News

Un nou cutremur a avut loc în România. Ce magnitudine a avut seismul

01.04.2021 | 07:20
Un nou cutremur a avut loc in Romania Ce magnitudine a avut seismul
ADVERTISEMENT

Un nou cutremur a avut loc în România, chiar în primele secunde ale lunii aprilie. Seismul, unul slab, cu cu magnitudinea 3, s-a produs la miezul nopții, la ora locală 00:00:45, în zona seismică Vrancea.

Din datele oferite de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), mișcarea telurică a avut loc la o adâncime de 77 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Cutremurul din această noapte s-a înscris pe o listă destul de extinsă a seismelor produse de la începutul anului 2021: 78 la număr deja.

Cutremur în România, în zona seismică Vrancea. Ce magnitudine a avut seismul

Potrivit INFP, cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 82 km est de Braşov, 90 km sud de Bacău,104 km nord-est de Ploieşti, 115 km vest de Galaţi, 118 km nord-vest de Brăila şi 155 km nord de Bucureşti.

ADVERTISEMENT

În doar 3 luni scurse din 2021, țara noastră a raportat nu mai puțin de 78 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,2 pe scara Richter, cele mai multe în zona seismică Vrancea.

Precedent celui de azi, ultimul avusese loc chiar în ziua anterioară, pe 31 martie. Acesta s-a înregistrat tot în zona seismică Vrancea. Magnitudinea acestuia a fost de 3.3 și s-a produs la adâncimea de 111km, transmite Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

ADVERTISEMENT

Ce spun specialiștii de aceste cutremure de mică intensitate

În 2020, cel mai puternic seism s-a produs în data de 31 ianuarie, în județul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Ulterior, pe 25 aprilie, un cutremur aproape similar, cu magnitudinea 5, s-a produs tot în zona seismică Vrancea, judeţul Galaţi, la o adâncime de 22 de kilometri.

ADVERTISEMENT

În ciuda numărului tot mai mare de cutremure din țara noastră, majoritatea de mică intensitate, specialiștii ne liniștesc și spun că acestea nu trebuie să ne îngrijoreze.

Potrivit acestora, seismele nu cresc riscul producerii unui seism major, chiar dacă sunt destul de dese:

”Aceste cutremure de suprafață, din zona Vrancea nu sunt deloc periculoase. Oricum am mai declarat că nu ne putem aștepta la un cutremur mare în România până în 2040. Vor fi multe cutremure din acestea mici, am mai avut acum câteva săptămâni și o să mai avem.

Nu au nici o relevanță, deoarece cutremurele vrâncene sunt periculoase când au 7- 8 grade pe scara Richter” a explicat Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului de Fizică a Pământului.

ADVERTISEMENT