Un nou Cernobîl? Nivelul de radioactivitate după explozia nucleară din Rusia, de 16 ori peste cel normal

Daniel Șuta   
în HotNews
13/08/2019, 16:36
Un nou Cernobîl? Nivelul de radioactivitate după explozia nucleară din Rusia, de 16 ori peste cel normal
Nivelul de radioactivitate, peste normală după explozia nucleară din Rusia de joia trecută. Sursa foto: Al-Jazeera

Lumea vuiește despre un nou Cernobîl care s-ar produce chiar în aceste zile după o explozie nucleară care a avut loc joia trecută, pe 8 august, în Rusia. Nivelul de radioactivitate în zona Nyonoska este de 16 ori peste cel normal. Autoritățile din Rusia au declarat inițial că nu există nicio problemă și că radioactivitatea este una în limitele normale, însă noile informații care sosesc arată cu totul o altceva.

Un nou Cernobîl, de data asta în Rusia?

De altfel, URSS a mușamalizat și situația de la Cernobîl din aprilie 1986. Inițial, gubernia ucraineană a liniștit populația spunând că totul e sub control, iar apoi a urmat dezastrul. În cazul exploziei de la testele nucleare din 8 august, meteorologii ruși spun că deși nivelul de radioactivitate este unul crescut, nu reprezintă un pericol de sănătate pentru populație.

„Am primit o notificare… cu privire la activitățile plănuite de către autoritățile militare. În această privință, rezidenții localității Nyonoksa au fost rugați să părăsească teritoriul localității din 14 august”, transmit autoritățile din Severodvinsk, potrivit hotnews.ro.

explozie nucleară rusia
Aici s-a produs explozia nucleară. Este foarte aproape de Finlanda. Sursa foto: Google Maps

Ce transmit autoritățile

„Șase dintre cei opt senzori din Severodvinsk au înregistrat depășiri la dozele de radiații (care erau atunci) cu patru până la 16 ori mai mult decât în mod obișnuit”, au transmis autoritățile într-un comunicat de presă, în urma exploziei care a avut loc joi, 8 august.

Unul dintre cei șase senzori a identificat o rată a radioactivității de 1,78 microsievert (*unitate de măsură pentru doza de radiație) pe oră, față de normalul de 0,6. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, riscurile de răspândire a cancerului pot crește de la 50.000 de microsievert recepționați, în timp ce Institutul Francez de Protecție împotriva Radiațiilor și Securitatea Nucleară recomandă măsuri de precauție pentru siguranța cetățenilor precum evacuarea acestora din arealele radioactive de la 1o.000 de microsievert recepționați pe oră.

 

Închide ×