzitoare pe care au auzit-o toți ieșenii s-a produs din cauza căderii unui meteorit undeva în nordul reședinței de județ. Chiar dacă meteoritul căzut a fost unul de mici dimensiuni a creat o undă de șoc și efectul asupra clădirilor din oraș a fost asemănător unui mic cutremur.

Profesorul susține că meteoritul a produs, la prăbușirea sa, o undă de șoc de foarte mare energie. Acesta a oferit și alte detalii  care confirmă această teorie și spune că temperatura în zonă au fost de peste 11.000 de grade Celsius. Evenimentul a avut loc marți, iar pe Internet au apărut după aceea tot felul de teorii care mai de care mai fanteziste.

Nu e primul meteorit căzut în Iași. S-a mai întâmplat în martie 2013. Imaginea cu dâra lăsată de acel meteorit. Sursa foto: Youtube sculptomeacsu

Profesor de fizică: Temperatura în vecinătatea suprafeţei este de peste 11.000 grade C

„Cu probabililitate destul de ridicată pot afirma că zgomotul din Iaşi a fost produs de un meteorit căzut în partea de nord, nord-est a oraşului. El a produs o undă de şoc de foarte mare energie. Efectul asupra clădirilor a fost al unui mic cutremur ce a durat până la cinci secunde. Sunetul s-a simţit puternic pe durata a două secunde”,

a declarat profesorul Gurlui, conform observator.tv.

„Mulţi oameni aşa l-au şi resimţit acasă. În funcţie de mai mulţi parametri, aceştia produc fenomene optice sau unde de şoc caracteristice. Vitezele lor medii sunt peste 30 km/secundă. Temperatura în vecinătatea suprafeţei este de peste 11.000 grade C. Dacă vom implementa tehnologie optică şi vom investi în cercetare vom putea fi mai liniştiţi: putem preveni, putem să ştim, putem să acţionăm optim”, a mai explicat profesorul de fizică.

Tags: