Situație tensionată în Bosnia și Herțegovina, liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, solicitând ca Rusia să intervină după ce procurorii au cerut arestarea acestuia și a colaboratorilor săi, arată Reuters. Măsura ar putea fi luată deoarece Dodik a ignorat o citație judecătorească.
Președintele separatist al Republicii Srpska este anchetat de procuratură, după ce a propus adoptarea unor legi care interzic accesul sistemului judiciar de stat şi al poliţiei în regiune. Procurorii consideră aceste acțiuni drept un „atac asupra ordinii constituționale”.
Măsurile legislative au fost inițiate la două săptămâni după ce Dodik a fost condamnat la un an de închisoare, fiindu-i interzis să dețină funcții vreme de șase ani. El este acuzat că a sfidat deciziile emisarului internațional pentru Bosnia, care previn escaladarea conflictelor.
Astăzi, procurorii de stat au ordonat ridicarea lui Dodik deoarece nu a răspuns la respectiva citație judecătorească. Totuși, nu este clar dacă urma să fie reținut sau doar să fie dus la instanța judecătorească.
Pe lângă liderul sârbilor bosniaci, procurorii au cerut arestarea prim-ministrului Republicii Srpska, Radovan Viskovic, şi a preşedintelui parlamentului regional, Nenad Stevandic. Toți sunt acuzați că au ignorat citațiile privind atacul la ordinea constituțională.
„Aceasta este o afacere nulă și neavenită. Acest lucru este motivat politic și nu vrem să luăm parte la el”, a transmis Dodik într-o conferință de presă, conform sursei citate.
Având în vedere situația, liderul sârbilor din Bosnia ar urma să aibă întrevederi cu oficiali ruși în următoarea perioadă, potrivit agenției TASS. De atlfel, în conferința de presă a precizat că va cere Moscovei să își exprime dezacordul privind prelungirea operațiunii europene de menținere a păcii în Bosnia. Circa 600 de soldați fac parte din EUFOR, forța UE de menținere a păcii, printre aceștia fiind și români.
Republica Srpska (Republica Sârbă din Bosnia) este una dintre cele două regiuni formate după războiul din Bosnia, din perioada 1992-1995, alături de Federația Bosniaco-Croată. Cele două sunt legate de un guvern central, într-un stat supravegheat de o autoritate internațională, cu scopul de a preveni un nou conflict.