Alegeri 2024

Un nou avertisment de la Florin Cîțu: ”CE îi cere lui Ciolacu să crească taxele în 2024!”

Fostul premier liberal trage un nou semnal de alarmă și atacă guvernul Ciolacu. Florin Cîțu spune că taxele ar putea crește din nou în acest an
20.06.2024 | 09:03
Un nou avertisment de la Florin Citu CE ii cere lui Ciolacu sa creasca taxele in 2024
Florin Cîțu a criticat din nou guvernul Ciolacu Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Avertismentul fostului premier vine după ce Comisia Europeană a emis un raport conform căruia România nu a luat măsurile necesare pentru a închide procedura de deficit excesiv, nerespectând recomandările CE din 2021.

Un nou avertisment de la Florin Cîțu

În 2023, România a avut un deficit bugetar de peste 3% din PIB, iar acest prag va fi depășit și în 2024, arată un document al Comisiei Europene.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu a publicat o postare pe pagina sa de Facebook prin care lansează un avertisment dur susținând că taxele ar putea crește anul acesta.

„CE îi cere lui Ciolacu să CREASCĂ taxele în 2024!!! Ziua și palma după cap pentru Ciolacu de la CE. Astăzi (miercuri n.r.) CE confirmă ce am tot spus: guvernarea socialistă a crescut deficitul bugetar și nu a luat nicio măsură din cele recomandate de CE. Ciolacu ne spunea că l-a scăzut. Dar deja știți că socialistul este mitoman”, a scris Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

Fostul premier și-a însoțit postarea de un extras din documentul Comisiei Europene în care CE recomandă României să înăsprească politica fiscală și să limiteze creșterea cheltuielilor. Instituția motivează că întregul set de măsuri este necesar pentru ca țara noastră să mențină deficitul la 3% din Produsul Intern Brut.

România nu a respectat recomandările CE

Consiliul European a emis în 18 iunie 2021 o recomandare oficială în vederea punerii capăt situației de deficit excesiv în România. Miercuri, Comisia Europeană a recomandat Consiliului să adopte o Decizie prin care se stabilește că România nu a întreprins nicio măsură eficientă ca răspuns la Recomandarea Consiliului din 18 iunie 2021.

ADVERTISEMENT

În 2021, Consiliul a recomandat României să pună capăt situației de deficit excesiv până cel târziu în 2024. Atunci țării noastre i s-a cerut să reducă deficitul la 8% din PIB în 2021, 6,2% în 2022, 4,4% în 2023 și 2,9% în 2024.

Miercuri, Comisia a ajuns la concluzia că România se confruntă cu dezechilibre macroeconomice excesive, în special cu vulnerabilități legate de balanță de plăți, legate de deficite guvernamentale mari și în creștere care rămân, în timp ce presiunile semnificative ale prețurilor și costurilor au crescut, iar acțiunile statului în acest sens au fost slabe.

ADVERTISEMENT

Comisia recomandă României să depună planul fiscal-structural în timp util și să întărească politica fiscală pentru a realiza o ajustare fiscală pentru 2024.

„În 2025, în conformitate cu cerințele Pactului de Stabilitate și Creștere, limitați creșterea cheltuielilor nete la o rată consistentă cu reducerea deficitului bugetar către valoarea de referință de 3% din PIB din Tratat și să mențineți datoria publică la un nivel prudent pe termen mediu”, se arată în documentul citat de Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT