Sport

Maria Boldor, medaliată cu bronz la CM 2022, prinsă dopată cu o substanță extrem de puternică. CSA Steaua i-a suspendat contractul. Update

Scrimera Maria Boldor, medaliată cu bronz la Mondialele din urmă cu un an, a fost depistată pozitiv la proba A cu substanțe interzise.
26.01.2023 | 16:09
Maria Boldor medaliata cu bronz la CM 2022 prinsa dopata cu o substanta extrem de puternica CSA Steaua ia suspendat contractul Update
Maria Boldor a fost depistată pozitiv cu ostarină și a fost suspendată provizoriu din scrimă. Sursă foto: Federația Română de Scrimă
ADVERTISEMENT
26-01-2023
14:09

CSA Steaua a reacționat prompt în cazul de dopaj al Mariei Boldor

CSA Steaua a confirmat, într-un comunicat, faptul că sportiva Maria Boldor a fost suspendată provizoriu pentru dopaj şi a precizat că floretista a cerut analiza eşantionului B.

În aşteptarea rezultatelor finale, s-a luat măsura suspendării tuturor activităţilor de pregătire sportivă, precum şi a contractului de activitate sportivă încheiat între cele două părţi.

„Clubul Sportiv al Armatei Steaua a luat act de decizia Agenţiei Naţionale Anti Doping, privind suspendarea provizorie a sportivei Beatrice-Maria Boldor-Boghiţă, ca urmare a rezultatului pozitiv al probei A. Maria Boldor este componentă a lotului olimpic de scrimă a României, fiind inclusă în programul ADAMS alături de alţi sportivi, care au potenţial de calificare la Jocurile Olimpice.

În baza articolului 80 din Legea 310/2021 privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport, suspendarea provizorie a unui sportiv este obligatorie pe baza unui rezultat pozitiv al probei A. Beatrice-Maria Boldor-Boghiţă a cerut efectuarea de teste pe eşantionul B, iar până la comunicarea rezultatelor finale s-a luat măsura suspendării tuturor activităţilor de pregătire sportivă, precum şi a contractului de activitate sportivă încheiat între cele două părţi.

Clubul Sportiv al Armatei susţine un sport curat, fără dopaj, iar până la soluţionarea finală a cazului este alături de sportiva sa”, se arată pe site-ul CSA Steaua.

Sportul românesc este martor la un nou caz de dopaj, după cel al Simonei Halep, care a fost depistată pozitiv cu Roxadustat la US Open 2022. Scrimera Maria Boldor (26) de ani, legitimată la CSA Steaua, a fost depistată pozitiv la proba A cu ostarină, substanță interzisă de WADA.

Un nou caz de dopaj în sportul românesc! Maria Boldor a fost testată pozitiv la proba A

Maria Boldor, scrimeră legitimată la CSA Steaua, a fost depistată pozitiv cu ostarină, anunță ProSport. Este aceeași substanță cu care a fost depistat și Lucian Bute în cazul de dopaj din urmă cu șapte ani.

ADVERTISEMENT

Floretista a fost testată în luna decembrie a anului trecut la comanda celor de la ANAD, rezultatul fiind pozitiv pentru proba A. Sportiva se află, la fel ca Simona Halep, într-o perioadă de suspendare provizorie care a luat startul pe 11 ianuarie 2023.

Maria Boldor va fi din nou testată, iar dacă proba B indică un rezultat similar probei A, sportiva va fi suspendată. Ostarina este un steroid anabolizant, care este interzis de WADA, începând cu anul 2008. Suplimentul ajută la dezvoltarea masei musculare sau îmbunătățirea acesteia după o perioadă de repaus.

ADVERTISEMENT

Reacția ANAD, după cazul de dopaj al Mariei Boldor: „Cazul este în curs de gestionare”

Gabriela Andreiașu, președintele ANAD, care a vorbit la un moment dat despre cazul Simonei Halep, a luat cuvântul în noul incident din sportul românesc, în care o sportivă este testată pozitiv cu substanțe interzise.

Șeful Agenției Naționale Anti-Doping a dat detalii despre substanța care a fost depistată în organismul Mariei Boldor. „Ostarina este o substanță nespecifică, încadrată la secțiune de steroizi anabolici androgeni, iar efectul este anabolizant. 

ADVERTISEMENT

Cazul este în curs de gestionare, iar noi suntem autoritatea de gestionare a rezultatelor. A fost în planul nostru de control doping, era și acest control doping în afara competiției”, a declarat Gabriela Andreiașu, potrivit gsp.ro.

În vârstă de 26 de ani, Maria Boldor se află pe locul 18 în ierarhia mondială, primul rezultat major fiind înregistrat la Campionatul Mondial din urmă cu un an. Tot anul trecut, Alexandra, sora Mariei Boldor, care practică același sport, a fost depistată pozitiv cu cocaină și a fost suspendată patru ani.

ADVERTISEMENT

Cine este Maria Boldor

Maria Boldor este campioană națională și câștigătoare a Cupei României la floretă individual feminin. În vârstă de 26 de ani, scrimera de la CSA Steaua a evoluat pentru România la Campionatele Europene din 2013, 2014 și 2015.

Tot sub „tricolor”, Maria Boldor a evoluat la Jocurile Olimpice de la Baku, care au avut loc în 2015. Sportiva suspendată provizoriu din scrimă a participat la floretă individual feminin.

Ciclistul Nikita Novikov (iunie 2013), atleta Chaltu Beji (iunie 2015) și luptătorul UFC Tim Means (februarie 2016) au fost suspendați de-a lungul timpului pentru că au fost depistați pozitiv cu ostarină.

ADVERTISEMENT
Tags:
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
A recunoscut adevărul în fața întregii lumi, după ce a fost acuzată că...
A recunoscut adevărul în fața întregii lumi, după ce a fost acuzată că "s-a culcat cu jumate din vestiar"
Incendiu de proporții. Un bloc de 14 etaje a fost înghițit de flăcări,...
Incendiu de proporții. Un bloc de 14 etaje a fost înghițit de flăcări, în Valencia. 450 de oameni trăiesc în clădire
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți...
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți cum îi zic eu?”
O stațiune de schi din România a ajuns pe locul doi într-un top...
O stațiune de schi din România a ajuns pe locul doi într-un top al resorturilor din Europa
Micul oraș subteran din România, care se întinde pe o suprafaţă de 1.300...
Micul oraș subteran din România, care se întinde pe o suprafaţă de 1.300 de metri pătrați. Cei care vin aici au parte de tot confortul
Orașul în care oamenii au declarat război operelor de artă. Sculpturi furate, vandalizate...
Orașul în care oamenii au declarat război operelor de artă. Sculpturi furate, vandalizate sau batjocorite pe internet
Cel mai bogat sat din România, unde Ferrari-ul e considerat „vechitură”. Puțini români...
Cel mai bogat sat din România, unde Ferrari-ul e considerat „vechitură”. Puțini români știu de existența lui
Ce a putut să spune Petre Roman după decesul Mioarei Roman. Cei doi...
Ce a putut să spune Petre Roman după decesul Mioarei Roman. Cei doi au fost căsătoriți timp de 30 de ani
Chefi la cuțite. Trădarea îl costă pe Florin Dumitrescu: A pierdut tot
Chefi la cuțite. Trădarea îl costă pe Florin Dumitrescu: A pierdut tot
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
VIDEO şocant: Dan Bursuc îi calcă pe urme lui Florin Salam: "S-a făcut...
VIDEO şocant: Dan Bursuc îi calcă pe urme lui Florin Salam: "S-a făcut parizer"
Vestea-bombă. Alegerile semicomasate au un singur mare secret: sunt și inversate!
Vestea-bombă. Alegerile semicomasate au un singur mare secret: sunt și inversate!
Zodiile din horoscop care vor avea o surpriză uriașă de Dragobete 2024. Își...
Zodiile din horoscop care vor avea o surpriză uriașă de Dragobete 2024. Își pot schimba destinul pentru totdeauna