News

Un nou caz de sclavie modernă în România. Bărbat cu retard, exploatat timp de cinci ani prin muncă în Prahova

Un nou caz de sclavie modernă în România, de data aceasta în Prahova, unde un bărbat cu retard a fost exploatat prin muncă timp de cinci ani.
23.03.2023 | 19:41
Un nou caz de sclavie moderna in Romania Barbat cu retard exploatat timp de cinci ani prin munca in Prahova
Un nou caz de sclavie modernă. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un nou caz de sclavie modernă în România, de data aceasta în Prahova. Un bărbat cu retard a fost exploatat prin muncă timp de cinci ani, în condițiile în care bărbatul era în imposibilitatea de a-și exprima voința. În acest caz grav polițiștii au deschis dosar penal pentru trafic de persoane.

Un nou caz de sclavie modernă în România

Bărbatul cunoscut cu tulburări de comportament și retard a fost exploatat timp de cinci ani prin muncă, anchetatorii prahoveni efectuând două percheziții domiciliare în acest dosar. Conform reprezentanților Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, împreună cu procurorii DIICOT Ploieşti, au efectuat două percheziţii domiciliare în acest dosar, două persoane fiind duse la audieri.

ADVERTISEMENT

“În cauză, s-a reţinut că, în ultimii cinci ani, persoanele bănuite ar fi recrutat, adăpostit şi primit, în scopul exploatării prin muncă, persoana vătămată, profitând de imposibilitatea acesteia de a-şi exprima voinţa, precum şi de starea vădită de vulnerabilitate”, mai menţionează informarea IJP Prahova. Conform Agerpres, persoana vătămată are un ”grad de retard și tulburări de comportament”, lucru subliniat de mai multe surse judiciare.

”În urma audierilor şi a probatoriului administrat, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de una dintre persoanele bănuite şi, ulterior, măsura controlului judiciar faţă de aceasta. Persoana vătămată a fost plasată într-un centru social. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române”, a mai transmis IPJ Prahova.

ADVERTISEMENT

Un caz similar de sclavie modernă zguduia liniștea satului Căldărăști din Buzău, după ce în septembrie 2022 doi bărbați în vârstă de 28 și 30 de ani au fost arestați pentru că au sechestrat mai mulți tineri din sat pe care i-au transformat în sclavi.

Polițiștii i-au acuzat pe bărbați de ”libertate în mod ilegal și supunerea la muncă forțată sau obligatorie”. Sclavii moderni erau doi tineri, ținuți captivi într-un imobil și agresați constant, atunci când refuzau să muncească pentru cei care i-au sechestrat.

ADVERTISEMENT

Cei doi minori prezentau leziuni vizibile și au fost duși de urgență la spital pentru evaluare medicală și acordarea îngrijirilor de specialitate. ”Din cercetări a reieşit că, în cursul aceleiaşi zile, cei doi bărbaţi ar fi pus minorii în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa sau de a se apăra, folosind împotriva acestora acte de violenţă, totodată supunându-i la prestarea de munci agricole împotriva voinţei lor”, transmiteau autoritățile din Buzău.

Victimele aveau 13 și 16 ani și se cunoșteau cu agresorii. Inițial, unul dintre agresori a avut o relație cu sora unuia dintre minori, în trecut, astfel au ajuns să se cunoască. ”Joi, poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Pogoanele, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, au luat măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de cei doi bărbaţi, pentru lipsire de libertate în mod ilegal şi supunerea la muncă forţată sau obligatorie.

ADVERTISEMENT

În urma administrării materialului probator, în aceeaşi zi, judecătorul de drepturi şi libertăţi a dispus arestarea preventivă a celor doi bărbaţi pentru 30 de zile”, au mai transmis autoritățile din Buzău. Astfel de cazuri sunt tot mai dese în România, în special în mediul rural, unde persoane defavorizate sau cu probleme de sănătate sunt sechestrate și folosite drept sclavi.

ADVERTISEMENT