News

Un nou cutremur în România, în județul Vrancea. Ce magnitudine a avut seismul

România a raportat în nou cutremur. Seismul s-a produs tot în Zona Seismică Vrancea.
23.06.2021 | 09:30
Un nou cutremur in Romania in judetul Vrancea Ce magnitudine a avut seismul
ADVERTISEMENT

Un nou cutremur s-a produs în România, noaptea de marți spre miercuri, în județul Vrancea. Seismul anunțat de INFP a fost unul de mică intensitate: 3.3 magnitudine.

Încă un cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul din Vrancea

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), cutremurul a avut loc la ora 3:29 în judeţul Vrancea.

ADVERTISEMENT

Seismul a avut magnitudinea de 3.3 şi s-a produs la adâncimea de 78 kilometri. Mișcarea telurică a avut loc în apropierea oraşelor Braşov (79 km), Bacău (94 km), Ploieşti (99 km), Galaţi (116 km), Brăila (119 km), Bucureşti (151 km).

Cu doar câteva ore înainte, marți seara, un alt seism de mică intensitate, 3.0, a fost raportat în aceeași zonă. Potrivit datelor INFP, seismul a avut loc la ora 21:06, la adâncimea de 64 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Seismul  s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 86 km sud de Bacău, 94 km nord-vest de Galaţi, 100 km nord-vest de Brăila, 105 km est de Braşov, 118 km nord-est de Ploieşti, 160 km sud de Iaşi, 164 km nord-est de Bucureşti, 193 km nord-est de Piteşti, 199 km sud-vest de Chişinău, 217 km est de Sibiu.

De la începutul acestei luni, în România s-au produs 26 de cutremure.

Cel mai important cutremur din acest an a avut o magnitudine de 4,7 pe Richter şi a fost simţit şi la Bucureşti. Seismul s-a produs în data de 26 mai.

ADVERTISEMENT

Ce spun specialiștii despre cutremurele de mică intensitate

Deși România raportează un număr tot mai mare de cutremure, majoritatea de mică intensitate, geofizicienii ne liniștesc și spun că acestea nu trebuie să ne îngrijoreze.

În ceea ce privește un cutremur devastator, până în 2040 nu sunt șanse mari ca acesta să lovească țara noastră, mai spun fizicienii.

ADVERTISEMENT

”Aceste cutremure de suprafață, din zona Vrancea nu sunt deloc periculoase. Oricum am mai declarat că nu ne putem aștepta la un cutremur mare în România până în 2040. Vor fi multe cutremure din acestea mici, am mai avut acum câteva săptămâni și o să mai avem.

Nu au nici o relevanță, deoarece cutremurele vrâncene sunt periculoase când au 7- 8 grade pe scara Richter”, a spus Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului de Fizică a Pământului.

ADVERTISEMENT