News

Un nou cutremur a avut loc în România! Seismul din Vrancea a avut o magnitudine de 3,6 grade pe scara Richter

02.10.2019 | 18:15
Un nou cutremur a avut loc în România! Seismul din Vrancea a avut o magnitudine de 3,6 grade pe scara Richter
Cutremur de 3,6 grade Richter în zona Vrancea. Sursa foto: evz.ro
ADVERTISEMENT

Anul 2019 a adus o mai mare frecvență a producerii cutremurelor pe teritoriul țării noastre. Cel mai recent seism a avut loc în după-amiaza zilei de miercuri, 2 octombrie, la ora 15:54, în zona seismică Vrancea. Potrivit datelor oficiale comunicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), acesta a înregistrat o magnitudine de 3,6 grade pe scara Richter, la 145 de kilometri adâncime.

Zona Vrancea s-a cutremurat din nou

Totodată, specialiștii anunță că Nehoiu (37 km), Covasna (45 km), Slănic-Moldova (56 km), Târgu Secuiesc (57 km) și Întorsura Buzăului (57 km) sunt orașele cele mai apropiate de epicentrul acestui cutremur. Nu au fost semnalate victime sau pagube, însă autoritățile sunt îngrijorate de frecvența cu care continuă să se producă astfel de fenomene.

ADVERTISEMENT

De altfel, cel mai puternic seism înregistrat în acest an pe teritoriul țării noastre a avut loc în data de 3 septembrie, în zona Vrancea. Cutremurul a avut o magnitudine de 4,5 grade pe scara Richter și s-a resimțit atât în București, cât și în apropierea orașelor Nehoiu(12km), Întorsura Buzăului(30km), Covasna(33km), Vălenii de Munte(44km), Slănic(47km).

Nu este exclus să avem parte de un nou cutremur ca în 1977. Sursa foto: gandul.info
Nu este exclus să avem parte de un nou cutremur ca în 1977. Sursa foto: gandul.info

Există riscul să ne confruntăm cu un nou cutremur de peste 7 grade

Întrebarea care stă pe buzele tuturor în aceste momente este legată de șansele ca țara noastră să aibă parte de un nou cutremur precum cel din 1977. Chiar dacă nu pot oferi pentru moment un răspuns concret, specialiștii fac, totuși, precizări importante.

ADVERTISEMENT

„Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Oricând putem spune că va fi un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu putem şti. Privind în spate, undeva în limita la 100 de ani a fost câte un cutremur mare. A fost în 1977, a fost şi în 1940, 1802”, a transmis Directorul Observatorului Seismologic de la Vrâncioaia, Ioan Verdeș.

De asemenea Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al INFP, a precizat că este imposibil de prezis un cutremur mare în România, însă datele sunt analizate în permanență. „Între un cutremur de suprafaţă cum a fost în 4 martie şi unul adânc se adună 100 de ani între ele. Ar trebui sa fie prin 2040 un cutremur. Ar trebui, dar asta nu înseamnă că aşa va fi. Nu putem discuta nici de matematică, nici de fizică aici. Mecanismele interne ale Pământului nu le ştim” , a explicat profesorul Mărmureanu.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri