Construit înainte de Reforma Protestantă din secolul al XVI-lea, Turnulețul de la Chip din Sighișoara este un monument de care este legată legenda unui pașă otoman ucis de un foc de archebuză împreună cu elefantul său alb.
Monumentul este acum în pericol de a cădea pradă distrugerii pentru că autoritățile întâmpină blocaje în demersul de a-l reface. Motivul: terenul din jurul monumentului a fost retrocedat de fosta administrație.
„Avem o documentaţie de tip DALI pentru refacerea Turnuleţului de la Chip şi de punere în siguranţă, fiind primul pas de care aveam nevoie pentru restaurare.
Unde ne-am blocat? În faptul că terenul de lângă Turnuleţul la Chip este proprietatea privată a unei persoane fizice cu care suntem în dialog pentru schimb de terenuri şi/sau eventual expropriere, în caz că nu reuşim să cădem de comun acord, favorabil municipiului.
Imediat după aceea dorim să demarăm lucrările. În condiţiile actuale este foarte greu să lucrăm, având în vedere că terenul este proprietate privată, iar municipalitatea deţine doar un metru în jurul turnuleţului şi nu avem o cale de acces. În vecinătate, sub turn, există şi un cimitir evreiesc vechi.
Consider că acel teren trebuie să revină municipiului Sighişoara, pentru a putea amenaja nu doar turnuleţul, ci şi accesul la cimitir, să fie un loc în care atât localnicii, cât şi turiştii să se odihnească, să avem bănci, să avem un parc amenajat”, a declarat primarul Ioan Iulian Sîrbu, citat de Agerpres.
Potrivit municipalității, valoarea lucrărilor de punere în siguranță a Turnului de la Chip este estimată la suma de 70.000 de lei. Ulterior, va trebui întocmită o altă documentație în care să fie prevăzută amenajarea.
„Partea de amenajare n-am putut-o lua în calcul nefiind proprietarul terenului, nu s-a putut face nicio documentație din care să ne rezulte o anumită sumă.
Terenul din jurul turnului a devenit proprietate privată în urma unor decizii de restituire, semnate de vechea administrație. Din păcate, nu e singurul monument pus în pericol de aceste restituiri de terenuri.
Dacă ne amintim şi de monumentul funerar cunoscut sub numele de ‘La leu’, a cărui piatră de temelie a fost pusă chiar de împăratul Franz Josef, care a ajuns să fie în curtea unor case.
Cu greu am reuşit relocarea acestuia în parcul din apropierea Catedralei Ortodoxe din Sighișoara”, a mai afirmat Ioan Iulian Sîrbu.
Din nefericire, până la soluționarea problemei terenului, Turnulețul de la Chip continuă să se deterioreze. Vegetația a distrus mare parte din acoperișul din șindrilă.
Monumentul este construit deasupra unui vechi cimitir evreiesc, pe partea dreaptă a Drumului Național 13, la intrarea în Sighișoara dinspre Târgu Mureș, pe locul numit “La Chip”.
Legenda spune că aici ar fi îngropat un pașă otoman și elefantul său alb. Acesta ar fi fost doborât cu un foc de archebuză, tras de la aproape 1.000 de metri, din Cetatea Medievală, în timp ce se afla într-o campanie de cucerire a Sighișoarei, în fruntea unei numeroase armate otomane. După uciderea pașei, armata otomană s-ar fi dispersat, mai spune legenda.