News

Un milionar apropiat de Traian Băsescu a rămas fără vila de sute de mii de euro din București. Banca îl execută silit pe fostul rege al asfaltului

Unul dintre mari regi ai asfaltului de acum un deceniu a rămas fără vila din București. Imobilul, care aparține lui Theodor Berna, fost consilier al lui Traian Băsescu, a fost scos la licitație.
03.05.2022 | 11:07
Un milionar apropiat de Traian Basescu a ramas fara vila de sute de mii de euro din Bucuresti Banca il executa silit pe fostul rege al asfaltului
Theodor Berna, fostul consilier al lui Traian Băsescu, a rămas fără casa de o jumătate de milion de euro din București / Foto: Inquam, Hepta / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Theodor Berna, unul dintre cei mai discreți milionari din era Băsescu, a rămas fără vila de jumătate de milion de euro pe care acesta o avea în sectorul 6 al Capitalei. Omul de afaceri este cunoscut ca denunțător al lui Darius Vâlcov, însă apare și în dosarul lui Sebastian Ghiță, pe care l-a reclamat că l-ar fi șantajat. În 2010, averea lui Theodor Berna era de 60 de milioane de euro.

Vila cu 4 dormitoare a omului de afaceri Theodor Berna, scoasă la licitație

Imobilul care i-a aparținut lui Theodor Berna a fost scos la licitație la sfârșitul lunii februarie, pentru suma de 1.739.076 lei (aproximativ 354.190 euro), adică 75% din valoarea stabilită la prima licitație, acolo unde, de asemenea, nu a fost revendicată de vreun cumpărător, conform documentului de executare silită consultat de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Imobilul scos la licitație are 1.159,13 mp (S+P+E+M), este situat în sectorul 6 (zona Apusului) și e dispus pe un teren de 509 mp. Conform documentului de vânzare, vila are 4 dormitoare, un living, 4 băi, un garaj și o seră. Excutarea silită se efectuează în baza cererii creditorului BRD Societe Generale.

În urmă cu un an și jumătate, un alt imobil aparținând lui Theodor Berna a fost scos la licitație, la solicitarea administratorului judiciar al companiei sale, Tehnologica Radion. Este vorba despre un apartament de 187 mp în complexul de lux Caelia din Mamaia. Prețul de pornire a fost de 2.353.912 lei. Procedura a fost contestată de omul de afaceri și de soția acestuia.

ADVERTISEMENT

Fostul consilier al lui Traian Băsescu, afaceri de 700 de milioane de euro cu statul

Theodor Berna a fost consilierul lui Traian Băsescu la primărie, iar în perioada în care acesta a ajuns președinte, a devenit al doilea asfaltator din România.

Compania Tehnologica Radion, în prezent în insolvență, a câștigat contracte fabuloase cu statul. Conform datelor de la Ministerul Finanțelor, firma lui Berna a câștigat, între 2008 și 2013, circa 145 de contracte cu autorități centrale sau locale, în valoare de peste 700 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Compania Națională de Drumuri, Radet, Primăria Capitalei și cele de sector, dar și consiliile județene au fost cei mai importanți beneficiari ai Tehnologica Radion. Berna a primit de la CNADNR lucrările de extindere la 4 benzi a centurii Capitalei între Voluntari și A2, care ar fi trebuit finalizate până în noiembrie 2015. Valoarea contractului a fost de 53 milioane euro.

De asemenea, Administrația Străzilor București a semnat contracte de 144 milioane euro cu firma lui Berna, în timpul mandatului lui Sorin Oprescu, pentru refacerea infrastructurii rutiere și reabilitarea bulevardelor Iancului și Pantelimon.

ADVERTISEMENT

Omul de afaceri, trimis în judecată de procurorul ”Portocală”

În 2011, Traian Băsescu l-a atenționat indirect pe Berna, în contextul în care acesta blocase lucrările la autostrada Lugoj-Deva cu mai multe contestații. Fără să-i rostească numele, Băsescu a spus că îl cunoaște bine pe unul dintre contestatari, că îl știe ”de meserie descurcăreț” și că autoritățile ar trebui ”să îi dea peste mânuțe”.

În 2014, Tehnologica Radion a intrat în insolvență cu datorii de aproape 90 de milioane de euro către sute de creditori. Întâmplător sau nu, câștigurile lui Berna au început să sufere în momentul în care acesta nu a mai făcut afaceri cu statul.

Un an mai târziu, Theodor Berna și două din companiile sale, Tehnologica Radion și Teloxim Con, au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Procurorul DNA care a investigat cazul este Mircea Negulescu, supranumit Portocală, exclus ulterior din magistratură și pus sub acuzare pentru fabricare de probe.

Berna i-a denunțat pe Darius Vâlcov și Sebastian Ghiță

În perioada în care s-a aflat în arest preventiv, în septembrie 2014, Theodor Berna ar fi formulat mai multe denunțuri împotriva unor influenți oameni de afaceri și politicieni. Unul din acesta îl vizează pe fostul ministru Darius Vâlcov, despre care a spus că a primit de la el o șpagă de 2 milioane de euro, pe vremea când acesta era primar al orașului Slatina. În schimbul banilor, compania afaceristului urma să primească o serie de contracte cu Compania de Apă Olt.

Un alt personaj pe care l-a denunțat este Sebastian Ghiță, pe care l-a acuzat că i-ar fi cerut 500.000 de euro pentru a nu-l ataca pe vremea când era manager la Realitatea.

De asemenea, numele firmei Tehnologica Radion ar fi apărut și în stenogramele discuțiilor dintre Sorin Blejnar, fost șef ANAF, și Traian Băsescu.

Fiica lui Theodor Berna a făcut carieră în showbiz

În firma Teloxim Con SRL, Theodor Berna a fost asociat cu fiica lui Loredana Georgia Caldray, cunoscută publicului drept Gia, o cântăreață care s-a făcut remarcată la începutul anilor 2000. În 2003, Gia a fost nominalizată la premiile MTV România, categoria ”cel mai bun debut”, cu piesa ”Nu mă opri” și a câștigat chiar la categoria ”cel mai bun site”, petru gia.ro.

În 2005, Gia s-a retras subit din muzică, iar în 2011 s-a căsătorit cu Sebastien Caldray, un afacerist francez, alături de care s-a mutat în Vendome, pe Valea Loirei.

Conform Forbes România, averea lui Theodor Berna era de aproximativ 60 de milioane de euro, în anul 2010.

ADVERTISEMENT