Un nou caz de infectare cu virusul Zika în România

Ionuţ Cataramă   
in Hotnews
20/07/2016, 21:42
Un nou caz de infectare cu virusul Zika în România

Ministerul Sănătăţii a confirmat un al doilea caz de infectare cu virusul Zika în ţara noastră. Este vorba despre un băiat de 10 ani, care locuieşte împreună cu familia în Guyana Franceză de aproape doi ani.

Copilul a sosit în România în urmă cu o săptămână şi imediat a început să aibă simptomele contractării virusului. A durat patru zile până când părinţii au decis să îl ducă la spitalul Victor Babeş pentru analize.

Chiar dacă nu este stare de alertă după acest caz, DSP a cerut primăriei unde locuieşte copilul să facă tratamente anti ţânţari în toată localitatea.

Informaţii pentru persoanele care călătoresc sau care locuiesc în regiuni cu transmitere activă a virusului Zika
Persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să ştie că virusul Zika se poate transmite prin înţepătură de ţânţar, dar şi prin contact sexual.

a) Ţânţarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei. Măsurile care previn transmiterea prin intermediul inţepăturii de ţânţar sunt:

– Utilizarea substanţelor antiţânţari (conform indicaţiilor de pe eticheta lor)

– Purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a ţânţarilor Aedes

– Plase contra ţânţarilor sau aer condiţionat în camera unde dorm

b) Utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual

· Femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înţepatură de ţânţar.

· Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui să solicite o consultaţie de medicină călătorului înainte de a se deplasa într-o astfel de regiune cu transmitere a virusului (Sursa: Ministerul Sănătăţii)

Informaţii pentru cei care revin din regiuni cu transmitere activă a virusului Zika

Femeile însărcinate care au călătorit sau locuit în regiuni cu transmitere activă a virusului Zika ar trebui să menţioneze această situaţie medicului care monitorizează sarcina.
Pentru protecţia fătului, bărbaţii care au călătorit în zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă contact sexual protejat cu partenera sa însărcinată sau să fie abstinenţi până la finele sarcinii.
Călătorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele opt săptămâni după revenire în ţară pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Dacă apar simptome compatibile cu infecţia cu virusul Zika, ar trebui să respecte abstinenţa/contacte sexuale protejate pentru cel puţin şase luni.
Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au călătorit în zone cu transmitere active a virusului şi au simptomatologie compatibilă cu boala în primele 14 zile de la revenire ar trebui să se prezinte la medical curant.

Sursă: www.antena3.ro

Ştirea MOMENTULUI

Manchester City – Huddersfield 6-1! Hattrick realizat de Aguero

Orice informatie si/sau declaratie preluata din acest material se face numai cu citarea sursei FANATIK.RO si, obligatoriu, cu LINK ACTIV catre prezentul material. In caz contrar, persoanele fizice si/sau juridice care incalca drepturile de autor ale FANATIK.RO, prevazute si protejate de Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, sunt direct raspunzatoare legal pentru orice prejudiciu astfel cauzat.

Închide ×