News

Un miliard de dolari, transferați din greșeală. Banca mai poate recupera doar jumătate din bani

18.02.2021 | 12:44
Un miliard de dolari transferati din greseala Banca mai poate recupera doar jumatate din bani
ADVERTISEMENT

Citibank a transferat fără să vrea un miliard de dolari mai multor creditori ai companiei de cosmetice Revlon, comițând astfel cea mai mare eroare din istoria bancară. De parcă necazul nu ar fi fost oricum suficient de mare, un judecător american a decis apoi că jumătate din bani trebuie să rămână în conturile în care au fost virați.

Banca acționa ca agent de împrumut pentru Revlon și, în loc să transfere cei aproximativ 8 milioane de dolari reprezentând plata dobânzilor către diverși creditori care împrumutaseră compania cu diverse sume de bani, a transferat accidental o sumă de peste 100 de ori mai mare.

ADVERTISEMENT

Dacă unii creditori au fost de bună credință și au returnat banii, 10 companii de investiții și consultanță financiară care primiseră în total 500 de milioane de dolari, au refuzat să le urmeze exemplul, iar cazul s-a mutat în instanță.

Citibank a transferat din greșeală un miliard de dolari și nu mai poate recupera toți banii

Transferurile accidentale sunt destul de des întâlnite în zilele noastre, mai ales în condițiile în care se realizează electronic. În mod normal, legea este neiertătoare cu cei care decid să cheltuie sumele de bani primite din greșeală.

ADVERTISEMENT

Nu și în cazul de față, pentru că în New York există o excepție legală. Dacă beneficiarul este îndreptățit să primească acea sumă de bani sau se așteaptă să o primească și nu știe că i-a fost virată din greșeală, atunci îi poate păstra fără probleme.

Creditorii care s-au trezit cu sute de milioane de dolari în conturi au realizat că suma transferată se potrivea „la virgulă, până la ultimul bănuț” cu valoarea împrumutului Citibank, în ciuda faptului că acel credit nu ajunsese încă la maturitate.

ADVERTISEMENT

Atunci când un beneficiar primește o sumă de bani pe care era îndreptățit să o primească, iar acesta nu știe că acei bani au fost transferați din greșeală, el nu trebuie să se întrebe dacă să păstreze sau nu acești bani, ci are tot dreptul să considere respectivul transfer drept o tranzacție finală și completă, fără posibilitate de revocare.

Între a presupune că Revlon a plătit în întregime și înainte de termen un împrumut contractat în 2016 – o atitudine pe care o întâlnim la unii debitori – și a crede că Citibank sau Revlon au transferat din greșeală 900 de milioane de dolari  – ceva ce nicio bancă nu a făcut niciodată înainte, ar fi complet irațional să iei de bună a doua variantă”, se arată în motivarea deciziei judecătorești.

ADVERTISEMENT

Decizia instanței a ținut cont de convorbirile interne ale angajaților uneia dintre companiile de investiții, folosite drept dovadă că aceștia nu și-au dat seama că transferul bancar a fost făcut din greșeală.

Citibank se poate consola, însă, cu gândul că decizia nu este definitivă. Cu alte cuvinte, în așteptarea apelului, respectivii creditori nu au dreptul să ia banii și să fugă cu ei în lume.

ADVERTISEMENT