News

Un nou conflict militar la marginea Europei. Lupte între armeni și azeri în Nagorno Karabah – Video

Doi militari, unul azer și unul armean, au fost uciși în apropiere de Nagorno Karabah, enclava separatistă susținută de Armenia. Tensiunile pot escalada în orice moment, potrivit oficialilor din zonă.
03.08.2022 | 20:57
Un nou conflict militar la marginea Europei Lupte intre armeni si azeri in Nagorno Karabah  Video
Noi tensiuni militare între armeni și azeri. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Zona e instabilă după războiul din 2020, potrivit oficialilor din cele două țări. Conform stiripesurse, mai multe tiruri ”intense” au vizat poziții ale armatei azere din districtul Lachin, potrivit unui comunicat al Ministerului azer al Apărării. ”Formațiuni militare armene ilegale” au ucis un militar azer aflat în termen, potrivit oficialilor.

Noi tensiuni militare între Armenia și Azerbaidjan

Totodată, separatiștii armeni din zona Nagorno Karabah au anunțat că un militar armean a murit în confruntări, după un atac cu dronă al azerilor. Potrivit unui comunicat oficial, alți opt combatanți separatiști armeni au fost răniți.

ADVERTISEMENT

Armenia și Azerbaidjanul s-au luptat crâncen în 2020 pentru a prelua controlul zonei Nagorno Karabah, o regiune muntoasă care aparținea Azerbaidjanului, dar care acum e considerată o enclavă armeană. Cel mai mare război din această regiune a avut loc la începutul anilor ’90. Atunci au murit peste 30.000 de persoane, conform datelor oficiale.

În 2020 au murit 6.500 de persoane, Armenia fiind învinsă. Rusia a intervenit în acel moment și a negociat cu ambele țări un armistițiu. Rușii au trimis trupe de menținere a păcii în zonă, în timp ce Armenia a fost nevoită să cedeze teritorii importante către guvernul de la Baku.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă războiul s-a încheiat, tensiunile la graniță rămân de actualitate și periodic situația riscă să escaladeze până la punctul reizbucnirii unui nou război.

FANATIK a scris pe larg despre istoricul conflictului militar dintre armeni și azeri. Acesta își are originea ”într-o decizie luată de Stalin în urmă cu 100 de ani”. Istoria a consemnat masacre comise de ambele părți de-a lungul anilor.

ADVERTISEMENT

”Am văzut chiar eu omorârea a doi armeni aproape de gară. Mulțimea adunată i-a stropit cu benzină și le-a dat foc, în timp ce divizia regională de miliție era la numai 200 de metri, cu 400-500 de militari.

Soldații au trecut pe lângă trupurile în flăcări la o distanță de 20 de metri și nimeni nu a încercat să disperseze mulțimea”, este doar una dintre mărturiile care descriu grozăviile care s-au petrecut în zonă în ultimele decenii.

ADVERTISEMENT

Problema majoră a Armeniei este să supraviețuiască atât ca stat, cât și ca națiune. Nici Turcia, nici Azerbaidjan nu au o asemenea problemă. Observatorii occidentali văd conflictele istorice dintre turci și armeni din 1894-1923 și diputa pentru Nagorno-Karabah ca evenimente separate. În schimb, armenii, azerii și turcii văd conflictul din Karabah ca o continuare a conflictelor anterioare”, explica analistul Armen Aivazian.

ADVERTISEMENT