News

Un nou cutremur în România. În ce zonă s-a produs și ce magnitudine a avut

Un nou cutremur s-a produs, vineri seară, în România. S-a întâmplat la ora 20:43:34.
24.09.2021 | 22:29
Un nou cutremur in Romania In ce zona sa produs si ce magnitudine a avut
ADVERTISEMENT

Seismul a avut loc, mai exact, în zona Vrancea. S-a manifestat cu o magnitudine de 3,5 pe scara Richter.

Cutremurul a produs o adâncime de 140 de kilometri și s-a resimțit și în alte zone din țară la: 87km E de Brașov, 89km S de Bacău, 106km NE de Ploiești, 110km V de Galați, 114km NV de Brăila, 156km N de București, 169km SV de Iași, 177km NE de Pitești, 199km E de Sibiu, 214km SV de Chișinău,  transmite Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

ADVERTISEMENT

De ce se produc, adesea, cutremure în Vrancea

Zona Vrancea este aproape zilnic lovită de cutremure. Ultimul seism din regiune a avut loc joi, la ora 20:41:52 și a înregistrat o magnitudine de 2.8, la adâncimea de 101km.

S-a mai resimțit și la: 82km E de Brasov, 95km NE de Ploiesti, 100km S de Bacau, 111km V de Galati, 113km NV de Braila, 145km N de Bucuresti, 168km NE de Pitesti, 180km SV de Iasi, 195km E de Sibiu, 209km N de Ruse.

ADVERTISEMENT

În luna august, în Vrancea au fost 3 seisme în jumătate de oră. Chiar dacă nu sunt de magnitudine mare, ele tot stârnesc îngrijorare și semne de întrebare despre cauza din care Vrancea este frecventată de cutremure.

Conform seismologilor, o explicație ar fi convergența dintre mai multe blocuri tectonice, precum cea Euro-Asiatică, Africană şi Indo-Australiană. Microplăcile tectonice convergente provoacă ”tensiuni” în Curbura Carpaţilor.

ADVERTISEMENT

Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene.

Cutremurele crustale asociate cu zona Vrancea, cu magnitudini mai mici decât cele intermediare, sunt legate de o serie de sisteme de falii activate de tensiunile rezultate din mişcarea subplăcilor ce converg în Vrancea”, potrivit unui studiu al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

ADVERTISEMENT

Când ne-am putea aștepta la un cutremur mare în România

Ultimul mare cutremur în România a avut loc în anul 1977, când au murit mii de români. Dintre cei care au trăit acel eveniment, și nu numai, nu vor să audă de un episod similar.

Directorul INFP spunea în cadrul unei conferințe faptul că în 2041 s-ar putea produce un nou seism mare în România, potrivit unor calcule matematice.

“Există o anumită distanţă în timp, egală pentru toate. Urmează ca marele cutremur să fie după 2040. Asta este. Există o realitate fizică. Dacă socotim 64 de ani de la cutremurul din 1977 rezultă 2041.

Acesta este marele cutremur care poate fi în Vrancea. Nu o spun eu, asta rezultă din calcule.

Nu poate fi un cutremur mai devreme, dar nu aş vrea să fiu director atunci la Institutul pe care îl conduc acum”, a declarat Gheorghe Mărmureanu într-o conferință la Focșani, din 2017.

ADVERTISEMENT